vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Robert Wilson, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

În cadrul unei ceremonii care va avea loc joi, 26 iunie, de la ora 11.00, regizorului şi artistului vizual american Robert Wilson i se va decerna titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova. Evenimentul va avea loc în prezenţa Senatului Universităţii şi a rectorului, prof. univ. dr. Dan Cladiu Dănişor, în aula Facultăţii de Drept.
Robert Wilson, care montează pentru prima oară în România, alături de o echipă de colaboratori va asigura regia şi light-designul spectacolului “Rinocerii”, de Eugene Ionesco. Premiera va avea loc la Teatrul Naţional Craiova, pe 2 iulie 2014.

Celebrul regizor american a declarat la conferinţa de presă susţinută săptămâna trecută că lucrul cu actorii craioveni a însemnat o remarcabilă experienţă şi a apreciat excelenţa actorilor TNC. Pe 3, respectiv 4 iulie vor avea loc încă două reprezentaţii, iar spectacolul va fi reluat în luna octombrie. Biletele pentru spectacole se găsesc la agenţia teatrului şi în reţeaua Eventim.
Wilson a mai fost în câteva rânduri oaspete al României, iar la Craiova i s-au jucat două spectacole, în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare: „Femeia mării”, de H. Ibsen, 2008 şi „Sonetele lui Shakespeare”, prezentat de „Berliner Ensemble”, Berlin, 2012.

The New York Times l-a descris pe Robert Wilson drept „o figură impozantă într-o lume a teatrului experimental şi un explorator al utilizării timpului şi spaţiului pe scenă.” Născut în Waco, Texas, Wilson este unul din cei mai importanţi artişti vizuali şi de teatru. Opera sa pentru scenă include în mod neconvenţional o varietate largă de medii artistice incluzând dansul, mişcarea, lumina, sculptura, muzica şi textul. Imaginile prezentate de acesta sunt frapante din punct de vedere estetic şi încărcate emoţional, iar spectacolele sale i-au câştigat aprecierea publicului şi criticilor din întreaga lume. După educaţia de la Universitatea din Texas şi Institutul Pratt din Brooklyn, Wilson a fondat pe la mijlocul anilor 1960 colectivul artistic „The Byrd Hoffman School of Byrds” cu sediul în New York şi acolo a creat primele spectacole de semnătură, printre care Deafman Glance (1970) şi A Letter for Queen Victoria (1974-1975). Împreună cu Philip Glass a scris opera seminală Einstein on the Beach (1976).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Printre colaboratorii artistici ai lui Wilson se găsesc numeroşi scriitori şi muzicieni precum: Heiner Muller, Tom Waits, Susan Sontag, Laurie Anderson, William Burroughs, Lou Reed şi Jessye Norman. Şi-a pus amprenta pe capodopere precum Krapp’s Last Tape de Beckett, Madama Butterfly de Puccini, Pelle´as et Melisande de Debussy, Threepenny Opera de Brecht şi Weill, Woyczeck de Buchner, Fabulele lui Jean de la Fontaine şi Odiseea lui Homer.

Desenele, picturile şi sculpturile lui Wilson au fost prezentate peste tot în lume, la sute de expoziţii solo sau de grup, iar parte din operele sale fac parte din colecţii private şi de muzee în întreaga lume.
Wilson a fost onorat cu numeroase premii de excelenţă, printre care o nominalizare la Premiul Pulitzer, două Premii Ubu, Leul de Aur la Bienala din Veneţia, şi un Premiu Olivier.
A fost ales in Academia Americană de Arte şi Litere, iar Franţa l-a pronunţat Commandeur des Arts et des Lettres.
Robert Wilson este fondator şi Director Artistic al Watermill Center, un laborator al artelor spectacolului din Watermill, New York.

Politica