vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

“Sfintele Sărbători de Paşti” în Penitenciarul Craiova

Şi deţinuţii Penitenciarului Craiova au intrat în spiritul Sărbătorilor Pascale. În data de 8.04.2015 la secţia exterioară de femei Işalniţa a Penitenciarului Craiova a avut loc sfinţirea spaţiului destinat rânduielilor liturgice de către Înalt Prea Sfinţitul Părinte Mitropolit dr. Irineu Popa, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei împreună cu o delegaţie a sectorului social a Arhiepiscopiei Craiova.
Spaţiul unde se vor desfăşura activităţi religioase, atât cele liturgice, cât şi programele şi activităţile religioase didactice, a fost amenajat cu sprijinul Arhiepisciopiei Craiova, al Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae (Dorobănţia) care a donat icoane şi obiecte de cult, renovate cu ajutorul financiar venit din partea lucrătorilor Serviciului Reintegrare Socială al Penitenciarului Craiova.

În această perioadă cu ocazia sărbătorilor de Paşti, în Penitenciarul Craiova au loc activităţi educative şi moral-religioase, manifestări menite să îi ajute pe deţinuţi să treacă mai uşor peste această perioadă.
Astfel, începând cu data de 1 aprilie 2015 au fost organizate expuneri, concursuri tematice, dezbateri, ateliere ocupaţionale, expoziţii cu obiecte specifice Paştelui, spectacole artistice, concursuri sportive, iar nouă deţinuţi au participat la o competiţie sportivă desfăşurată la Liceul „Tudor Arghezi” din Craiova.

Deţinuţii au donat alimente

Policlinica Buna Vestire Craiova

La iniţiativa serviciului reintegrare socială, în Penitenciarul Craiova s-a organizat o acţiune caritabilă în rândul deţinuţilor, astfel 499 de deţinuţi au donat alimentele destinate micului dejun din data de 8.04.2015, alimentele donate au fost oferite unor familii cu o situaţie materială precară selecţionate de către Serviciul Social al Primăriei Breasta, iar lucrătorii serviciului reintegrare socială din penitenciar au donat acestor familii alimente, haine şi jucării.
În vederea dezvoltării şi exersării comportamentelor prosociale s-a efectuat o vizită la Mănăstirea Sadova, cu un grup de 10 deţinuţi, unde au avut o întrevedere cu stareţul mănăstirii şi au participat la activităţi specifice de cult.
În perioada următoare se vor organiza vizite între persoanele private de libertate din Penitenciarul Craiova şi copiii acestora, aflaţi în centrele de plasament.

Scopul activităţilor educative şi moral-religioase planificate în această perioadă este acela de a aduce cât mai aproape de inimile deţinuţilor spiritul acestor sfinte sărbători, de a-i face mai buni, mai îngăduitori şi nu în ultimul rând de a fi mai aproape de familii şi cei dragi.
Au transmis reprezentanţii Penitenciarului Craiova

IPS Irineu i-a vizitat pe copiii Centrului social “Aripi de lumină” din Craiova  

Copiii de la Centrul social de zi „Aripi de lumină”, al Asociaţiei Vasiliada, au primit, miercuri, 8 aprilie, vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Cu acest prilej micuţii au prezentat lucrările de desen, pictură şi ouă încondeiate realizate la atelierele de lucru din această săptămână, primind aprecieri din partea IPS Părinte Mitropolit.

Am dorit să fim alături de aceşti copii, să le aducem o rază de lumină şi bucurie în suflete şi inimi deoarece ei sunt cei prin care noi vedem Raiul. Întrezărim Raiul în surâsul copiilor, în sclipirea stelelor şi în frumuseţea florilor. Iar copiii sunt asociaţi cu florile primăverii. O primăvară în mijlocul căreia sunt aşezate iată, zilele de sărbătoare ale Sfintelor Paşti. Atât pregătirea noastră prepascală cât şi bucuria Învierii Domnului sunt legate de primăvară. Pe de altă parte, sărbătoarea Învierii Domnului este o sărbătoare a tuturor şi cum un părinte îşi iubeşte şi îşi vizitează copiii indiferent dacă sunt mai bogaţi sau mai săraci, mai mari sau mai mici, am considerat că este de datoria noastră să vizităm o parte din beneficiarii centrelor noastre sociale, aşa cum am făcut-o mai devreme şi cu persoanele private de libertate din penitenciar, pentru că şi ei fac parte din comunitate, din marea noastră familie, iar lumina sărbătorilor pascale îi cuprinde şi îi îmbrăţişează pe toţi deopotrivă.
A spus IPS Irineu

Daruri pentru copii din centrele sociale

Vizita la Centrul social de zi pentru copii „Aripi de lumină” s-a încheiat cu o serie de acţiuni caritabile organizate de Asociaţia Vasiliada şi Arhiepiscopia Craiovei în perioada premergătoare marii bucurii a Învierii Domnului, după cum ne-a precizat consilierul social al Arhiepiscopiei Craiovei, părintele Adrian Stănulică.

Am oferit în această perioadă daruri la aproape 300 de copii din cele 4 centre sociale aflate în grija Asociaţiei Vasiliada şi a Arhiepiscopiei Craiovei din judeţele Dolj şi Gorj, la care se adaugă şi circa 100 de familii nevoiaşe din Craiova care au primit alimente. În cadrul centrelor noastre sociale oferim copiilor care provin din familii aflate în dificultate atât sprijin material cât şi sprijin educaţional prin ajutorul acordat la efectuarea temelor pentru şcoală şi printr-un spectru larg de activităţi ce urmăresc întărirea abilităţilor de viaţă independente. Practic încercăm să creem un mediu pe care ei nu îl pot avea acasă, un mediu care să-i ajute să crească frumos, să se dezvolte armonios din punct de vedere social şi psihologic.
A mai adăugat părintele Stănulică

Copiii au prezentat un scurt progam de muzică şi poezie adecvat perioadei prepascale pe care o parcurgem şi au primit daruri constând în fructe, dulciuri, jucării şi rechizite şcolare. La final, copilaşii i-au vizitat pe bătrânii din cadrul Centrului social “Renaşterea” pentru a le oferi ouă încondeiate, precum şi alte obiecte confecţionate de ei în cadrul atelierelor de creaţie, aducându-le astfel o bucurie în apropierea Sfintelor Sărbători de Paşti.

Politica