vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Naşterea, la spital de stat sau privat?

Unul dintre cele mai emoţionante momente pentru un cuplu, mai ales pentru femei este atunci când apare un copil. Însă aducerea pe lume a unui copil reprezintă încă de la început o serie de responsabilităţi, dar şi multe griji. Alegerea locului unde se va naşte noul membru al familiei reprezintă din primele luni de sarcină o decizie importantă. Nu numai pentru că viitoarele mame îşi doresc ca naşterea să decurgă bine iar experienţa să fie una uşoară şi placută, însă şi pentru a fi sigure că au ales varianta corectă pentru ele şi copilul lor.
Multe dintre maternităţile din România nu au mai fost renovate încă de la înfiinţarea lor sau se confruntă cu lipsa de personal. Printre acestea se află şi msternităţile din spitalele craiovene. Dacă situaţia este critică în maternităţile de stat, viitoarele mămici au acum la dispoziţie mai multe maternităţi private, unde condiţiile sunt mult mai bune, dar o naştere privată se ridică la costuri mult mai mari. În ceea ce priveşte locul unde vor aduce pe lume un copil, părerile craiovencelor sunt împărţite. Majoritatea aleg să meargă la o maternitate de privată, deoarece consideră că preţurile sunt doar puţin mai ridicate faţă de o maternitate de stat.

“Eu aş alege mai mult privat pentru că la ce condiţii sunt în spitalele astea îmi este frică pentru sănătatea copilului. Și dacă ar fi să facem un calcul cam la fel ai cheltui pentru că în zilele noastre nu te mai bagă nimeni în seamă dacă nu le dai bani”, spune Andreea Ifor, 24 de ani.

 

Sănătatea este pe primul loc”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tânăra Irodia se teme de maternităţile de stat. Poveştile auzite, au făcut-o să se gândească serios la momentul când vor veni pe lume cei doi bebeluşi.

„Eu am auzit poveşti de groază de la colegele mele în ceea ce priveşte naşterea în maternităţile publice. Nu ştiu ce să spun, costă ceva mai mulţi bani dar sănătatea este pe primul loc”, spune îngrozită viitoare mămică.

Pentru o naştere liniştită, Ioana alege să meargă într-o maternitate privată, chiar dacă este nevoită să facă economii.

“Personal aleg să merg la privat. Este mai scump, dar pentru acele trei zile de confort şi tihnă merită să faci economii!”, spune tânăra de 27 de ani.

O altă tânără ne spune că pentru momentul când va alege să devină mămică, maternitatea privată este singura opţiune.

“În mod cert aleg să merg la privat. Nu numai că sunt condiţii, dar şi medicul te îngrijeşte mai bine”, a spus Iulia, 22 de ani.

 

Maternitatea de stat, o opţiune din cauza banilor

 

Roxana L. merge pe mâna maternităţii de stat. Pentru că medicul care o îngrijeşte pe toată perioada sarcinii este de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, tânăra va naşte acolo.

„Eu aleg să merg la stat. Am medicul la Spitalul Nr.1 şi se îngrijeşte de mine. Într-adevăr condiţiile nu sunt foarte bune, dar nu mai este aşa de rău”, a spus Roxana L., 23 de ani.

O altă tânără ce va adduce pe lume un copil spune că i-ar plăcea să meargă la privat, dar din lipsa banilor, va merge la o maternitate de stat.

„Probabil dacă mi-aş permite m-aş duce la privat. Sunt condiţii mai bune şi medicii te tratează altfel. Însă, pentru că nu am de unde să strâng câteva zeci de mii de lei, voi merge să nasc la un spital public”, a spus Rodica Roşu, 28 ani.

 

Maternitatea “Filantropia”, o opţiune mai bună

O altă opţiune pentru viitoarele mame din Craiova, o reprezintă maternitatea de la Spitalul Clinic Municipal Filantropia. Claudia încă nu este însărcinată, dar dacă ar avea de ales, tânara de 21 de ani, ar alege maternitatea de la Spitalul Clinic Municipal Filantropia.

„Încă mai există şi maternităţi de stat bune. Nu aş alege să merg la maternitatea de la Spitalul Nr.1, dar în schimb aş merge la Spitalul Nr.2. Acolo lucrurile stau altfel, sunt condiţii mai bune”, a spus Claudia Măru.

În Dolj, mortalitatea infantilă este în creştere. Mortalitatea maternă a ajuns în 2013 la valoarea 0,5 o/oo în creştere faţă de anii anteriori, când nu s-au înregistrat decese.

Potrivit statisticilor transmise de Direcţia de Sănătate Publică “Mortalitatea infantilă a avut valoarea 8,7 o /oo, în creştere cu 0,8 o /oo faţă de anul precedent, mai scăzută în urban 6,5 o/oo (11,5 o /oo în rural). Indicatorii pentru cele trei componente au fost: mortalitatea neonatală precoce (4,37 o /oo), neonatală (5,72 o/oo) cu valori mai mari faţă de cele înregistrate în anul precedent şi postneonatală (3,03 o /oo) cu valoare mai mică faţă de valoarea înregistrată în 2012. Indicatorul pentru mortalitatea maternă a înregistrat în 2013 valoarea 0,5 o/oo, în creştere faţă de anii 2011 şi 2012, ani în care nu s-au înregistrat decese materne. ”

 

 

Politica