duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Deţinuţii de la PMT Craiova, solidari cu micuţii internaţi la Secţiile de Pediatrie şi Oncologie Pediatrică ale Spitalului nr.1

Deţinuţii de la Peni tenciarul de Minori şi Tineri (PMT) Craiova, alături de voluntarii Asociaţiei Naţionale de Sprijinire a Tineretului Ecologist din România (ANTER), au susţinut un spectacol caritabil cu scopul de a-i ajuta pe copiii internaţi la Secţia de Pediatrie şi Oncologie Pediatrică a Spitalului Judeţean nr. 1 Craiova. Aceştia au confecţionat şi obiecte hand-made, brăţări, coliere, huse pentru telefoane, lumânări, cutii pentru creioane/pixuri şi au pictat icoane. Toate obiectele au fost expuse în amfiteatrul Colegiului Naţional “Ştefan Velovan” unde a avut loc spectacolul, iar invitaţii au putut face donaţii. 
 
Fondurile colectate în urma acestui eveniment vor fi utilizate pentru achiziţionarea de cadouri destinate copiilor internaţi în Secţia de Pediatrie şi Oncologie Pediatrică a Spitalului Judeţean nr. 1 Craiova. Minorii şi tinerii aflaţi în detenţie în cadrul PMT Craiova au recitat poezii, au cântat colinde, au dansat, au făcut karaoke şi chiar au interpretat scenete de teatru.
 
Deţinuţii împreună cu voluntarii ANTER performează pe scenă, cu un spectacol de muzică, dans şi scenete. Scopul lor este acela de a conştientiza pe cei prezenţi în sală de importanţa de a dona un ban, oricare ar fi suma respectivă. Împreună au realizat şi câteva obiecte pe care le vor oferi drept mulţumire invitaţilor noştri. Nu sunt obiecte cu vânzare, fiecare persoană poată să doneze suma de bani pe care şi-o permite. Le mulţumim nu că au donat, ci că au participat, văzând astfel şi ce lucruri pozitive se întâmplă în cadrul penitenciarului. Banii vor merge la copii internaţi în Secţia de Pediatrie şi Oncologie Pediatrică a Spitalului nr.1. Nu este prima dată când pregătim astfel de evenimente, ne-am gândit la aceşti copii pentru că vrem să alinăm puţin din suferinţa cruntă pe care nu ar fi trebuit să o îndure, mai ales că sunt copii. 
Spune Georgiana Ruiu, preşedinte ANTER
 
Evenimentul face parte din proiectul EVS „Second Chance”, proiect finanţat prin Programul Tineret în Acţiune, în cadrul căruia se desfăşoară mai multe activităţi educative realizate de voluntarii ANTER şi şase voluntari din Italia, Iordania, Turcia, Georgia timp de şapte luni, alături de tinerii aflaţi în custodia penitenciarului. 
 
Suntem în incinta Colegiului „Ştefan Velovan” pentru că, în fiecare an, pornim prin şcolile craiovene într-o campanie de suflet iniţiată alături de prietenii noştri, Asociaţia ANTER. Este o campanie de suflet pentru oamenii care au nevoie, în special copii bolnavi de cancer din Secţia de Oncologie a Spitalului nr. 1. Este o perioadă plină de semnificaţii, perioada sărbătorilor, atunci când toţii trebuie să fim mai buni, iar în spiritul acestor sărbători, minorii şi tinerii din cadrul centrului de detenţie Craiova s-au gândit să plece într-un gând bun, alături de elevii liceului “Ştefan Velovan”. În ultimele două luni, copii din cadrul Centrului de Detenţie Minori şi Tineri Craiova au lucrat coordonaţi de voluntari din cadrul ANTER o serie de obiecte, icoane pictate, lucruşoare mărunte, expuse în liceu. Pe baza donaţiilor strânse în urma colectării acestor obiecte, banii vor fi direcţionaţi pentru a cumpăra cadouri, jucării destinate copiilor de la Secţia de Oncologie a Spitalului nr.1 Craiova. Concomitent cu aceste lucrări făcute de ei, se va prezenta de fiecare dată un spectacol artistic, la care lucrează, din dorinţa de a arăta şi altă parte a comportamentului lor, această parte sensibilă şi bună. Sunt mai multe şcoli partenere în cadrul acestor activităţi în centrul de detenţie. Peste tot am fost primiţi cu braţele deschise, cu gânduri curate în acest suport al nostru susţinut de a aduce o bucurie şi un zâmbet copiilor care au mai multă nevoie decât noi. 
A declarat Manuela Popescu, psiholog PMT Craiova
 
Elevii de la Colegiul Naţional “Ştefan Velovan” au apreciat iniţiativa celor încarceraţi în penitenciar, de a susţine un spectacol pentru micuţii bolnavi de la Secţia de Pediatrie şi în Secţia de Oncologie Pediatrică a Spitalului Judeţean nr.1 Craiova.
 
Acest spectacol este o idee foarte bună şi un gest frumos din partea lor pentru aceşti copii, că s-au gândit la acest eveniment prin care să strângă fonduri. O să mă implic şi eu, o să donez. 
Spune Iuliana, elevă la C.N. «Ştefan Velovan»

Politica