duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Minor din Severin acuzat de infracţiuni informatice

Un minor de 17 ani, din Severin, a fost arestat pentru infracţiuni informatice în judeţul Vrancea. Leonard Constantin B., de 19 ani, din comuna Boteni, judeţul Argeş, şi Emanuel Nicuşor P., de 17 ani, din Drobeta Turnu Severin, care au fost săltaţi săptămâna trecută de acasă de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Vrancea şi procurorii DIICOT, fiind ulterior arestaţi.

Acum vor în libertate. Ei au contestat măsura arestării preventive dispusă de magistraţii Tribunalului Vrancea, urmând ca solicitarea lor să fie luată în discuţie la începutul acestei săptămâni, de judecătorii Curţii de Apel Galaţi, scrie monitorulvn.ro.

Poliţiştii din cadrul SCCO Vrancea, împreună cu procurorii DIICOT, au desfăşurat o acţiune ce a avut drept scop destructurarea unui grup infracţional format din mai multe persoane, care a fost constituit în scopul obţinerii de venituri ilicite prin săvârşirea unor infracţiuni informatice. Potrivit anchetatorilor, tânărul din Argeş, cu complicitatea celui din Drobeta Turnu Severin, au clonat paginile oficiale de web ale unei companii de telefonie mobilă, clone pe care le postau pe o pagină de facebook.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Utilizatorii paginei erau astfel induşi în eroare, dându-li-se impresia falsă că tot conţinutul acelor pagini aparţine şi este administrat de către compania de telefonie mobilă. Printre informaţiile postate pe paginile respective, suspecţii inserau unele secţiuni sub forma unor concursuri cu premii, care erau prezentate ca fiind iniţiate de compania de telefonie mobilă, lucru fals de altfel. Secţiunile de concursuri online cu premii conţineau un link, iar persoanele care accesau acest link erau direcţionate către paginile web clonate de cei doi tineri. Utilizatorii erau astfel induşi în eroare prin asemănarea izbitoare între pagina clonată şi cea oficială a companiei de telefonie mobilă. Participanţii la concurs încercau să se înregistreze pe pagina clonată, introducând datele confidenţiale de acces. Apoi, programul informatic care rula pagina falsă înregistra datele utilizatorilor şi le transmitea către o adresă de email, controlată de tânărul din Boteni. În acest fel, cei doi tineri puteau avea acces la datele utilizatorilor înregistrate pe site-ul companiei de telefonie mobilă şi puteau desfăşura operaţiuni ca şi cum ar fi fost adevăraţii titulari ai conturilor.

Prin accesarea conturilor utilizatorilor înşelaţi, tinerii, în numele acestora, îşi reîncărcau în mod repetat cu credit cartele prepay, care se aflau în posesia unuia dintre ei. Creditul era ulterior folosit de tânărul din Drobeta Turnu Severin pentru a plăti online, prin intermediul unor procesatori de plăţi electronice, site-uri care administrau jocuri online în reţeaua internet. Anchetatorii spuneau că folosind metoda descrisă anterior, începând de la jumătatea lunii februarie a anului trecut şi până în iulie acelaşi an, ei au reuşit să compromită, accesând ilegal prin încălcarea măsurilor de securitate, un număr de 66 de conturi online ce aparţineau abonaţilor companiei de telefonie mobilă. Prejudiciul creat de cei doi a fost estimat la suma de aproximativ 10.000.

Politica