vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Se evaluează pagubele produse de secetă în agricultură

Direcţia Agricolă de Dezvoltare Rurală Mehedinţi, împreună cu Agenţia pentru Plăţi şi Intervenii în Agricultură, Prefectura Mehedinţi şi primăriile au demarat acţiuni de constatare a a calamităţilor produse în agricultură, în judeţ,, de seceta prelungită.

Potrivit directorului Direcţiei Agricole de Dezvoltare Rurală Mehedinţi, Ştefan Răceanu, comisiile care constată pagubele pe raza judeţului se formează la cererea primarului comunei respective.,,Conform Legii 54, aprobată pentru completarea Codului Fiscal în 2015, s-au constituit la nivelul comunelor comisii locale pentru constatarea calamităţilor, formate dintr-un reprezentant al Direcţiei Agricole, unul al APIA, Finanţele Publice şi un reprezentant al Primăriei. Aceste comisii sunt conduse de către primarul localităţii respective care în funcţie de gradul de afectare de secetă a culturilor o convoacă şi trec la evaluarea pagubelor, dacă acestea există. Comisiile s-au înfiinţat deja, au fost deja la comunele Tâmna, Vrata, Vânjuleţ, Salcia şi urmează ca pe măsură ce apar noi solicitări din partea primarilor să se deplaseze comisiile la faţa locului.”, a declarat directorul DADR Mehedinţi, Ştefan Răceanu.Directorul DADR Mehedinţi a mai declarat că în zona de sud a judeţului Mehedinţi sunt cele mai mari suprafeţe de culturi calamitate de secetă, aceasta fiind şi cea mai bună zonă agricolă a judeţului. Constatarea pagubelor se face atâta timp cât culturile sunt în câmp, iar în condiţiile în care temperaturile continuă să fie ridicate, plantele riscă să se usuce. Totul depinde de modul în care se vor mobiliza primarii şi vor solicita comisiile de constatare a pagubelor.În urma evaluării pagubelor, datele centralizate vor fi transmise la Ministerul Agriculturii care ar urma să stabilească modul de despăgubire a agricultorilor. Cele mai afectate culturi sunt în cazul fermierilor care nu au respectat tehnologia agricolă, în sensul că au întârziat însămânţarea sau nu au ajutat planta în vegetaţie. Lipsa tehnologiei în agricultură cumulată cu lipsa precipitaţiilor poate duce la culturi compromise în proporţie de 100%.

Cum ar putea fi despăgubiţi agricultorii

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dat fiind faptul că anul trecut fermierii au primit ajutorul de minimis pentru culturi calamitate, cel mai probabil, Comisia Europeană nu va mai aproba acordarea sprijinului financiar în următorii doi ani. ,,Sunt zone în care culturile sunt calamitate 100%. Unde s-a făcut tehnologie, sperăm că vom recupera ceva, ceva din investiţie, dar cheltuielile în totalitate nu vor fi recuperate nicăieri, pierderi oricum vor fi şi anul acesta. Aşteptăm să evaluăm în câmp, dacă vom putea recolta ceva. Din ceea ce ştiu, ajutorul de minimis este pe o durată de trei ani, astfel că dacă am avut anul trecut culturi calamitate şi am avut, anul acesta s-ar putea să nu mai primim ajutorul de minimis şi nici anul viitor. Asta ne-ar putea pune la pământ. Din câte am înţeles, acolo unde sunt calamităţi, cum este Mehedinţiul, se pot calcula investiţiile, ce am cheltuit şi conform Comisiei Europene, fermierii pot fi despăgubiţi de stat. Ştim foarte bine că bani sunt la buget, trebuie să fie însă şi dorinţă”, a declarat preşedintele Camerei Agricole Naţionale, Cornel Stroescu. În judeţul Mehedinţi sunt cultivate cu porumb aproximativ 50.000 de hectare, alte 10.000 de  hectare fiind cultivate cu floarea- soarelui.

 

Politica