duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A început greva la CFR

CFR-iştii au intrat în grevă. Pentru moment este vorba de grevă japoneză, dar angajaţii de la Căile Ferate Române ameninţă cu oprirea circulaţiei feroviare.

Până joi, CFR-iştii vor purta banderole albe la braţ.

Oamenii îşi cer drepturile fără de care au rămas în ultimii ani şi sunt nemulţumiţi că de la Ministerul Transporturilor au primit doar promisiuni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reamintim că, în perioada 2008-2010, angajaţii CFR au pierdut autorizaţiile de călătorie, primele de vacanţă, primele de sărbători, primele de ziua CFR-istului, permisele de călătorie pentru membrii de familie, coeficienţii de ierarhizare. Pe lângă aceste drepturi, salariaţii de la Calea Ferată nu au beneficiat de nicio majorare salarială. Ba mai mult, le este aruncat în faţă art.64 alin.(6) din Acordul nr.1/1345/03.04.2015, în care se stipulează că nu poate fi aplicată o mărire mai mare de 2,2%, mărire care a însemnat maxim 2 lei în trei tranşe.

După întâlniri repetate între sindicate și administraţie, nu s-a ajuns la niciun rezultat. Începând cu data de 1.09.2015, salariaţii beneficiază doar de drepturile din Contractul Individual de Muncă.

Pe 15 septembrie, conducerea organizaţiilor sindicale de la Calea Ferată s-a întâlnit la Ministerul Transporturilor cu reprezentanţii adminstraţiei celor trei societăţi: CN CF CFR SA, CFR MARFĂ şi CFR CĂLĂTORI.

Administrația a repetat de fiecare dată „nu sunt bani pentru creșteri salariale”, iar sindicatele au cerut și ce erau sigure că nu vor primi.

Sindicaliştii solicită semnarea “Contractului Colectiv de Muncă” până cel târziu la data de 30.09.2015, creşterea salariilor cu cel puţin 10%, acordarea de tichete de masă pentru toate zilele lucrătoare, acordarea de vouchere de vacanţă începând cu 1.01.2016 şi o politică de personal care să asigure funcţionarea în bune condiţii a acestui domeniu legat direct şi explicit de siguranţa naţională.

“Deocamdată suntem în negocierea contractelor de muncă ce expiră pe 30 septembrie, în caz că nu se realizează acordul și cerințele pe care le avem, cu siguranță va fi grevă. De astăzi, 22, și până pe 24 septembrie este acea grevă generală. Lucrează toți salariații cu banderole albe la mână, nu se oprește lucrul. Din 2010, lucrătorii la calea ferată au pierdut aproape 35% din venituri care nu au mai fost readuse. Ne dorim creșterea salariilor începând cu 1 octombrie cu 10 la sută, statutul personalului feroviar și tichete de masă, zile lucrătoare dacă sunt 20 să aibă 20 tichete așa cum au și alții din economie, nu avem creșteri salariale de cinci ani de zile și avem 10 tichete de masă”, a declarat Gheorghe Frățică, președintele Uniunii Teritoriale Mișcare Comercială Regională Craiova, alcătuită din șapte județe Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Argeș.

În cazul în care cererile organizaţiilor sindicale nu vor fi satisfăcute, începând cu 1.10.2015 se va declanşa greva generală.

 

Foto:bzi.ro

Politica