joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

De vorbă cu psihologul. Mihail Jianu: Selfie este un trend, nu cred că îl putem defini ca o normalitate

În ultimul timp, aproape toată populația lumii este cuprinsă de fenomenul "selfie", adică fenomenul de a-ți face poze singur. Am discutat despre asta cu psihologul, din dorința de a afla dacă acest lucru este ceva normal, dacă poate fi considerat o boală și cum putem încadra acest „trend”, care începe să afecteze din ce în ce mai multă populație. 

“Selfie este un trend, nu cred că îl putem defini ca o normalitate. Nu este o boală, dar denotă o stimă scăzută de sine, grad ridicat de frustrare dacă acest fenomen este repetitiv. Atunci când devine evident că nu o boală mentală îi face pe oameni să râvnească după atenţie, ci chiar o lipsă de apreciere din partea celorlalţi în propria lor viaţa, lucrurile se schimbă radical. Este mai mult un  fenomen cultural  ce exprimă o nevoie umană de bază: aceea de a fi remarcat, apreciat şi recunoscut”, spune psihologul Mihail Jianu.

Originea acestui “fenomen cultural” se află, în opinia psihologului Mihail Jianu în dispariția interacțiunii interumane și a degradării continue a comunicării virtuale.  
“După părerea mea, originea o are o dată cu dispariţia de interacţiune interumană, a degradării continue a comunicării în planul real, nu cel virtual.Menţinerea aparenţelor şi nevoia de apreciere nu este ceva nou pentru niciun om. Pentru omul modern cele mai pregnante nemulţumiri sunt :lipsa de comunicare, lipsa de apreciere şi critică excesivă. Privind problema obiectiv, fără superficialitate sau exagerare, poate că soluţia ar fi ca oamenii să încerce să fie mai buni cu cei din jur în viaţa reală, pentru că lucrurile să nu ia un drum negativ în viaţa virtuală”, afirmă psihologul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Boala selfie-ului nu devine gravă decât după un timp. Pihologul ne spune că „dacă se prelungeşte şi i se alocă un timp din ce în ce mai mare  ea poate să devină obsesie”.

Totuși, o veste bună este că această manie se poate trata foarte ușor.

“Da, se poate trata foarte uşor, după ce dispare curiozitatea, imitaţia, şi creşte stima de sine, ordinea mentală şi implicarea activă în viaţa reală”, Mihail Jianu.
Pentru asta se recomandă vizitarea unui psiholog pentru îmbunătăţirea abilităților personale şi dezvoltarea personală, această alegere fiind opţională, mărturisește psihologul.

Chiar dacă sunt persoane atât de obsedate încât să petreacă ore în șir pentru un selfie perfect, psihologul afirmă că aceasta nu este o tulburare.

„Nu este încadrată la tulburări, nu poate duce la sinucidere. Probabil în asociere cu alte probleme  de ordin mental său emoţional poate să ducă şi la tentativa de sinucidere”, susține Mihail Jianu.

Tinerii care devin dependenți sunt catalogați de Mihail Jianu ca fiind curioşi și încântaţi. Cu cât se vor aprecia mai mult unii pe alţii în realitate, cu atât se vor dezvolta mai greu obiceiuri nesănătoase, pe plan virtual sau în viaţa de zi cu zi, mai spune psihologul. 

„Asumarea este primul pas spre o interacţiune normală. Pe plan profesional stima de sine crescută măreşte performanţa, dacă este la momentul oportun. În relaţii este nevoie de mai multă indulgenţă şi, în loc să se pună accent întotdeauna pe aspectele negative, cel drag trebuie să se simtă apreciat pentru ceea ce face.  Stima de sine, încrederea în propria persoană, respectul de sine, aplicarea principiilor de viaţă, a regulilor, a disciplinei emoţionale ajută mult individul să străbată viaţa în mod normal”, încheie psihologul Mihail Jianu.

Politica