sâmbătă, mai 25, 2024
spot_img

Ultima ora

spot_img

Sport

spot_img

Şmecherii cu fonduri APIA

Un consilier APIA şi un inspector de la Primăria Lipovu au fost trimişi în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova într-un dosar care vizează prejudicierea APIA cu aproape 100.000 de euro. La judecată ajunge şi administratorul unei societăţi comerciale care a beneficiat pe nedrept de bani de la stat.

Acesta, dar şi consilierul APIA se află sub control judiciar.
Astfel, Cristian Badea, administrator al S.C. Silvornamental S.R.L., la data faptelor, este acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale), înșelăciune în formă continuată, (4 acte materiale), participație improprie la infracțiunea de fals intelectual, (4 infracțiuni),
participație improprie la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale, (2 infracțiuni),

Ioana-Florina Păun, consilier superior în cadrul APIA – Centrul Județean Dolj, la data faptelor, este acuzată de abuz în serviciu în formă continuată, (trei acte materiale), luare de mită în formă continuată, (trei acte materiale),

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cornel Vătău, inspector în cadrul Primăriei comunei Lipovu – Compartimentul Agricol, județul Dolj, la data faptelor, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la infracțiunea de înșelăciune, fals intelectual.
Societatea lui Badea este trimisă în instanţă pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale), înșelăciune în formă continuată, (4 acte materiale), participație improprie la infracțiunea de fals intelectual, (patru infracțiuni), participație improprie la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale, (două infracțiuni).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
“În perioada 2010-2013, inculpatul Badea Cristian, în calitate de administrator al S.C. Silvornamental S.R.L., a solicitat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Dolj, acordarea de sprijin financiar în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, fonduri provenind atât din fonduri europene precum și de la bugetul național, folosind cu rea credință documente false și inexacte cu privire la dreptul său de folosință și de utilizare a suprafețelor pentru care a solicitat și încasat sprijin financiar.
Documentele respective au fost completate la determinarea inculpatului Badea Cristian de către persoane care au acționat fără vinovăție, cu excepția unei adeverințe falsificată cu bună știință de inculpatul Vătau Cornel, în calitate de inspector în cadrul Primăriei comunei Lipovu – Compartimentul Agricol, pentru campania din anul 2010.
În cuprinsul acestui document, inculpatul Vătau Cornel a atestat în mod nereal faptul că S.C. Silvornamental S.R.L. utilizează o suprafață totală de 276,50 ha teren arabil, deși din evidențele primăriei figura cu o suprafață mai mică.
În perioada 2011 – 2013, inculpata Păun Ioana-Florina, în calitate de consilier superior în cadrul APIA – Centrul Județean Dolj, a pretins și primit, în mod repetat sume de bani și alte foloase materiale, în valoare totală de 14.700 lei, de la inculpatul Badea Cristian, pentru ca, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, să soluționeze cererile unice de plată formulate de S.C. Silvornamental SRL, cu consecința obținerii de către aceasta de sume de bani mai mari decât cele care i se cuveneau”.

Procurorii DNA mai arată că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 400.761,90 lei, echivalentul a 91.498 euro.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aparținând inculpaților Badea Cristian și Păun Ioana-Florina.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img

Politica