duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Regalul restaurării patrimoniului cultural din România

Laboratorul de Restaurare şi Conservare al Muzeului Olteniei a dat ieri startul unei noi ediţii, a X-a, la Craiova, a Salonului Naţional de Restaurare şi Conservare. Evenimentul se va desfăşura, până pe 25 septembrie, pentru cei aproximativ 100 de specialişti din domeniul restaurării şi conservării patrimoniului cultural mobil.   Peste 80 de piese de patrimoniu restaurate şi conservate vor fi expuse, până pe 15 noiembrie, pentru publicul vizitator. Exponatele Salonului cuprind toate suporturile organice şi anorganice, prezentând bunuri de patrimoniu din ceramică, sticlă, porţelan, metal, hârtie, textile, piele, os, lemn şi nu în ultimul rând, pictură.

O nouă ediţie a Salonului Internaţional de Restaurare, ediţie pe care o găzduim şi în acest an la Craiova, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani şi pe care dorim să o organizăm şi în anii următori, cu sprijinul CJ Dolj. Ne-am dorit ca această ediţie să fie una cât se poate de frumoasă şi de aceea am apelat la colegi şi prieteni din întreaga ţară, îndemnându-i să vină cu lucrări. Sunt convins că lucrările expuse vor atrage atenţia publicului craiovean în următoarele două luni, cât timp această expoziţie va fi deschisă la Muzeul Olteniei. Este obligaţia noastră să continuăm an de an, să atragem atenţia atât asupra modului în care este tratat patrimoniul cultural naţional, cât şi asupra nevoilor pe care le au muzeele din România. Fără munca restauratorilor şi a conservatorilor nu am avea în România decât clădiri goale, nu muzee. Activitatea de restaurator şi conservator este foarte importantă. Fără muzee nu ar exista cultură şi identitate naţională. Suntem deosebit de onoraţi a avea alături de noi distinşi reprezentanţi ai CJ Dolj.
Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei

Ion Prioteasa: «Craiova este un oraş viu, cultural, în care în fiecare săptămână avem o manifestare deosebită»

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ediţia 2014 a Salonului Naţional de Restaurare şi Conservare aduce în faţa publicului şi comunităţii ştiinţifice nu doar cele mai valoroase piese din patrimoniul mobil cultural românesc, piese restaurate în perioada 2013 – 2014, dar şi cele mai noi tehnici şi materiale pentru investigare/conservare/restaurare, prezentate de specialişti din străinătate în cadrul unei Mese Rotunde şi a unei secţiuni internaţionale de postere. Universitatea din Milano este prezentă pentru demonstrarea practică a performanţelor celei mai noi aparaturi de investigare.  
Această manifestare culturală devenită deja tradiţională în peisajul cultural craiovean evoluează an de an, fără a se lăsa umbrită de conferinţa internaţională bienală MATCONS – Materie şi materiale în/pentru restaurare si conservare, manifestare care a devenit reperul cel mai înalt al întrunirilor ştiinţifice din acest domeniu.

Sunt onorat să fiu prezent aici. Munca dumneavoastră este cu adevărat extraordinară numai dacă ar fi să ne amintim de precedenta ediţie, când am avut exponate apreciate de toţi care au vizitat acest salon de restaurare. Am ajuns la cea de-a zecea ediţie şi ne pare bine că acest lucru se petrece la Craiova. Vor fi prezenţi circa 90 de specialişti din aproximativ 30 de instituţii, cu peste 90 de opere care au fost conservate şi restaurate în ultimul an. E munca celor care vin de departe, dar şi a colegilor de la Muzeul Olteniei şi Muzeul de Artă. Craiova este un oraş viu, cultural, în care în fiecare săptămână avem o manifestare deosebită. În săptămânile următoare vom avea, din nou, la Muzeul de Artă o întâlnire cu înalte personalităţi din Polonia şi din România, pentru că se împlineşte o cifră rotundă de când guvernul polonez în exil, împreună cu preşedintele ţării au trebuit să vină în România şi au fost găzduiţi în Muzeul de Artă. Dacă vorbim de cele două muzee, vorbim de circa 17 milioane euro investite, care au fost posibile cu ajutorul unor oameni absolut speciali din cele două instituţii. Nu cred că în acest moment există vreo instituţie care să aparţină CJ Dolj şi care să nu fi beneficiat de investiţii. Până la sfârşitul anului 2015 vrem să construim o clădire care să se refere doar la operele lui Constantin Brâncuşi, un cub de sticlă de 15 m înalţime, cu o latură de 11 m şi 1200 m sub pământ, cu săli de expoziţii şi amfiteatru aşa cum este la Luvru. Vă urăm bun-venit la Craiova!
Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj

Daniela Tarniţă: «Acest eveniment prefigurează un alt eveniment care va avea loc peste două săptămâni»

