sâmbătă, mai 25, 2024
spot_img

Ultima ora

spot_img

Sport

spot_img

140 de parlamentari suspecți de conflict de interese

Peste 140 de parlamentari sunt suspectaţi de conflict de interese, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cer funcţionarilor din Parlament, acte în acest sens.

Procurorii au deschis de multă vreme acest dosar şi au mai avut acțiuni pe această temă, după ce mai mulţi parlamentari depistaţi de ANI că şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare au fost condamnaţi definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cum sunt Mate Andras Levente sau Mihai Radan.

Se pare că, pentru parlamentari, angajarea rudelor era o parctică generalizată ba chiar, unii dintre ei, au încercat să fenteze autorităţile de supraveghere şi au făcut angajări încrucişate, dar şi acestea au fost mirosite de inspectorii de integritate.

Astfel, Parchetul General s-a pus să caute toţi parlamentarii de rude şi rubedenii, fapt ce a dus la generarea unei liste cu peste de 140 de parlamentari suspecţi. Printre numele vehiculate de o anchetă a jurnaliştilor de la Ştiri pe Surse dar şi din presa locală ar fi suspecţi: Mihăiţă Calimente, deputatul Ion Mocioalcă, care şi-ar fi angajat fiica la cabinetul parlamentar sau deputatul Valentin Rusu, care ar fi avut angajat fratele, Eugen Bejenariu, Wiliam Brânză, Merka şi alţii, unii având chiar două sau trei rude angajate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Majoritatea dintre cei deja condamnaţi au primit fie amenzi penale şi o sancţiune de reţinere a indemnizaţiei mai multe luni, fie chiar au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, cum este cazul deputatului minorităţii croate Mihail Radan.

Au apărut deja şi voci care ar susţine că acţiunea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar fi demarat această anchetă ca un fel de răspuns la voturile recente din Parlament care îi salvau pe Victor Ponta şi Dan Şova de anchetele penale, deşi este greu de crezut pentru că aceste cercetări se derulează din vara anului 2014, când au apărut pe surse primele informaţii în acest caz.

Întrebaţi încă de atunci de către jurnalişti, foarte puţini dintre ei au recunoscut aceste fapte, majoritatea spunând că nu şi-au angajat niciodată rudele la cabinetul parlamentar sau că nici măcar nu ar şti că Agenţia Naţională de Integritate sau procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-ar cerceta pentru aşa ceva.

Astfel de cercetări nu au avut loc numai la noi, în anul 2009 Parlamentul Marii Britanii a trecut printr-un asemenea scandal, însă partidele au reacţionat rapid şi i-au demis pe cei în cauză, susţin jurnaliştii de la Evenimentul Zilei. Cel mai elocvent este cazul unui deputat al Partidului Conservator, Derek Conwey, care şi-a angajat fiul la cabinetul parlamentar. Acesta a fost exclus zece zile de la lucrările Parlamentului Britanic, a fost dat afară din Partidul Conservator şi obligat să returneze legislativului britanic cele 3.100 de lire pe care fiul său le-ar fi primit. 

Sursă: blastingnews.com

Sursă foto: rif.ro

spot_img
spot_img
spot_img

Politica