luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ameninţarea de la Kozlodui. 16 localităţi din Dolj, aflate în risc nuclear

Referendumul, tot mai aproape. Mai este nevoie de o mie de semnături

Asociaţia PRO DEMOCRAŢIA – Club Craiova, în parteneriat cu Fundaţia ORIZONT au organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, o nouă dezbatere, vizavi de obiectivele nucleare de la Kozlodui. Obiectivul vecinilor de peste Dunăre sunt construirea unei noi unităţi nucleare de mare putere, construirea unui megadepozit de deşeuri radioactive de 350 000 tone şi prelungirea cu circa 30 ani a celor două reactoare aflate în funcţiune la Kozlodui ( care ar trebui închise în 2017 şi 2019).

Pentru stoparea începerii lucrărilor la bulgari, se doreşte ca la Craiova să se organizeze un referendum în care oamenii să îşi exprime opinia pro sau contra construcţiei unui megadepozit de deşeuri nucleare. Iniţiativa a fost luată de Luminiţa Simoiu, lector, dr. ing. Facultatea de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii din cadrul Universităţii din Craiova. Este necesar să se acumuleze 13.000 de semnături. Până la acest moment au fost strânse 12.000.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Nu există o notificare oficială la Comisia Europeană privind demararea proiectului

La dezbaterea de vineri a fost invitat şi europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

„Kozlodui nu este un obiectiv foarte liniştitor, dar să nu uitaţi că avem şi noi Cernavodă, că peste tot există centrale atomice cu excepţia Austriei. Nu putem împiedica niciun stat să-şi facă o centrală atomică doar să supraveghem, să urmărim, să facem presiuni să se întâmple în conformitate cu toate standardele, regulile internaţionale, europene. Astfel de depozite se fac mai ales acolo unde este o centrală în dezafectare, acum în general, combustibilul nuclear se păstrează lângă reactor băgat în nişte bazine de apă tot în zona de radiaţii. Când dezafectezi o centrală trebuie să construieşti un depozit, nu înţeleg de ce este atât de mare, de ce trebuie 350.000 de tone în Bulgaria. Când vor să contruiască trebuie să notifice Comisia Europeană şi atunci Comisia poate să înceapă să urmărească ce se întâmplă acolo. Nu există deocamdată o notificare oficială la Comisie privind demararea proiectului, există doar un studiu de impact de mediu. Când se primeşte notificarea va exista şi un proiect, acel proiect trebuie verificat de specialiştii de la Comisie, nu există nici despre prelungirea celor două reactoare, nici despre noul reactor. Cred că iniţiativele de acum sunt foarte bune, inclusiv referendumul, măcar să le atragem atenţia celor din partea cealaltă că stăm cu ochii pe ei.Trebuie aduse într-o direcţie comună. Cred că autorităţile din Dolj ar trebuie să fie în strânsă legătură cu cele din Bulgaria, să se facă după toate regulile”, a punctat Marian Jean Marinescu.

Zona de impact- 65.000 bulgari şi 75.000 români

“Centrala de la Kozlodui este o problemă cu sau fără centrala de la Cernavodă. Cernavodă este amplasată pe Dunărea interioară la kilometri buni de graniţa cu Bulgaria, pe când Kozlodui este amplasată lângă Dunăre la câteva sute de metri de teritoriul naţional. Cred că autorităţile române au procedat cu mai multă grijă faţă de vecini de cât s-a procedat în cazul amplasamentului nuclear de la Kozlodui. Sunt foarte mari oprelişti, din partea celor care trebuie să ofere informaţii.Nu se face un dialog cu desăvârşită transparenţă.Nu este o problemă în afara graniţei, aceasta va exista şi în interiorul graniţei române, în raportul de evaluarea asupra mediului, un document întocmit de partea bulgară, în august 2013, cu aproape doi ani în urmă se spune că zona afectată unui eventual impact este de 30 km în jurul centralei Kozlodui, iar în această zonă se găsesc 65.000 cetăţeni bulgari şi 75.000 cetăţeni români”, a declarat Horaţiu Buzatu.

