vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Goange şi doi bolnavi în pat într-un spital din Oltenia

Pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin, stau câte doi într-un pat, din cauza aglomeraţiei create, întrucât anumite saloane sunt în reabilitare. Oamenii reclamă  aerul irespirabil, goangele care mişună printre instalaţiile sanitare, mobilierul rupt, dar şi dezinteresul medicilor.

In secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin în mai multe saloane paturi în care stăteau câte doi bolnavi .

Am două infarcturi, diabet şi alte dureri. E cumplit! Eu nu mai pot nici să respir. Nu mai am nici echilibru acum.E foarte cald.
A declarat o bătrână internată cu probleme cardiace

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu au locuri. De ieri au adus-o pe dânsa şi stă cu mine aici în pat. Dormim una la un cap, una la un cap. E cald, stăm cu uşa deschisă, cu geamurile. Sunt bolnavă cu inima, am dureri de nu pot să respir.
A spus şi colega de pat a femeii

Şi aparţinătorii pacienţilor internaţi reclamă igiena precară din toaletele spitalului, mobilierul rupt etc. Saloanele care au şapte paturi sunt dotate cu chiuvete, pe lângă care gândacii se plimbă în voie.

Nu vine nimeni de bine, vine de bolnav! Şi ca să stai doi în pat, să miroşi picioarele unul altuia?! Maică-mea nu a fost la toaletă deloc. E mizerie, nu poate! Sunt şi gândaci, uitaţi cum merg gândacii. Păi aşa este în spital?! De ce plătim sănătatea?! Aducem mâncare de acasă, dar cum o poate mânca, e plin de gândaci?! Sub orice critică, mai bine prefer să mor decât să stau aici în spital!
Dumitra Bijan, mama unei paciente internată în secţia de Cardiologie a Spitalului din Drobeta Turnu Severin

Un alt aparţinător a acuzat şi lipsa de interes a medicilor pentru pacienţi, povestind că mama sa, în vârstă de 78 de ani a fost adusă cu o ambulanţă vineri, la Spitalul din Turnu Severin, iar medicii nu ar fi îngrijit-o.

Maică-mea s-a internat pe urgenţă vineri. Nu a fost consultată de niciun cardiolog de vineri până acum. Doctorii şi-au luat cunoştinţele. Pe maică-mea nu a întrebat-o nimeni, <>. A făcut un preinfarct. Sunt nemulţumit, au pus-o câte doi în pat. În starea asta, cum se poate trata ea câte doi în pat?! Nu se poate treaba asta!
A spus revoltat, Petru Rădulescu

În replică, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin, medicul Cristian Jianu, a declarat că femeia ar fi primit îngrijirile de care a avut nevoie, iar aglomeraţia s-a creat din cauza faptului că secţia de Cardiologie are un tronson în reabilitare, iar paturile sunt mai puţine.

Pacienta a fost tratată, dovadă este foaia de observaţie, a primit medicamente, s-a verificat acest lucru. Situaţia cu doi în pat este o situaţie temporară, creată de reabilitarea tronsonului B. Automat 21 de paturi ni se iau din economia generală a secţiei. Fiind şi zile libere, pe perioada respectivă s-au aglomerat foarte mulţi pacienţi, doi în pat. Situaţia se reglementează zilele următoare pentru că noi începem să facem ieşiri în cursul săptămânii.
A explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului din Drobeta Turnu Severin

Doctorul Cristian Jianu a mai spus că în secţia de Cardiologie erau  internaţi 53 de pacienţi pe cele 47 de paturi disponibile, iar de vină pentru gândacii din saloane şi igiena precară ar fi subfinanţarea Spitalului.

Toată problema este, până la urmă, o chestiune de finanţare. Atâta timp cât nu reuşim să asigurăm o finanţare corespunzătoare serviciilor din spital, este clar că astfel de situaţii o să mai întâlnim. Acest spital, abia de anul trecut au început reabilitările anumitor tronsoane, este o clădire veche de prin 1967, are o mulţime de probleme care au apărut pe parcurs şi evident, pentru întreţinerea unui astfel de spital trebuie bani foarte mulţi. Într-un judeţ care are o economie destul de fragilă, ca să nu spun altfel, e evident că banii nu sunt suficienţi ca să ai o unitate spitalicească, unde toate lucrurile să strălucească de curăţenie, unde grupurile sanitare să fie minunate.
A mai adăugat Jianu

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin are o mie de paturi, dintre care 700 sunt în clădirea centrală, iar restul în secţiile externe ale unităţii medicale.
La începutul lunii iunie, unitatea sanitară avea datorii de aproximativ 6,5 milioane lei.
Reprezentanţii Spitalului spun că în medie, consumul lunar al unităţii medicale este de 5,2 milioane lei, în timp ce de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate primeşte, prin contract, suma de 4,8 milioane lei.

Politica