vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenia s-a cutremurat

Sudul Olteniei s-a cutremurat preţ de câteva secunde, marţi noaptea, în jurul orei 22.40. Seismul, cu o magnitudine de 4,4 grade pe scara Richter a avut ca epicentru partea sudică a Câmpiei Olteniei, între Bulgaria şi România. Un lucru mai puţin obişnuit pentru zona noastră, dar explicabil din punct de vedere geografic.

Microplaca moesică este cea pe care am putea “da vina” pentru seismul de marţi noaptea. Pentru că Oltenia se regăseşte pe această falie. Frosina Deaconu, profesor de geografie şi inspector de specialitate ne-a explicat faptul că din punct de vedere geografic, nu este o mare surpriză.

Este vorba despre poziţionarea zonei noastre pe una dintre cele trei plăci care se intersectează în România: est-europeană, indo-australiană şi intra-alpină. În cazul de faţă vorbim despre microplaca moesică de unde s-a format seismul.
Frosina Deaconu

Policlinica Buna Vestire Craiova

Spre deosebire de zona Vrancei, unde seismele sunt frecvente, în Câmpia Olteniei activitatea de acest gen a fost mai rară. Cu toate acestea, mişcarea Pământului s-a simţit din cauza adâncimii relativ mici la care s-a produs seismul: 17 kilometri.
Cutremurul a fost simţit la Craiova, la Slatina, dar şi la Turnu Măgurele sau Giurgiu. În Craiova, seismul a durat între câteva zecimi de secundă şi trei, maxim patru secunde.

Eu eram la televizor. Iniţial am crezut că sunt trepidaţii de la maşini. Am observat apoi că se clătina apa în sticlă. Normal că m-am speriat.
Alina, de 30 de ani, din Craiova

S-a zguduit patul cu mine. Am rămas blocat nu am crezut că într-o astfel de situaţie nu voi putea reacţiona. Am citit apoi că epicentrul a fost la Corabia. Nici nu ştiam că în zona asta se pot produce cutremure.
Ionuţ, din Craiova

Specialiştii în seismologie avertizează că ne-am putea aştepta la replici ale cutremurului de marţi noaptea. Este însă  o teorie care nu este valabilă în toate situaţiile.

Politica