Pentru a dezbate această temă, au participat şi reprezentanţi ai ISU Dolj, dar şi ai Agenţiei de Protecţie a Mediului.

„Lucrez de 26 ani la Agenţia de Protecţia Mediului, la staţia de supraveghere a radioactivităţii Craiova. Suntem dotaţi de Comisia Europeană, facem măsurători şi la Craiova şi la Bechet, o centrală nucleară, are putere în momentul în care s-a întâmplat un accident, dacă funcţionează normal, pierderile sunt nesemnificative. Incidente mai există, dar numai pe amplasamentul lor, dacă depăşeşte amplasamentul lor se numeşte accident. Complexul nuclear de la Kozlodui, nu este pentru nimeni o fericire să locuiască lângă o centrală nucleară”, Cojocaru Luminiţa

Prof.Luminiţa Simoiu a ţinut să atragă atenţia asupra numărului de îmbolnăviri care a crescut din cauza radiaţiilor.

„Noi avem un studiu al şefei Centrului de Pediatrie-Oncologie de la Spitalul Judeţean. Rata de creştere a cancerului tiroidian nu se explică la copii decât pe seama radiaţiilor nucleare. Este o incidenţă a creşterii din anul 2012 a cancerului la copii, la nivelul Craiovei, cu circa 40% din totalul bolnavilor de cancer”.

16 localităţi din Dolj se află la 30 km de pericolul nuclear de la Kozlodui.

„Pentru centrala nucleară de la Kozlodui sunt stabilite trei zone de protecţie, prima zona cea de 3 km, este aşa numită zona de excludere în care nu este permisă niciun fel de activitate, în care orice activitate care s-ar întâmpla în mod normal sau în caz de accident este sub strictul control al autorităţilor, această zonă nu atinge teritoriul României. A doua zona de protecţie este zona de planificare a măsurilor urgente de protecţie a populaţiei. În cazul în care se întâmplă un accident, se pun în aplicare măsurile de protecţie pentru această zonă.Această zonă de 30 km atinge teritoriul României, un număr de 16 comune, sunt incluse în această zonă, Măceşu, până la Valea Stanciului, Dăbuleni, cuprinde şi puţin din judeţul Olt.Următoarea zonă este de protecţie pe termen lung-stabilită arbitrar, 100 km. Craiova se află în al treilea cerc.Toate aceste zone 3-30-100 km sunt orientative, un accident în situaţia în care el s-a produs nu cunoaşte limite. Nu ai de unde să ştii care va fi dezvoltarea lui pe măsură ce acest accident evoluează în dinamica lui.În planul de protecţie şi intervenţie pe care îl avem la nivelul judeţului sunt stabilite măsuri, mijloace şi forţe de intervenţie, pe urgenţe cine intervine în primă instanţă, dacă situaţia evoluează aducem forţe şi din alte părţi” a spus Bogdan Vlăduţoiu, ofiţer specialist ISU Dolj.

În concluzie, europarlamentarul Marian Jean Marinescu a spus că se implică în tot ceea ce-i stă în putinţă pentru a afla care este impactul construirii centralei nucleare de la Kozlodui, cerând o scrisoare la Ministerul Mediului şi tuturor părţilor implicate si încă un studiu privind cazurile îmbolnăvirii de cancer.

Vă reamintim că tabelele pentru strângerea de semnături în vederea organizării referendumului de la Craiova se pot ridica de la sediul  “Jurnalul Olteniei”,    din Craiova, strada Sf. Dumitru, nr. 3, etaj 4.

Totodată, la iniţiativa de a strânge toate cele 13.000 de semnături cât mai repede, se alătură şi JCI Craiova. Tabelele mai pot fi găsite şi online pe  www.jcicraiova.ro  sau pe pagina de Facebook a asociaţiei JCI Craiova. Persoana de contact este Cătălin Zamfir, telefon 0723. 66. 31. 00.

Pentru mai multe detalii despre pericolul de la Kozlodui şi despre cum pot fi procurate tabele cu semnături, o puteţi contacta pe Luminiţa Simoiu, iniţiatoarea acestui demers, la numărul de telefon 0722. 66. 35. 39.

sursa foto: capital.ro

 

Politica