În acest an va avea loc cea de-a treia Gală a Restaurării Româneşti, concurs care mobilizează întreaga comunitate a specialiştilor din domeniu. Competiţia se va desfăşura conform regulamentului anunţat participanţilor încă de la înscriere.
Ca şi în anii trecuţi, Muzeul Olteniei Craiova va oferi specialiştilor participanţi premii în semn de recunoaştere a competenţelor şi abilităţilor profesionale, piesele de patrimoniu expuse urmând a fi jurizate. Membrii juriului sunt personalităţi marcante, printre acestea numărându-se Preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, precum şi Preşedintele Comitetului Naţional Român ICOM.
Întregul program, înscris în demersul anual al Laboratorului de Restaurare şi Conservare al Muzeului Olteniei, de a dezvolta o cultură a dialogului între prezent şi trecut prin fructificarea rezultatelor conservării şi restaurării bunurilor de patrimoniu cultural, s-a putut înfăptui doar datorită suportului financiar asigurat de către Consiliul Judeţean Dolj.

De peste 12 ani avut şansa să pot participa la sprijinirea proiectelor unităţilor noastre de cultură, dar şi la evenimentele festive care marchează munca asiduă, competenţa, dăruirea şi dedicaţia de care dau dovadă specialiştii în aceste demersuri culturale. Mă bucur de fiecare dată să fiu prezentă aici. Cu siguranţă, vor fi la fel de multe evenimente şi la Muzeul de Artă, atunci când acesta se va inaugura. Sunt aproape 100 de exponate care sunt adevărate bijuterii, indiferent că este vorba de ceramică, de piectură pe sticlă, de pictură pe ulei, ţesături, hârtie. Asta înseamnă adevărata artă. Aici sunt prezentate şi exponate ale muzeelor din ţară, multe dintre ele prin bunăvoinţa şi buna gândire a celor care vin la noi cu drag, de fiecare dată. Acest eveniment prefigurează un alt eveniment care va avea loc peste două săptămâni. Este vorba de ICOM Glass. Este prima dată când în România, comitetul internaţional al muzeelor acceptă să vină în România şi nu în Germania, într-o competiţie foarte strânsă la care România a câştigat şi toată această manifestare începe de la Craiova. Asta înseamnă o recunoaştere clară, nu numai din partea noastră, dar şi a forurilor celor mai înalte, internaţionale, care apreciază la adevărata valoare munca oamenilor. Nu am greşit deloc atunci când am investit atât de mult în Muzeul Olteniei.
Daniela Tarniţă, preşedintele comisiei de cultură din cadrul CJ Dolj

Ioan Opriş: «Salonul de acum este dublu faţă de cele din anii anteriori»

Când se petrec asemenea întruniri, numărul participanţilor spune foarte mult, pentru că ei vin din prestigioase instituţii, din întreaga ţară. Este un salon mai special, este dublu ca participare faţă de cele dinainte. Obiectele expuse sunt regale, ne este foarte greu celor din juriu să ne decidem, e greu să spui care sunt cele mai bune, mai speciale. Este o performanţă în ceea ce fac colegii noştri. Este o recuperare de natură economică, pentru că piesele acestea înseamnă ceva. Multe dintre aceste piese sunt evaluate la ordinul cu multe zerouri. Colegii noştri au venit la Craiova, pentru că aici există o echipă. Un grup nu se consolidează ca entitate decât atunci când se simte solidar. Muzeul Olteniei a lărgit foarte mult şansele de solidarizare. Piesele sunt excepţionale. Trebuie să admirăm ceea ce însemană talentul, manualitatea, soluţiile tehnice ale celor care s-au întrecut să le arate lumii în faţete pe care nu le ştiu prea mulţi. Foarte mulţi vor înţelege că în afara discursului istoric există o valoare care trece peste graniţe, peste orice elemente nu şi peste acelea care îi dau dimensiunea de patrimoniu european, universal.
Prof.univ.dr. Ioan Opriş

Virgil Niţulescu: «Ceea ce se întâmplă la Craiova este foarte important la nivel naţional»

Este un loc în care vin cu plăcere întotdeauna. Ceea ce se întâmplă aici este foarte important la nivel naţional. În acest moment avem două priorităţi. Una este aceea de a deschide reţeaua naţională a muzeelor membrilor individuali. Există persoane care ne-au solicitat să devină membri, să se implice în activitatea reţelei naţionale. Al doilea obiectiv pe care mi l-am asumat este acela de a găsi posibilităţi de formare profesională în străinătate, pentru specialiştii din România.
Prof. Virgil Niţulescu, directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa a mai anunţat că primul mare proiect pe fonduri europene, pe segmentul financiar 2014-2020, în domeniul cultural, va fi cel de expoziţii de bază, în valoare de 11 milioane euro.
Acesta  va fi depus în cursul anului viitor.

Politica