luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Transfer de autoritate în Kandahar

Vineri, 30 mai, în baza aeriană NATO din Kandahar a avut loc o ceremonie militară cu dublă semnificaţie pentru militarii români ce execută misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan. Echipa de legătură a Armatei României de la comandamentul regional RC-South din Kandahar, echipă condusă de colonelul Marian Botea şi-a încheiat misiunea în Afganistan, această echipă fiind înlocuită de echipa colonelului Daniel Popescu. De asemenea, Compania de Infanterie KAF-GDA, din cadrul Batalionului 26 Infanterie “Scorpionii Roşii” din Craiova a predat aria de responsabilitate către camarazii lor de la Batalionul 812 Infanterie “Şoimii Carpaţilor” din Bistriţa. Compania de Infanterie KAF-GDA a Scorpionilor Roşii a asigurat timp de şase luni apărarea terestră a bazei aeriene NATO din Kandahar, această responsabilite fiind de astăzi principala misiune pentru militarii bistriţeni.

La acest eveniment au participat ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Kabul, excelenţa sa Edward Alford, locţiitorii comandantului comandamentului RC-SOUTH, generalii de brigadă (US) John Thomson, James Rainey şi Patrick Kidd, locţiitorul comandantului bazei aeriene din Kandahar, colonelul (Den) Uffe Holstener, comandantul Batalionului 20 Infanterie “Scorpionii Negri”, locotenent colonelul Cătălin Jianu, precum şi militari din contingentele Marii Britanii, Bulgariei, Slovaciei, Lituaniei, Australiei, Arabiei Saudite, contingente ce se află sub comanda comandamentului regional RC-South. În deschiderea ceremoniei, după intonarea imnului naţional al României, comandanţii celor două companii de infanterie au dat raportul de predare şi primire a responsabilităţilor de apărare a bazei aeriene din Kandahar către seniorul naţional reprezentativ al României în Afganistan, colonelul Marian Botea.

Colonelul Botea a mulţumit militarilor craioveni pentru efortul depus în decursul celor şase de misiune şi le-a urat succes militarilor bistriţeni declarănd în discursul său:
Ceremonia de astăzi îmi oferă mie oportunitatea să exprim în numele Statului Major General, gratitudinea noastră pentru extraordinarul efort depus de Scorpionii Roşii, pentru profesionalismul şi remarcabila lor atitudine în îndeplinirea misiunilor încredinţate. Vă mulţumim pentru ce aţi făcut voi aici, pentru dăruirea şi curajul de care voi aţi dat dovadă. Pentru Şoimii Carpaţilor, vă rog să îmi permiteţi să exprim încrederea autorităţilor militare româneşti în capabilitatea structurii şi a comandantului ei. Sunteţi bine pregătiţi şi experimentaţi şi sunt convins că alături de partenerii noştri, voi veţi întâlni multe provocări pe care le veţi trece cu brio. Vă doresc mult succes în misiunea care stă să înceapă pentru voi!  De asemenea, locţiitorul comandantului regional RC-South, generalul de brigadă James Rainey, a dorit să le mulţumească Scorpionilor Roşii pentru excelentul lor efort depus pe timpul celor şase luni de misiune: “Scorpionii Roşii sunt unii dintre cei mai buni militarii pe care Armata României îi are în acest moment. RC-South este o structură ce are în compunere contingente naţionale din 17 ţări participante la misiunea IASF din Afganistan. Suntem mândri că am avut sub comandă militari extraordinari cu o istorie excpeţională. Contingentul Armatei Române în cadrul RC-South reprezintă al doilea contingent ca forţe din structura pe care cu cinste o reprezint. Devotamentul militarilor este absolut remarcabil şi aici mă refer la multiple sarcini pe care voi le îndepliniţi. De la misiunea de asigurare a pazei bazei aeriene din Kandahar, la misiunea de asigurare a libertăţii de mişcare de pe autostrada A1 din provincia Zabul, misiune pe care o execută camarazii voştri din cadrul Batalionului 20 Infanterie “Scorpionii Negri”, la misiuni de consiliere şi sprijinire a ANSF( Forţele de Securitate Naţionale Afgane), precum şi lucrul din cadrul comandamentului RC-South asigurat de ofiţeri de stat major români. Nu vom uita niciodată sacrificiul militarilor români de-a lungul participării armatei române la misiunea ISAF din Afganistan. Urez succes militarilor companiei din Bistriţa care sunt convins că se vor ridica la nivelul camarazilor pe care astăzi îi înlocuiesc.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La finalul evenimentului, generalul de brigadă James Rainey, a oferit colonelului Marian Botea, medalia Bronze Star, distincţie americană oferită pentru merite excepţionale şi contribuţia deosebită în realizarea cooperării excelente între militarii armatei SUA şi militarii români din cadrul comandamentului RC-South în îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul misiunii ISAF din Afganistan.  

Foto si text. Lt.col. Oliver Anghel

Politica