joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Patru parlamentari din Dolj, pe lista “Ruşinii”

255 de deputaţi şi senatori, atât de la putere cât şi de la opoziţie, au semnat pentru proiectul de lege prin care să-şi acorde pensii speciale. Pe lista “Ruşinii”, aşa cum este deja denumită în mass-media, se află şi patru parlamentari de Dolj. Este vorba de Daniel Iane (PNL), Ion Călin (PSD), Petre Petrescu (neafiliat), Cristiana Anghel (PLC).
I-am contactat pe cei patru pentru un punct de vedere. Singurul care ne-a răspuns este Daniel Iane:

Este vorba de pensii în general, un drept universal al fiecărui contribuabil. Nu sunt însă pentru un caracter “special” al acestor pensii, ci doar în raport cu cota de contribuţie.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor a fost depusă, joi, la Camera Deputaţilor.
Proiectul prevede majorarea pensiilor parlamentarilor în funcţie de numărul de mandate deţinute:  pentru un mandat, un parlamentar va primi în plus la pensie aproximativ 1.200 lei, pentru două mandate aproximativ 2.400 lei, iar pentru trei mandate aproximativ 3.600 lei.
Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea a 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege, care încă nu a fost depus.

Cuantumul îl reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară. Indemnizaţia se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată. Indemnizaţia de parlamentar se cumulează cu  orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public precum şi cu orice alte venituri realizate. Indemnizaţia este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, se suportă din bugetul de stat. Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în MO.
Se arată în proiectul prezentat de MEDIAFAX

Policlinica Buna Vestire Craiova

Încercare de mituire a jurnaliştilor?

În vreme ce subiectul pensiilor speciale a fost i este intens dezbătut în mass-media, un senator UNPR a depus în Parlament o propunere legislativă care ar include jurnaliştii pe lista privilegiaţilor, atunci când vor ajunge la pensie.  
Propunerea legislativă a senatorului Haralambie Voichiţoiu, pentru completarea art.1 din Legea nr. 8 din 11 ianuarie 2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, ar face ca jurnaliştii să beneficieze, în calitate de creatori, de o indemnizaţie de 50% din pensia normală.

Având în vedere că a fost omisă creaţia jurnalistică (din Legea 8/2006 – n.r.), Uniunea Ziariştilor din România s-a adresat în acest sens Academiei Române, iar răspunsul primit de la Secretarul General al Academiei Române ne prezintă următoarele concluzii: “Secţia de Filologie şi Literatură şi Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, unde preşedinţi sunt academicienii Eugen Simion şi Răzvan Teodorescu, au opinat că actul jurnalistic, publicistic din presa scrisă şi cea audiovizuală constituie un act de creaţie a jurnalistului, când produsul jurnalistic este de calitate şi respectă Codul deontologic al profesiei de jurnalist. Calitatea actului de creaţie jurnalistică, conform aceloraşi opinii a secţiilor Academiei Române, poate fi stabilită numai de Uniunea de profil a breslei, adică Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, pe baza criteriilor de ordin estetic şi deontologic”. Date fiind aceste considerente, propun completarea art. 1 din Legea nr. 8/2006 cu introducerea după alin. 1 a unui nou alineat 1^1 care să reglementeze domeniile uniunilor de creatori, inclusiv domeniul creaţiei jurnalistice.
Se arată în motivarea senatorului Haralambie Vochiţoiu

Pensii speciale, pentru ce?

Poate cel mai important mesaj legat de pensiile speciale, dincolo de toate criticile aduse în mass-media, este cel al liberalului Mircea Ionescu Quintus. Acesta a declarat, miercuri seara, la la Realitatea TV, într-o intervenţie în emisiunea “Jocuri de putere”, că ar fi o ruşine să primească o pensie de 4-5 milioane de la Parlament, în condiţiile în care, ca veteran de război cu grad de general are o indemnizaţie de doar 340 lei.

Eu am avut trei mandate întregi, ca parlamentar. După ce am contribuit în perioada aceasta la fondul de pensii, am o pensie 1.441 de lei. Eu refuz o asemenea pensie! Astăzi am luat hotărârea, la propunerea preşedintelui nostru, doamna Gorghiu, să nu susţinem în niciun fel o asemenea ruşinoasă iniţiativă a unor parlamentari. Mi-e şi jenă că şi eu am fost alături de ei atâta vreme! Dar nu alături de aceştia… În situaţia în care eu, veteran de război şi cu grad de general câştigat pe câmpul de luptă, am 340 de lei indemnizaţie, ar fi culmea să am 4 sau 5 milioane de la un Parlament unde nu mi-am pus viaţa în pericol. Mă ruşinează şi pe mine, asta este culmea! La şedinţa de astăzi la care am participat au fost prezenţi foarte mulţi parlamentari liberali şi, în mod direct, cei care au luat cuvântul au spus clar că nu susţin o asemenea iniţiativă. Nu este o ruşine a PNL şi trebuie să ne spălăm dacă este vreo pată pe faţa noastră. PNL nu se va asocia niciodată unei asemenea iniţiative.
A punctat Quintus

Întrebat cum răspunde PNL argumentului adus de PSD, cum că zeci de parlamentari liberali au semnat această iniţiativă legislativă venită de la social-democraţi, Quintus a replicat, potrivit realitatea.net:
Se va face o verificare şi, când vom şti sigur pe parlamentarii noştri care au semnat o asemenea iniţiativă, vom sta de vorbă cu ei şi vor trebui să aleagă între PNL şi o pensie nesimţită. Am fost 8 ani la rând preşedintele PNL şi n-am dat pe nimeni afară. Nu mi-e uşor să ne despărţim de nişte oameni, dar dacă ei se încăpăţânează într-o asemenea greşeală, o fac pe socoteala lor, şi nu a partidului nostru.
Mircea Ionescu Quintus

Politica