duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Siguranţa în Craiova, sub semnul întrebării

Bănia este zguduită zilele acestea de o întâmplare şocantă. O fată în vârstă de 17 ani a fost găsită moartă în Parcul Nicolae Romanescu, la trei săptămâni după ce fusese dată dispărută. Tânăra din Goieşti, elevă la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu” din Craiova, lucra la o terasă din parc. Ultima dată se pare că ar fi fost văzută în seara de 28 iulie, chiar în parcul în care a fost găsită decedată. De o săptămână ea fusese dată în urmărire naţională şi în consemn la frontieră.

Alexandra Goghez este numele fetei despre care s-au adus presupuneri că ar fi fost violată şi ucisă, iar până sâmbătă, când i-a fost descoperit cadavrul, nu s-a mai ştiut nimic de ea. În momentul de faţă, de caz se ocupă procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj care nu au o misiune deloc uşoară, fiindcă trupul Alexandrei ar fi fost mâncat şi de câini, aflându-se într-o stare de descompunere avansată. Corpul fetei nu ar prezenta însă fracturi și nici urme de înjunghiere.

Cazul este unul care stârneşte groază şi panică şi din cauza faptului că, în ultimii ani, în Craiova, nu au mai existat incidente de o asemenea amploare. Astfel, acest incident pune la îndoială eficacitatea autorităţilor craiovene de a asigura cetăţenilor siguranţa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Într-unul din ultimele cazuri de conflict din Bănie s-au aflat în prim-plan doi poliţişti locali şi un şofer, Daniel Borgete, care nu a vrut să respecte indicaţiile de a nu-şi parca maşina într-o zonă în care circulaţia era restricţionată. A fost o bătaie în toată regula, care a şi fost filmată.

Bărbatul neascultător a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru ultraj. Hotărârea nu este definitivă. Decizia instanţei a fost atacată cu apel la Curteaa de Apel Craiova, instanţă care are şi acum pe rol acest proces.

În acelasi timp, la Parchetul de pe lângă Judecatoria Craiova s-a înregistrat un dosar penal în care a fost dispusă începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă, efectuându-se cercetări cu privire la împrejurările în care mai mulţi poliţişti locali, în exercitarea atribuţiilor de serviciu l-ar fi agresat fizic în data de 29.05.2014 pe numitul Borgete Cristian Daniel. În acel moment instanţa a stabilit în cazul poliţiştilor locali că nu a fost vorba despre purtare abuzivă.

Totuşi, nici vorbă de crime sau alte incidente deosebit de grave din cauza cărora craiovenii ar trebui să se îngrijoreze că nu se mai află în siguranţă pe stradă.

O tânără care studiază în Craiova povesteşte, totuşi, că acum câteva luni, în plină zi, pe Calea Unirii, câţiva băieţi au înconjurat-o, dorind să o atingă, folosind şi cuvinte obscene. În acel moment nu se afla niciun poliţist la orizont care să intervină, însă nici oamenii care circulau în acea zonă nu s-au implicat.

“Eu nu mă mai simt în siguranţă pe stradă. Mai ales acum, după ce am aflat de acest caz. Înainte de terminarea facultăţii mi s-a întâmplat ca nişte tineri să se ia de mine chiar pe Unirii, în plină zi. Doreau să mă atingă. Mă înconjuraseră şi nu a intervenit nimeni. Era ziua în amiaza mare. Unde erau atunci poliţiştii? Eu alergam seara în parc, acum nu mai am curajul să fac asta”, spune o tânără care studiază în Craiova.

Tot în plină zi a fost atacată şi înjunghiată în picior o altă tânără, în zona centrală a oraşului. Tănăra a scăpat însă doar cu o tăietură şi o sperietură pe cinste.

În momentul de faţă, asupra Parcului Romanescu se îndreaptă toate privirile. În ultima perioadă au mai existat conflicte în acea zonă, şi nu numai, însă nu au apărut informaţii în spaţiul public. Contactat de redactorii Jurnalul Olteniei, şeful Poliţiei Locale din Craiova, Octavian Mateescu nu a comentat nimic despre cazul Alexandrei. Totodată, acesta a afirmat că de securitatea din Parcul Nicolae Romanescu nu răspunde numai Poliţia Locală, ci şi poliţia naţională. Asta, deşi în parc, în ultima vreme au fost văzuţi patrulând angajaţii Poliţiei Locale.

În prezent procurorii fac cercetări pentru a se stabili dacă supoziţiile că fată a fost violată şi ucisă sunt adevărate. Dacă acestea vor fi confirmate, siguranţa cetăţenilor Craiovei va fi pusă sub semnul întrebării, cel puţin până la prinderea şi pedepsirea posibililor făptaşi ai crimei. Dar şi până când vor fi luate mai multe măsuri pentru protecţia cetăţenilor. Şi chiar dacă se va dovedi că nu a fost vorba de o crimă, faptul că fata a fost găsită abia acum ridică semne de întrebare.

Evitarea transmiterii de informaţii privind cazurile de violenţă nu înseamnă protecţie. Dacă nu vorbim despre aceste lucruri, nu înseamnă că ele nu se întâmplă.

 

 

Politica