joi, mai 9, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Şcoala din Dioşti, câştigătoarea din acest an a Cupei “Ilie Balaci”

Este vorba despre Şcoala Gimnazială din Dioşti, care a reuşit să se impună categoric în finală, deşi la începutul întrecerii nu avea speranţe aşa mari. Dar se pare că determinarea şi dorinţa copiilor din Dioşti a cântărit mult şi a reprezentat cheia succesului. Elevii lui Dorinel Ciană au câştigat ultimul act al competiţiei organizate de Şcoala Gimnazială “Obedeanu”, structură a Şcolii Gimnaziale “Decebal”, în faţa Şcolii Gimnaziale nr. 39 “Nicolae Bălcescu”, de o manieră categorică, scor 6-2. În primul meci, cel din semifinale, şcoala din Dioşti a trecut la limită de gazda întrecerii, Şcoala Gimnazială “Obedeanu”, cu scorul de 4-3. În cealaltă semifinală, elevii de la “Nicolae Bălcescu” a învins la pas echipa Liceului de Arte “Marin Sorescu”, scor 10-1. Pentru stabilirea formaţiei clasate pe locul trei, s-au întâlnit echipele de la Şcoala “Obedeanu” şi Liceul de Arte, câştig de cauză având gazda Cupei “Ilie Balaci”, şcoala unde fosta glorie a Universităţii a crescut. Competiţia a fost organizată cu ajutorul ISJ Dolj, DJTS Dolj şi AJF Dolj. „Am avut multe emoţii înaintea jocului, este important că am putut să ajungem aici. Băieţii au jucat, le-am promis la începutul jocului că o să îi premiez, personal o să le dau o sumă de bani, asta i-a motivat în plus. Mă bucur foarte mult că am câştigat. Poate că am pornit cu şansa a patra, singura echipă de la ţară, nu ne putem compara cu aria de selecţie din oraş, la noi sunt copii mai puţini. Se face fotbal la Dioşti, după ore copiii rămân la un fotbal. Participăm la diferite competiţii, am avut câteva rezultate pe plan judeţean”, a declarat Dorinel Ciană, profesor de educaţie fizică şi sport la Şcoala Gimnazială din Dioşti. Lotul echipei din Dioşti i-a cuprins pe următorii: David Rusu, Adrian Ivan, Alexandru Pârvu, Adelin Enache, Robert Simion, Florin Prodan, Andrei Voiculescu, Ionuţ Prodan, Romeo Vizante. Antrenor: Dorinel Ciană.

La final, echipele participante au primit câte o minge de la AJF Dolj şi o diplomă. Cele clasate pe primele trei poziţii au fost recompensate şi cu câte o cupă, iar în plus pentru câştigători s-au acordat şi tricouri din partea DJTS Dolj, ce au fost semnate după încheierea festivităţii de premiere de către Ilie Balaci. Premierea a fost efectuată de fostul jucător al Universităţii Craiova Robert Vancea(locul IV), preşedintele AJF Dolj Silviu Bogdan(locul III), directoarea Şcolii Gimnaziale „Decebal” Angelica Nuţă(locul II) şi cel care dă numele competiţiei, Ilie Balaci(locul I). A fost acordat şi un premiu individual, pentru Adrian Stan, de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, considerat cel mai tehnic jucător al întrecerii.

Balaci, impresionat de anumiţi copii: „Am văzut şi anul acesta potenţial”

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Minunea Blondă” a privit cu plăcere meciurile disputate, ieri dimineaţa, pe terenul de fotbal al şcolii care l-a format. Mai atent s-a uitat însă la calităţile anumitor copii, ce au arătat potenţial pentru performanţă. „ Cupa a devenit o tradiţie datorită celor de la Şcoala „Obedeanu”, îi mulţumesc doamnei directoare pe această cale. Au trecut noi ani şi cred că este cea mai lungă competiţie care îmi poartă numele, mai este una, dar nu la fel de longevivă. În fiecare an apar copii buni, talentaţi. Şi azi(n.r. ieri) am văzut trei-patru, dar unul cu adevărat m-a impresionat, cel care a luat şi premiul pentru cel mai tehnic jucător. Dacă cei care au avut ochi să îl vadă, vor avea şi grijă de el, Craiova poate avea în viitor un jucător bun”, a spus Balaci. „În mediul rural putem găsi mulţi copii buni, mă uitam la copiii din Dioşti, sunt plini de putere. De ce să nu îi căutăm la Dioşti, la Bârca, Bistreţ ?”, a adăugat acesta. Fostul artist de la mijlocul Universităţii a afirmat în continuare că reîntoarcerea pe terenul de fotbal al Şcolii „Obedeanu” nu îi produce sentimente deosebite, fiind obişnuit cu acest peisaj, dar a rememorat senzaţiile pe care i le provoca păşirea în curtea şcolii atunci când era copil. „Sunt atât de obişnuit cu Şcoala „Obedeanu” încât nu trăiesc sentimente deosebite când mă întorc aici. Dar îmi aduc aminte că atunci când veneam la şcoala şi puneam primul pas în curtea şcolii, deja mă treceau fiorii. Nu pentru că mi-ar fi fost frică de şcoală, dar la acel timp era o instituţie care impunea un mare respect. Aici a jucat şi Piţurcă, Călin, fraţii Boldici, jucători care au evoluat în prima ligă, unii dintre ei în echipa naţională”, a declarat „Minunea Blondă”.

Sfaturi pentru părinţi şi cluburile cu centre de juniori

„Sfatul meu ar fi întâia oară pentru părinţi, să uite să le mai cumpere copiilor diferite aparate electronice şi să investească în ei ca fotbalişti. Pentru că dacă un copil ajunge să evolueze în Liga a treia sau a doua, până la 30-35 de ani va avea asigurat totul. Dacă joacă în prima ligă, perioada s-ar prelungi măcar 10-15 ani. În momentul în care unul din ei ajunge să joace la nivel înalt sau să plece în străinătate, cu siguranţă familia lui nu va mai duce lipsă de nimic. Preferabil ar fi să îl trimiţi pe copil pe terenul de fotbal decât să îl ţii în casă cu o tabletă sau un telefon în faţă. De partea cealaltă, către cluburi, le sugerez să nu mai perceapă taxă. Să se urce în avion, să se ducă în China şi să cumpere echipament ieftin. Să îl dea copiilor. Când am început eu fotbalul, mă duceam la stadion şi mi se dădea echipament, mi se dădea prosop să fac baie, primeam nişte bonuri de masă cu care mă duceam să mănânc. Lucruri care azi sunt, din partea unora, de neacceptat. Dacă eu aş avea acum 7 ani şi tata ar avea aceeaşi meserie, de şofer, probabil nu aş fi făcut niciodată fotbal, pentru că nu mă putea întreţine. Cel mai probabil se împrumuta la bancă, îmi cumpăra şi mie un laptop sau o tabletă şi stăteam în casă”, a comentat Ilie Balaci problemele existente la nivelul fotbalului juvenil în România. 

Politica