vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

S-a dat „verde” la reabilitarea blocurilor din cartierul 1 Mai

Șase blocuri din cartierul craiovean 1 Mai vor fi reabilitate cu fonduri europene. Trei dintre imobile se află pe strada „Ion Augustin” din cartierul 1 Mai, urmând să fie modernizate în cadrul programului  de reabilitare termică inițiat de Primăria Craiova și finanțat cu fonduri europene. Investiția la blocul  de locuințe S46 se ridică la suma de 474,5 milioane de lei, cea de la blocul S53 este de 514,3 milioane de lei, iar cea de la blocul S55 va fi de 507,7 milioane de lei. Toate cele trei blocuri sunt cu patru etaje şi au fost construite în anul 1985.

În toate cazurile, lucrările vor consta în izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în bloc, cu tâmplărie termoizolantă; închiderea balcoanelor, termo-hidroizolarea terasei, izolarea termică a planșeului peste subsol, refacerea finisajelor anvelopei, reparații la elementele de construcții care prezintă pericol de desprindere, intervenție la instalația de distribuție a agentului termic pentru încălzire aferentă părților comune ale blocului, reparația degradărilor apărute în plăcile și parapeții balcoanelor și în structura fațadei, refacerea instalației de paratrăsnet și iluminatul de la subsol; realizarea distribuției de apă rece și caldă prin coloane amplasate pe casa scării și înlocuirea conductelor și a contorului de apă caldă și rece.

Oamenii s-au arătat foarte mulţumiţi, spunând că, după multe promisiuni, într-un final blocul lor va arăta altfel, iar condiţiile de trai vor fi mult mai bune.

Policlinica Buna Vestire Craiova

"Este bine că se realizează măcar acum această reabilitare. Ni s-a promis de mai mult timp, dar niciodată nu este prea târziu. Va fi mai bine de acum înainte şi sper că lucrările se vor încheia destul de repede", a spus Maria T., locatar al blocului S 46.

Alte trei blocuri, în reabilitare

Pe 28 aprilie au început lucrările de reabilitare pentru primul bloc din cartierul 1 Mai, M24, de pe strada Dealul Spirei.

În afara acestui bloc, în primul lot vor fi reabilitate și blocurile M13 și M15b. Două blocuri sunt cu patru niveluri, iar cel de-al treilea – cu zece. Constructorul

se va ocupa de placarea fațadelor și pereților perimetrali, de schimbarea tâmplăriei și izolarea terasei și planșeului de la subsol. Proprietarii care și-au izolat cu polistiren apartamentele pot sta liniștiți pentru că anveloparea făcută de ei rămâne pe fațada blocului, dacă polistirenul folosit are zece centimetri grosime. La fel se va întâmpla și cu tâmplăria și balcoanele din PVC, urmând ca acestea să fie scăzute din costul final.

Termenul pentru finalizarea lucrărilor este de trei luni la blocurile cu patru niveluri, adică blocurile M24 și M13, și de cinci luni la blocul cu zece niveluri, adică M15b.

"Vor fi cinci luni mai grele, cu multă muncă şi se va face mizerie, dar după aceea vom culege roadele. A durat mult până când blocul nostru a fost ales să fie reabilitat şi nu rămâne decât să apreciem acest lucru. Într-o perioadă de criză este bine că se fac asemenea lucrări pe fonduri europene", a punctat Mihai M., locatar al blocului M15b.

În total, sunt „prinse” 300 de blocuri din Craiova în acest proiect, iar acestea intră pe rând în program, pe măsură ce se întocmesc documentațiile necesare.

Politica