miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

TE-AM SUNAT SĂ-ŢI SPUN CĂ SUNT OK!

O nouă campanie de prevenire a înşelăciunilor prin telefon.  " Te-am sunat să-ţi spun că sunt OK! ", este sloganul acestei campanii iniţiată de Poliţia Municipului Craiova – Secţia 5 Poliţie Craioviţa Nouă, campanie ce  are la bază concluzii ştiinţifice realizate de specialişti sociologi de la Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Dolj.

“Sociologul nostru a conturat imaginea structurală a victimelor acestui tip de infracţiuni şi anume: persoane singure acasă pe timpul zilei, înclinate să reacţioneze mai mult emoţional şi mai puţin raţional la stimuli cu conţinut afectiv (femei, pensionari).

Toate aceste considerente, precum şi tendinţa ascendentă a numărului de înşelăciuni prin telefon, înregistrată la nivel naţional, au condus la formarea convingerii că o iniţiativă cât se poate de profesionistă, fermă şi cu impact cât mai mare în rândul persoanelor – potenţiale victime ale acestor infractori, este mai mult decât necesară, chiar obligatorie,” au transmis reprezentanţii poliţiei doljene.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Noua campanie, în care s-a alăturat actriţa Nataşa Raab, a fost lansată, marţi, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.

„ Nu a fost uşor. Trebuie să apreciez în mod special activitatea colegilor de la Secţia 5 de Poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Craiova. Este vorba despre agenţii Bănică Roxana şi Tănăsie Gabriel. Ei au iniţiat acest proiect, sub coordonarea directă a şefului de Secţie, comisarul şef Căpraru Adrian şi, bineînţeles cu consultarea şefului Poliţiei Municipiului Craiova, domnul comisar şef Popa Mauriciu. Nu în ultimul rând, aş vrea să îi mulţumesc pentru că este alături de noi distinsei doamne Nataşa Raab, actriţă a Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova şi, mai mult decât atât, cunoscută publicului larg pentru rolurile pe care le-a avut în diferite filme. Dumneaei, din spirit civic, a venit să ne ajute, astfel încât mesajul nostru să îşi atingă ţintele pe care şi le-a propus,” a declarat comisar şef dr. Constantin Nicolescu  – şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.

Actriţa Nataşa Raab a vorbit despre mesajul pe care au dorit să îl transmită în videoclipul de promovare a campaniei.

“Am încercat să facem acest videoclip, şi sperăm să aibă impact nu numai în Oltenia ci şi în plan naţional, astfel încât să se adreseze sufletului omului. Este falsă ideea că victimă a acestor escroci cad numai oameni de la ţară, sau numai din anumite categorii sociale. În momentul în care primeşti un telefon, în care ţi se spune că cineva drag din familie a păţit ceva, îţi pierzi pur şi simplu raţiunea, iar panica, este cunoscut, că este inamicul nostru numărul 1. Cred că pe asta mizează şi cei care se ocupă de asemenea lucruri şi atunci am dorit ca acest videoclip, pe care l-am făcut cu oameni minunaţi din Craiova, încercând să folosim cuvinte care să ajungă la sufletul omului, nu în limbaj de lemn,” a afirmat Nataşa Raab.

Şeful Secţiei 5 de Poliţie, comisar şef de poliţie Adrian Căpraru, a ţinut să precizeze faptul că intenţia poliţiştilor craioveni este de a depăşi nivelul unei simple campanii de prevenire a unui anumit tip de infracţiune, ci se doreşte ca, prin promovarea ideilor proiectului să se realizeze un impact emoţional în minţile şi sufletele celor care vor intra în interacţiune cu materialele, astfel încât să realizeze cât de important poate fi chiar şi un simplu telefon adresat părinţilor sau bunicilor, chiar şi fără un motiv anume.

“La începutul anului am făcut o analiză şi am ajuns la concluzia că acest gen de fapte, respectiv înşelăciunea prin telefon, în anul 2014 au ajuns la un nivel care ar putea fi considerat îngrijorător, din punctul nostru de vedere. Noi, poliţiştii, am fost puşi în faţa unor situaţii, să zic, nu foarte confortabile, în momentul în care, părinţi îndureraţi se prezentau la unităţile noastre de poliţie şi ne aduceau la cunoştinţă faptul că au fost sunaţi de persoane necunoscute care i-au convins, i-au minţit şi i-au făcut până la urmă să trimită nişte sume de bani către destinaţii necunoscute. Această situaţie ne-a convins că un astfel de proiect, o astfel de campanie, este necesar şi este bine venit, pentru a încerca să luptăm împotriva acestui gen de fapte,” a declarat cms. şef Adrian Căpraru.

Şeful Poliţiei Municipiului , comisar şef de poliţie Popa Mauriciu, a menţionat faptul că prin mesajele proiectului milităm pentru întărirea relaţiilor inter-umane, şi nu se limitează doar la scăderea numărului de înşelăciuni prin telefon, ci se ţinteşte către un impact la nivel social în comunitate.

“Această campanie va fi susţinută de către întregul corp de poliţişti din cadrul inspectoratului. Mesajul nostru este unul care vizează în principal metoda accidentul, însă vrem să iniţiem o prevenire şi o pregătire antiinfracţională a tuturor celor cu care vom intra în contact, în extensie la toate tipurile de infracţiuni de înşelăciune”, a explicat Mauriciu Popa.

În anul 2014 au fost sesizate 38 de infracţiuni de înşelăciune prin telefon, 4 săvârşite sub forma tentativei. Majoritatea faptelor, 32 (84,2%), au vizat persoane din municipiul reşedinţă de judeţ, 5 (13,2%) au avut ca victime cetăţeni din mediul urban mic (oraşele sub 100.000 de locuitori), iar 1 (2,6%) o persoană din mediul rural.

În urma cercetărilor efectuate au fost identificaţi 5 autori ai infracţiunilor  (3 încarceraţi în Penitenciarele Giurgiu şi Galaţi) precum şi 11 complici şi 4 tăinuitori, faţă de care s-a dispus reţinerea preventivă pentru 24 de ore.

Politica