sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Ceremonia festivă a Zilelor Craiovei, în Black Tie

Oficialitățile locale și județene vor participa, astăzi, de la ora 18.00, la Opera Română Craiova, la ceremonia festivă ocazionată de cea de-a XIX-a ediţie a Zilelor Municipiului Craiova.

Pentru acest eveniment codul vestimentar este Black Tie. Pentru bărbați – costum tip Smoking de culoare neagră sau albastru închis, cămașă albă și  papion  negru.  Femeile trebuie să poarte rochie de seară lungă. Rochia nu trebuie să fie neapărat de culoare neagră, însă nu se recomandă nuanțele stridente, potrivit reprezentanților Primăriei Craiova.

 

În cadrul ceremoniei festive se va conferi titlul de “Cetățean de onoare” și vor fi oferite premii olimpicilor, sportivilor craioveni și profesorilor acestora.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La început va avea loc prezentarea de mesaje şi alocuţiuni cu ocazia Zilei Municipiului Craiova, ediţia a  XIX-a,  2015, realizată de oficialitățile locale. În final va avea loc premierea elevilor olimpici şi a profesorilor îndrumători, cu rezultate excepţionale la diferite materii la fazele naţionale şi internaţionale ale concursurilor şcolare, din anul 2014-2015.

Inspectorul general adjunct al ISJ Dolj, Nicușor Cotescu, a salutat inițiativa Primăriei Craiova, să premieze cei mai buni elevi din județul nostru.

“Mă bucur că s-a luat această decizie și nu pot să nu remarc faptul că doamna primar, Lia Olguța Vasilescu, a fost mereu aproape de învățământul craiovean. Au fost foarte multe inițiative în ultimii ani și este bine că putem premia cei mai buni elevi, care au fost pe podium la concursurile naționale”, a afirmat Nicușor Cotescu.

Un moment solemn va fi oferirea titlurilor de cetățeni de onoare. Actrița Teatrului Național, Natașa Raab și scriitorii Ileana Vulpescu și Alexandru Mironov vor fi cetățenii de onoare ai Craiovei din acest an.

Natașa Raab a copilărit la Cluj, unde a absolvit Liceul „Gheorghe Barițiu”. După terminarea liceului a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, sub îndrumarea profesorului Mircea Albulescu. Apoi a ajuns în inima Olteniei, la Craiova, mai precis la Teatrul Național „Marin Sorescu”. Pe scena Naționalului craiovean a jucat în mai multe spectacole, printre care ”Unchiul Vanea”, ”Ubu Rex”, ”Hamlet”, ”Romeo și Julieta” de W. Shakespeare, ”Ferma animalelor” de George Orwell, ”Escu” de T. Mușatescu. În 1990 a fost distinsă cu premiul UNITER.

 

Doi scriitori, cetățeni de onoare

 

În comuna Bratovoeşti, s-a născut marea prozatoare şi romancieră Ileana Vulpescu. La numai șapte ani, s-a mutat la Craiova, împreună cu mama sa, care s-a recăsătorit. Locuiau în apropiere de Parcul „Bibescu”, pe strada ”Jitianu”, şi erau vecini de casă cu ministrul de Externe al Poloniei. Şcoala a făcut-o la Craiova, la Şcoala Primară „Regina Elisabeta“, iar liceul la „Elena Cuza“. În anul 1953 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București, unde a studiat Limba şi Literatura Franceză. A lucrat ca lexicograf la Institutul de Lingvistică al Academiei și a colaborat la redactarea lucrărilor „Dicționarul limbii române” și „Dicționarul explicativ al limbii române între anii 1959-1975”. De-a lungul carierei sale, Ileana Vulpescu a scris foarte multe romane printre care şi „Arta conversației”, care a reușit să ajungă unul dintre cele mai citite romane înainte de 1989.

Ultima personalitate care va primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Craiova, Alexandru Mironov. Acesta s-a născut în județul Soroca, România, care este acum raionul Floreşti din Republica Moldova. A venit la Craiova unde a urmat Liceul „Nicolae Bălcescu”, actualul Colegiul Național „Carol I”. Facultatea a început-o la Craiova, după care s-a transferat şi a absolvit Facultatea de Matematică a Universității din Bucureşti.

Alexandru Mironov a practicat sportul încă din tinerețe, fiind vicecampion al României la scrimă. Un fost sportiv de performantă, Alexandru Mironov a coordonat o vreme întreg sportul românesc şi o lungă perioadă de timp sportul pe care îl iubește cu pasiune, scrima. Anii 1990 l-au plasat pe postul de preşedinte al Federației Române de Scrimă. A desfăşurat o activitate bogată de popularizare a ştiinței şi a „Science Fiction”-ului în cadrul Radiodifuziunii şi a Televiziunii Române. A realizat în, cadrul TVR, emisiunea „Ştiință şi Imaginație”.

În perioada 28 august 1993 – 11 decembrie 1996 a fost ministru al Tineretului și Sportului.

 

 

 

 

Foto arhivă

spot_img
spot_img

Politica