joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ziua Drapelului Naţional

România sărbătoreşte astăzi Ziua Drapelului. Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Legea prevede organizarea, în această zi, a unor programe şi manifestări cultural-educative de către autorităţile publice.
La Craiova, manifestările dedicate acestei zile au început încă de aseară. La ora 19, în Piaţa Tricolorului-Teatrul Naţional, drapelul României a fost coborât de pe catarg, desprins şi preluat de garda drapelului care l-a depus la Biserica Sfânta Treime.
În această dimineaţă, la lăcaşul de cult din centrul Craiovei are loc slujba de sfinţire a drapelului. Tricolorul va fi depus apoi în incinta Teatrului Naţional “Marin Sorescu”.

De la ora 9, oficialităţile locale şi judeţene vor participa la manifestările dedicate Zilei Drapelului Naţional. Programul este următorului:

Ora:  09.00-09.05
Semnalul trompeţilor;
Întâmpinarea oficialităţilor cu prezentarea onorului;
Salutul Drapelului de luptă

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ora:  09.05-09.15
Alocuţiuni:
Prefectul judeţului Dolj;
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj
Primarul Municipiului Craiova

Ora:  09.10-09.15
Primirea drapelului României

Ora:  09.20-09.30
Ridicarea drapelului României pe catarg

Ora:  09.30-09.35
Realizarea dispozitivului de defilare şi defilarea gărzii de onoare şi a muzicii militare

Pentru organizarea acestor manifestări în intervalul orar 8-10, se va închide circulaţia rutieră pe strada A. I. Cuza – tronsonul cuprins între intersecţiile străzilor Ion Maiorescu – Popa Şapcă, Unirii – Mihai Viteazul şi str. A. I. Cuza – Bd.Carol I.

Restricţia temporară de circulaţie rutieră se impune în vederea desfăşurării ceremoniei militare dedicate celebrării Zilei Drapelului Naţional. Rugăm conducătorii auto care tranzitează zona centrală să se conformeze semnalizărilor rutiere ce vor fi instituite şi ne cerem scuze rezidenţilor pentru neplăcerile temporare cauzate de această restricţie. Mulţumim pentru înţelegere!
Anunţă Primăria Craiova

Şi jandarmii doljeni sărbătoresc Ziua Drapelului Naţional

„Ziua Drapelului Naţional” este celebrată şi la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj şi Grupării de Jandarmi Mobile Craiova printr-o serie de activităţi culturale.
Ieri, în Sala Tradiţiilor a celor două unităţi a avut loc o expoziţie de fotografii şi documente privind istoricul, semnificaţia şi evoluţia Drapelului Naţional.
Activităţile vor continua astăzi, pe platoul unităţilor, în prezenţa cadrelor militare şi a personalului civil, cu ridicarea Drapelului pe catarg şi prezentarea unei expuneri cu titlul „CINSTIREA SIMBOLURILOR NAŢIONALE ALE POPORULUI ROMÂN – ZIUA DRAPELULUI NAŢIONAL”.
De asemenea, o delegaţie de cadre militare din partea celor două unităţi de jandarmi va participa la ceremonialul organizat în Piaţa Tricolorului din Craiova, alături de reprezentanţii autorităţilor publice locale, iar un pluton de jandarmi din cadrul G. J. Mb. Craiova va lua parte la constituirea şi defilarea Gărzii de Onoare.
    
Manifestări şi la Severin

În municipiul Drobeta Turnu Severin, ieri a fost organizată o ceremonie militară în Piaţa Drapelului.

Drapelul va fi dus în Catedrala Ortodoxă din Drobeta Turnu Severin pentru oficierea slujbei de sfinţire de către un sobor de preoţi, în fruntea cărora se
va afla episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Nicodim. După terminarea acesteia, drapelul va fi depus în incinta instituţiei Prefectului.

A precizat ieri, pentru AGERPRES, prefectul Nicolae Drăghiea

Astăzi, drapelul va fi înălţat pe catarg, moment în care se va intona Imnul de Stat al României, iar garda de onoare va defila în zona în care se află amplasat catargul.
De altfel, în toate judeţele Olteniei şi nu numai vor fi organizate astfel de manifestări. Inspectoratele de Jandarmi vor asigura măsurile de ordine publică pe durata desfăşurării evenimentelor.   

Politica