luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinţi: Culturile de primăvară, afectate masiv de secetă

Porumbul şi floarea-soarelui sunt compromise în proporţie de 35-50%, în sudul judeţului Mehedinţi, în condiţiile în care în ultimele două luni nu a plouat deloc, iar dacă în perioada următoare temperaturile nu vor scădea la nivelul solului, plantele se vor usca, iar fermierii nu vor recolta nimic. Cele mai afectate de lipsa precipitaţiilor şi a temperaturilor extrem de ridicate sunt culturile de primăvară, potrivit specialiştilor. Fermierii vorbesc de pagube de 35-50% în prezent, dar în cazul în care nu va ploua în perioada următoare, riscă să nu recolteze nimic din floarea-soarelui şi porumb.

,,Suntem la sfârşitul lunii iulie. Exact acum când ne trebuia apă, nu este. Din cauza secetei şi în sol, şi atmosferice, toată cultura de porumb este calamitată 100%, putem spune. În ultimele două săptămâni nu a fost temperatură sub 35 de grade în sudul Mehedinţiului. Este arşiţă, este deficit de apă în sol, pentru că nu a mai plouat de două luni. La culturile de primăvară suntem calamitaţi 100%”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, Cornel Stroescu.

În cazul porumbului, imediat ce au apărut boabele, planta a încetat să se mai dezvolte din cauza lipsei apei din sol. Aşa se face că suprafeţe întinse cultivate în zona de sud a judeţului Mehedinţi sunt galbene de arşiţă când ar fi trebuit să fie verzi, în plină dezvoltare. Şi floarea-soarelui este vizibil afectată. Seminţele sunt mici şi seci în zonele nisipoase. Asta deşi planta este una care absoarbe apa din sol de la o adâncime mult mai mare decât alte soiuri. Oamenilor de la sate le este teamă că deşi au cultivat cereale, există posibilitatea să nu aibă ce să le dea animalelor să mănânce la iarnă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

,,Este groaznic. De două luni nu a mai plouat în zona noastră. Animalele nu mai au ce să mănânce, iarba se usucă pe câmp. Am pus porumb, dar este terminat, este uscat. Căldura e greu de suportat şi pentru noi, nu mai vorbim că nu ştim dacă avem ce să le dăm să mănânce la iarnă”, a spus o femeie din comuna mehedinţeană Gârla Mare.

Ploi ioc, arşiţa a pârjolit totul 

Nici nu ar avea cum să reziste plantele în sol fără să se usuce, arată inginerul agronom Nicu Stroescu, în condiţiile în care de două luni nu a plouat, iar temperaturile sunt foarte ridicate, de aproximativ 60-65 de grade la nivelul solului.

,,Culturile afectate de temperaturile ridicate şi de seceta pedologică instalată sunt culturile de primăvară, în special porumb, floarea-soarelui, orzoaica de primăvară şi mazărea. Mazărea am recoltat-o, a fost afectată în proporţie de 60-65%, iar porumbul, chiar dacă a legat şi s-au format ştiuleţii, nu există umiditate în sol ca să umple boabele şi producţia va fi afectată la cei care au pus devreme, undeva la 50%. La floarea soarelui, cred că în jur de 35-40% este afectată, cred, la culturile puse în condiţii optime. Cei care au pus mai târziu, din cauza faptului că aici nu a plouat în ultimele trei luni decât undeva la 25 de litri pe metrul pătrat, aceştia vor fi afectaţi în proporţie de sută la sută. Aici se înregistrează 40 de grade la soare, la 1,5 – 2 metri, deasupra solului. La nivelul solului sunt 60-65 de grade. În două-trei zile, culturile sunt compromise, intră în ofilire”, a explicat Nicu Stroescu.

Pentru ca fermierii să salveze parte din culturile de primăvară ar trebui ca în două-trei zile să plouă, numai că şansele sunt scăzute în condiţiile în care meteorologii emit coduri de caniculă pe bandă rulantă. În plus, prognozele arată că vara se va prelungi în luna septembrie şi chiar în octombrie, când chiar dacă temperaturile vor pierde câteva grade, ploile vor lipsi cu desăvârşire.

Politica