sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Neridicarea autoturismelor, gaură în bugetul RAT Craiova

Ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar, doar în cazuri de forţă majoră, ridică multe probleme, atât în rândul şoferilor, dar şi al autorităţilor locale

Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie a admis recent recursul formulat de Avocatul Poporului, referitor la ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. În acest sens, în Craiova, autoturismele parcate neregulamentar vor fi ridicate doar la solicitarea poliţiei rutiere, atunci când este vorba despre forţă majoră. 
 „În Craiova nu se mai ridică maşinile, aşa cum se proceda până acum în baza unei dispoziţii de ridicare întocmite de poliţistul local, ci doar la solicitarea poliţiei rutiere, în cazuri de forţă majoră. Poliţia Rutieră stabileşte care sunt aceste cazuri, noi decât le transportăm şi le depozităm“, a afirmat Marcel Tănăsescu, directorul RAT Craiova. 

Angajaţii RAT Craiova ridicau zilnic, în baza dispoziţiilor întocmite de poliţiştii locali, aproximativ zece maşini. Taxa de restituire a autoturismelor era în ultima perioada de 150 de lei, după ce Consiliul Local a decis anul trecut diminuarea acesteia de la 300 lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

"Până când se va clarifica situaţia va fi afectat bugetul RAT Craiova, însă vom vedea ce va fi", a mai spus Tănăsescu. 
Procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale, ci prin hotărâri de Guvern. Deşi, decizia Curţii Supreme îi scapă de amenzi, şoferii recunosc că acum circulaţia în oraş va fi mult îngreunată. 

„Va fi haos în Craiova. Sunt maşini parcate neregulamentar la tot pasul. Dacă până acum se circula greu, vă daţi seama ce va fi de acum înainte? Nici nu vreau să mă gândesc ce va urma“, a precizat Mircea A., de 45 de ani.

Un alt şofer spune că înainte de a aplica amenzi, Primăria ar trebui să facă mai multe locuri de parcare.
„Într-adevăr, multe se parchează aiurea. Ne blocăm unii pe alţii. Dar, înainte să ne ridice maşinile şi să ne amendeze ar trebui să facă parcări. Unde să ne lăsăm maşinile? Înţeleg, stai în Craiova şi ai treabă în centru, vii pe jos sau cu autobuzul, ori cu taxi. Eu stau la Preajba. E normal să vin cu maşina. Şi ca mine sunt mulţi. Dacă nu sunt parcări, le lăsăm pe unde putem”, a spus Ovidiu. 

 Ce spune decizia instanţei
"În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.128 alin.(1) lit.d), art.134 alin.(2) şi art.135 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art.3 alin.(1), art.5, art.36 alin.(1), alin.(2) lit.d) şi alin.(6) lit.a) pct.13 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art.21 lit.b) şi art.24 lit.d) din Legea-cadru a descentralizării nr.195/2006, procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, prevăzută de art.64 şi art.97 alin.(1) lit.d) şi alin.(6) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002,  nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale", se arată în decizia instanţei.

Decizia judecătorilor este obligatorie, potrivit art.517 alin.(4) din Codul de procedură civilă, şi a fost luată după ce Avocatul Poporului a formulat la Curtea Supremă un recurs în interesul legii privind legalitatea hotărârilor adoptate de consiliile locale, în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. 

"Vă solicităm să constataţi că problema de drept prezentată a primit o soluţionare diferită din partea instanţelor judecătoreşti şi, printr-o decizie obligatorie, să stabiliţi modul unitar de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor legale incidente", se arată în recursul formulat de Avocatul Poporului.

spot_img
spot_img

Politica