luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Acuzaţii grave aduse inspectorului şcolar general

Acuzaţii grave aduse inspectorului şcolar general, Georgică Bercea. Preşedintele Sindicatului ,,Spiru Haret’’, filiala Dolj, Constantin Lungulescu susţine că Georgică Bercea i-ar fi adus jigniri foarte grave, în cadrul unei convorbiri telefonice. Totul ar fi pornit de la nişte procese verbale pe care liderul ,,Spiru Haret’’ i le-ar fi cerut inspectorului şcolar general.

Luni, 26 mai am trăit un eveniment care pur şi simplu m-a intrigat. În ziua respectivă eu am trimis o adresă către domnul inspector şcolar general. Este o obligaţie a domnului Bercea să-mi transmită copii după procesele verbale. În după-amiaza aceleiaşi zile mi-a dat un telefon şi a vorbit foarte urât, spunându-mi că nu îi este frică de ceea ce vreau eu să fac. M-a surprins că un inspector şcolar general, un reprezentant al ministerului în teritoriu, poate să aibă un astfel de comportament. Mai mult, eu am o vârstă, sunt mai mare decât domnia sa, nu sunt un derbedeu care am aterizat în învăţământul doljean. Consider că mi-am făcut datoria atâta timp cât am fost şi profesor, şi preşedinte. Sunt total contrariat de intervenţia domnului inspector şcolar general. Nu-l onorează şi cred că dânsul are o problemă şi ar trebui să reflecte mai mult în ceea ce priveşte comportamentul pe care îl are.
A declarat Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului «Spiru Haret»

Neînţelegerile existau de mai mult timp

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conflictul dintre cei doi pare să aibă o poveste mai veche. La sfârşitul lunii ianuarie, Constantin Lungulescu l-a înştiinţat pe Georgică Bercea cum că nu va mai participa la şedinţele Consiliului de Administraţie.
Motivul invocat de preşedintele ,,Spiru Haret’’ fiind imparţialitatea de care Bercea nu ar da dovadă.

Pe 24 ianuarie 2014 am trimis adresa 184, prin care îi atrăgeam atenţia domnului Bercea că nu voi mai participa la şedinţele Consiliului de Administraţie, din cauză că nu este echidistant şi s-a implicat în realegerea preşedintelui FSLI Dolj. Cu toţii ştim că domnul Bercea este şi om politic, consilier judeţean. În data de 12 februarie am făcut o adresă către domnul inspector şcolar general, să-mi transmită copiile după procesele verbale aşa cum prevede contractul colectiv. Spre surpriza mea primesc într-adevăr o copie şi în această copie sunt trecut ca fiind membru al FSLI Dolj, însă eu n-am iubit niciodată acest sindicat, deci nu am cum să fiu membru.
A mai spus Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului ,,Spiru Haret’’

Acţiuni tipic politice mânuite de un manager şcolar

Mai mult de atât, Lungulescu acuză managerul unei unităţi şcolare din Craiova de faptul că ar fi încercat să-i influenţeze pe membrii de sindicat afiliaţi la ,,Spiru Haret’’, pentru a trece în cealaltă tabără.  

În data de 7 aprilie, un grup de profesori de la o şcoală din Craiova mi-a adresat un memoriu. Doamna director de la unitatea de învăţământ respectivă a încercat să influenţeze membrii de sindicat de la Spiru Haret să treacă la celălalt sindicat. Grupul respectiv de persoane mi-a înmânat un memoriu legat de activitatea de manager a respectivei. În consecinţă, dânsul (n.r.-Bercea) trimite doi inspectori să facă o cercetare la unitatea respectivă, iar ca răspuns mi se oferă unul evaziv. Aceştia trebuiau să plece de acolo  cu o concluzie foarte clară, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
A precizat Constantin Lungulescu

Lungulescu: «Colegi de-ai noştri nu şi-au putut lua banii pe hotărâri judecătoreşti»

Totodată, Lungulescu spune că în Dolj a existat o problemă în ceea ce priveşte fondurile pentru hotărârile judecătoreşti. Astfel, au fost situaţii în care cadrele didactice nu şi-au putut primi banii.

La finalul lui 2013 noi aveam o problemă cu fondurile pentru hotărârile judecătoreşti. La judeţul Dolj n-a existat o transparenţă totală a banilor, astfel încât am avut situaţii în care colegi de-ai noştri nu şi-au putut lua banii pe hotărâri judecătoreşti. ISJ Dolj trebuia să facă demersurile de rigoare.
A declarat Constantin Lungulescu

Legea Educaţiei, modificată prin OUG

Pe de altă parte, Lungulescu spune că sindicatul pe care îl reprezintă susţine proiectele actualei guvernări, respectiv ale ministrului Educaţiei. Într-o întâlnire pe care liderii de sindicat din întreaga ţară au avut-o cu Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, s-a pus în discuţie o nouă modificare a Legii Educaţiei, printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

Se doreşte modificarea, din nou,  a Legii Educaţiei printr-o OUG, în care să avem foarte clar stipulat modificarea Consiliului de Administraţie. Probabil că se revine la cei cu vechime cu peste 25 de ani, gradul I, să li se reducă norma didactică cu două ore. S-a discutat şi cu Ministerul de Finanţe şi nu există derapaje financiare, deşi este vorba de vreo 6000 de posturi care ar trebui să fie bugetate. S-a discutat şi despre concursurile pentru posturile de director. Aşa cum ştiţi, nu s-a mai dat de foarte mult timp concurs pentru posturile de conducere. Federaţia Spiru Haret susţine ideea să se dea acest concurs.
A specificat Lungulescu

Se prevăd şi alte schimbări, anunţă liderul sindical

Modificări majore vor exista şi în rândul elevilor. Ministerul Educaţiei  intenţionează să organizeze o sesiune specială de Bacalaureat, pentru cei aproximativ 200.000 elevi care în ultimii ani nu au promovat examenul.

Se doreşte o sesiune specială în februarie-martie, probabil anul viitor. Totodată, pentru ei vom organiza şi meditaţii în unităţile şcolare, astfel încât să fie cât de cât pregătiţi. Evident că se pune şi problema plăţii şi se vrea o modalitate de plată pe fonduri europene.
A mai spus Constantin Lungulescu

Georgică Bercea: «Mă surprinde că poate să arunce cu astfel de vorbe»

Contactat telefonic, inspectorul şcolar general, Georgică Bercea a declarat că acuzaţiile aduse nu sunt adevărate.

Domnul Lungulescu refuză să vină la aceste şedinţe ale consiliului de administraţie, dar solicită copii după procesele verbale. Eu sunt o persoană transparentă, nu am nimic de ascuns. Sunt fabulaţii care mă depăşesc. Din luna decembrie a anului trecut domnul Lungulescu a refuzat să mai participe la şedinţe. Mă surprinde că poate să arunce cu astfel de vorbe. Eu nu am vorbit urât cu nimeni, cu atât mai mult să jignesc pe cineva.
A declarat Georgică Bercea, inspector şcolar general ISJ Dolj

Constantin Lungulescu a mai spus că a iniţiat un memoriu către Ministrul Educaţiei, referitor la evenimentele petrecute luni, 26 mai.
Conflictul nu este însă numai între cei doi. Se pare că sunt interese mari la Inspectoratul Şcolar. Ciudat este că ambii sunt susţinuţi de importanţi lideri ai PSD care, aparent sunt în aceeaşi tabără. Despre aceasta vom vorbi însă într-un material viitor.

Politica