miercuri, mai 1, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Procese pe rol pentru decontarea navetei profesorilor

Mai multe cadre didactice din judeţul Dolj, care profesează în altă localitate, decât cea de domiciliu sunt nevoite să-şi asigure din buzunarul propriu, banii pentru plata transportului, deşi legal, decontarea navetei trebuie efectuată de autorităţile locale. Primăriile şi consiliile locale din anumite localităţi doljene nu acordă profesorilor sumele necesare pentru transportul către localitatea unde îşi desfăşoară activitatea..

Aproximativ 15 unităţi şcolare din judeţ au acţionat în instanţă primăriile pentru recuperarea sumelor datorate. Există primării care nu au decontat naveta profesorilor  de ani buni. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ ( FSLI) Dolj, Constantin Rada a declarat că la momentul actual există o serie de procese, pentru a obţine câştig de cauză în această privinţă.

Avem procese cu Melineşti, Sadova, Breasta, Întorsura, Bucovăţ, Catane, Cerăt, Cernăteşti, Orodel. Acestea sunt unităţile şcolare care se judecă pentru neplata navetei cadrelor didactice. Unele s-au derulat, le-am câştigat, altele sunt pe rol, se judecă, sunt aproximativ 15 persoane în fiecare şcoală care nu au primit. Consiliile şi primăriile nu au nici o motivaţie în sensul acesta, legea 1 pe 2011 prevede foarte clar modul de decontare a navetei personalului didactic, nu există motiv să nu respecţi legea.
A declarat Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj

Policlinica Buna Vestire Craiova

Motivul pentru care primarii refuză să achite dascălilor banii pentru decontarea navetei sunt de-a dreptul surprinzătoare. Chiar şi după ce sunt daţi în judecată, situaţia rămâne neschimbată.

Procesele de judecată au început din luna martie. Am procese câştigate, dar sunt unele primării, gen Sadova, mi-a făcut apel prin care primarul spunea, aş plăti, dar nu ştiu cât să plătesc, asta este hilar, în fiecare lună directorul şcolii când face solicitarea spune ce sumă îi trebuie pentru plata navetei cadrelor didactice. Naveta se decontează integral indiferent de distanţă. Sunt câteva şcoli, marea majoritate decontează. La Breasta unde am acţionat în instanţă, sunt 12 km şi nu se decontează, la Dăbuleni, de exemplu sunt 80 km şi decontează. La Breasta, primarul este fost profesor, aici e durerea cea mare, fostul profesor Marcu nu decontează naveta actualilor profesori. Am discutat cu colegii mei şi hotărârea îi vine şi lui, îi mai facem o adresă din nou, la executor şi dacă nu decontează în 30 zile, se blochează conturile şi se iau banii ca să se dea la şcoli.
A adăugat Constantin Rada

Preşedintele Sindicatului „Spiru Haret” Dolj, Constantin Lungulescu ne-a dat şi o altă situaţie cu privire la şcolile din Dolj unde primarii refuză să deconteze naveta. Ne-a dezvăluit că sunt şi situaţii unde primarii îşi îndeplinesc îndatoririle către şcoli, dar cu întârziere.

Avem procese încheiate, altele pe rol, altele în fază de executare. Sunt la Piscu Vechi, Întorsura, Caraula, Lipovu, aici nu este decontată naveta de patru ani, nu doreşte domnul primar, au procese pe rol, la Rast este iarăşi un proces pe rol şi este cu executare, dar şi la Pleşoi. De exemplu, Caraula şi Vârtop sunt comune învecinate, la Vârtop primesc, nu avem nici o problemă şi la Caraula care este următoarea localitate, sunt probleme, este o ciudăţenie, în condiţiile în care avem acelaşi teritoriu, este problema de la Primărie. Motivaţiile primarilor sunt că nu au bani, dar aceasta nu este o scuză, ci o obligaţie pe lege, decontarea cheltuielilor de navetă se face conform Legii Educaţiei. Se decontează lunar şi avem şi situaţii diferite, există localităţi unde există întârzieri, dar primarii îşi respectă cuvântul.
Spune Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret” Dolj

Bani pentru dezvoltare profesională

Cu toate acestea, există şi o veste bună pentru profesori. De luni, personalul didactic din învăţământul doljean va primi suma de 700 lei de persoană pentru formare profesională, aceşti bani vor fi viraţi direct de către Inspectoratul Şcolar  în contul beneficiarilor. Banii se primesc anual şi trebuie utilizaţi de dascăli pentru perfecţionarea lor. Aceştia pot să-şi achiziţioneze cărţi de specialitate, materiale didactice sau şi-ar putea plăti chiar cursuri de formare.

Politica