sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cum se va numi noul stadion din Craiova?

Escavatoarele și-au intrat în drepturi pe vechea arenă “Central”, unde s-au obținut cele mai importante rezultate. Cel mai important fotbalist din istoria Craiovei a fost Ion Oblemenco, acesta fiind singurul component din Bănie, care are o statuie, iar stadionul îi purta denumirea. 

Încă de la început, de când se vorbea despre construirea unei noi arene la Craiova, nu s-a discutat dacă noul Complex Sportiv va purta denumirea Tunarului din Bănie.

Mai mult, în luna octombrie a anului trecut, când la Craiova a venit fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, primarul Lia Olguța Vasilescu, a precizat că nu se știe dacă se va păstra denumirea anterioară: Ion Oblemenco. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Sunt foarte mulţi care întreabă dacă ne păstrăm denumirea Ion Oblemenco. Din punctul meu de vedere îl putem păstra, numai că familia a înregistrat la OSIM acest brand şi atunci va trebui să cerem familiei permisiunea să se numească la fel. Dacă familia nu va accepta este cu totul altă discuţie”, a spus Lia Olguța Vasilescu. 

După aproape opt luni de la acea declarație, am contactat-o pe soția lui Ion Oblemenco să vedem dacă municipalitatea sau Clubul Sportiv au contactat-o, pentru a cere acceptul păstrării titulaturii actuale. 

“Nu m-a contactat nimeni, nici de la club, nici de la Primărie, să ceară acceptul. Este adevărat că brandul este înregistrat la OSIM, dar asta nu înseamnă că nu ne vom da acceptul. Oricum, este încă devreme, pentru că nu au început lucrările pentru construirea noului stadion”, a punctat Marga Oblemenco, pentru JurnalulOlteniei.ro.

Până atunci însă nu se știe ce se va întâmpla cu statuia lui Ion Oblemenco, aflată la intrarea pe stadion, aproape de buldozerele, care dărâmă actuala arenă.

“Este prea devreme să spunem ce se va întâmpla cu statuia. Probabil va fi relocată în perioada în care se va construi noua arenă și, după aceea, va reveni tot în incinta Complexului Sportiv”, a afirmat Ionuț Pîrvulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova. 

Ion Oblemenco a marcat 167 goluri în 264 partide

Ion Oblemenco a evoluat pentru Universitatea Craiova în două perioade: 1962-1964 și 1966-1977. În acest interval a reușit să înscrie 167 de goluri, în 264 de partide. În ciuda formei foarte bune, nu a fost niciodată selecționat la prima reprezentativă a României, în schimb a îmbrăcat tricolorul naționalei Under 23, unde a evoluat în 12 meciuri și a înscris cinci goluri.

Ca antrenor, a câștigat cu Universitatea, campionatul în 1980 (secund al lui Valentin Stănescu), eventul campionat-cupă în 1981 (ca principal), iar în 1982, a dus Știința, în premieră pentru echipele de club din România, în sferturile Cupei Campionilor Europeni, dar după aceste performanțe a fost nevoit să plece din Craiova. A pregătit alte echipe, precum Chimia Râmnicu Vâlcea, FC Olt, Sportul Muncitoresc Slatina, Pandurii Târgu Jiu, din nou FC Olt, Progresul Corabia, iarăși Chimia Râmnicu Vâlcea. După 1990, a fost rechemat la Universitatea în mai multe rânduri, ca antrenor principal al echipei mari, director tehnic, director sportiv și antrenor la satelitul de atunci al oltenilor, Constructorul-Universitatea. La începutul anului 1996 a fost cooptat în staff-ul lui Electroputere, acolo colaborând bine cu prietenul și finul său, Petre Deselnicu, și cu președintele Marcel Popescu, iar în vară a acceptat o ofertă din Maroc, de la echipa de primă ligă Hassania din Agadîr. Aici, într-un meci amical al Hassaniei cu formația Sidi Kacem, afectat de greșelile unui arbitru marocan (Arjoun), în penultimul minut al meciului, scor 1-1, s-a prăbușit pe banca tehnică, iar la spital nu a mai putut fi salvat și s-a stins din viață la 51 de ani, conform wikipedia.org. 

În 1964, odată cu promovarea Științei în prima ligă, stadionul Tineretului s-a dovedit neîncapător, prea mic pentru pasiunea și dragostea oltenilor pentru fotbal. Astfel, s-a proiectat o nouă arenă: Centralul din Bănie! Stadionul a fost inaugurat pe 29 octombrie 1967, cu ocazia meciului de tineret România-Polonia, scor 2-2.

Din 1996, odată cu plecarea Tunarului din Bănie în lumea celor drepți, stadionul i-a purtat numele: „Ion Oblemenco“, în semn de omagiu pentru cel mai prolific atacant din istoria Craiovei.

Politica