sâmbătă, mai 25, 2024
spot_img

Ultima ora

spot_img

Sport

spot_img

Peste 50.000 de euro tratamentul bolnavului de Hepatita C

Un nou medicament creat pentru a vindeca Hepatita C, o boală rar identificată în stadiile timpurii și care evoluează invariabil spre ciroză și cancer hepatic, a intrat pe piata din România. Prețul de catalog al medicametului este de peste 50.400 de Euro, scrie Hotnews. Același medicament costă 790 de Euro/pacient în Egipt și 6750 de Euro/pacient în Brazilia. 

În general, o cură cu aceste combinații de medicamente vindecă bolnavul după 12 săptămâni. Costul minim de producție pentru o cură completă de 12 săptămâni este de 90 de Euro pentru Sofosbuvir și 115 – 240 de Euro pentru Simeprevir, conform calculelor unui raport al Organizației Mondiale de Sănătate, publicat în februarie 2015. Așadar, medicamentele se vând cu de 200 până la de 500 de ori mai mult decât prețul de producție. Prețul inițial oferit de producători în Statele Unite a fost de 75.000 de Euro pentru fiecare pacient, adică 1.000 de euro pilula.

Specialiștii estimează că, în România, există un număr de peste 400.000 de oameni infectați cu virusul hepatitei C, peste trei sferturi dintre ei fiind nediagnosticați. România are cea mai mare prevalentă din toata Europa, cu 60.000 de bolnavi deja diagnosticați din care sunt tratati doar 5000 cu cele 56,2 milioane de Euro alocate anual pentru asta. Rata de vindecare este foarte mică (35%) comparativ cu ratele înregistrate de noile medicamente. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Agenția Națională a Medicamentelor spune că încă nu există suficiente studii despre eficacitatea acestor terapii pe o populație cu specificul genetic al României. Evaluarile ANM avertizează și asupra „resurselor financiare foarte mari necesare tratamentului”. 

„Singura problemă ar fi numărul mic de pacienți investigați cu genotipul 1. Cele câteva sute de pacienți [studiați, n.r.] nu ne permit să tragem o concluzie pertinentă privind eficacitatea noilor molecule”, spun reprezentanții ANM. 

Demnitarii români promit că vor obține reduceri consistente de preț.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img

Politica