vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Căldură mare, mon cher!

PNL nu a atins ţinta de 20% din voturile alegătorilor prezenţi la europarlamentare, ţintă asumată de Crin Antonescu. Acesta şi-a anunţat apoi demisia, aşa cum promisese, din funcţia de preşedinte al PNL. De altfel, întregul BPN al PNL a demisionat după scrutinul de duminică. Un nou lider al liberalilor va fi ales în cadrul unui Congres Naţional Extraordinar. Klaus Iohannis pare să fie candidat unic la preşedinţia partidului. Unii analişti politici au vehiculat ideea că Antonescu şi-ar fi asumat cele 20 de procente tocmai pentru a face schimbarea cu Iohannis la vârful partidului.
Schimbări se vor face probabil şi la conducerile mai multor organizaţii judeţene.
După ce la Dolj şi la Craiova PNL a obţinut procente mici, au şi apărut discuţii privind demiterea/demisia conducerii partidului.
Liberalul Horaţiu Buzatu i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui PNL Dolj, Mihai Voicu, în care îi cere să îşi dea demisia.

În mod normal, nu ar trebui să aduc şi argumente care să-mi susţină rugămintea, deoarece rezultatele obţinute de organizaţia doljeană în alegerile pentru Parlamentul European vorbesc de la sine: 9,38 % s-a mai obţinut doar pe vremea Convenţiei Democratice, sau cu ani în urmă, când PNL nici măcar nu a mai intrat în Parlament. Şi totuşi, argumentele sunt necesare, pentru că în buna regulă a mistificărilor folosite mereu, veţi încerca să prezentaţi şi acest rezultat vădit dezastruos ca fiind o incontestabilă realizare.
Se arată în scrisoarea lui Buzatu

Acesta a enumerat şi câteva motive pentru care face solicitarea. Acestea ar fi că  nu se organizează conferinţe de presă, ori întâlniri cu alegătorii şi membrii de partid, că nu există programe ale partidului pentru Craiova şi Dolj. În plus Horaţiu Buzatu spune că Voicu este incapabil să gestioneze activitatea judeţeană. Iată și conținutul scrisorii:

Policlinica Buna Vestire Craiova
„Domnule Voicu, sub conducerea dvs., filiala PNL Dolj nu mai are activitate. Mai precis, nu se organizează conferințe de presă, nu se organizează întâlniri cu alegătorii, nu se organizează dezbateri despre programele PNL sau despre problemele comunității. Nu există niciun fel de modalitate prin care ideile liberale să fie promovate către cetățenii orașului sau județului. Mai mult decât atât, deși este filiala unui partid politic, PNL Dolj nu are activitate politică. Ședințele săptămânale se țin lunar sau deloc, iar întâlnirile cu organizațiile din județ se țin doar pentru că așa obligă statutul. Oamenii noștri din teritoriu nu sunt susținuți în niciun fel și deși există consilieri județeni și parlamentari, nimeni nu se interesează de ei. În consecință, majoritatea organizațiilor de pe cuprinsul județului s-au desființat sau nu mai au niciun fel de activitate.
Domnule Voicu, deși gestionați (direct sau prin interpuși) activitatea filialei PNL Dolj de aproape un deceniu, nu există un program PNL dedicat orașului Craiova sau județului Dolj. Niciunul dintre colaboratorii dvs. nu a avut preocuparea elaborării de soluții pentru problemele cu care se confruntă orașul Craiova sau județul Dolj. Vă înțeleg, chiar dacă nu sunt de acord. Vă înțeleg pentru că nu v-ați născut aici și cu excepții aproape involuntare, nici nu petreceți timpul aici. Nu sunt de acord deoarece în timp ce dvs. contribuiți la stagnarea județului Dolj, alte zone ale țării sunt sprijinite de reprezentanții lor și se mișcă pe toate planurile: economic, social, cultural, infrastructură, etc. Pentru PNL Dolj, alegerile vin și trec fără să lase urme și prin grija dvs. nici măcar nu există continuitate de la o rundă electorală la alta. De fapt – știți bine ! – nu ați dorit niciodată pregătirea unui candidat pentru Primăria Craiovei sau pentru președinția Consiliului Județean pentru a nu deranja adversarii politici, nici măcar în acest fel.
Domnule Voicu, v-ați înconjurat de prea mulți oameni care utilizează partidul pentru satisfacerea intereselor personale, de multe ori la limita legii sau chiar dincolo de lege. Nu întâmplător, Sergiu Drăgancea (președinte al Curții de Onoare și Arbitraj a PNL Dolj !!!) a fost arestat și ispășește o pedeapsă pentru luare de mită. Nu întâmplător, Călin Viorel (fost vicepreședinte PNL și candidat pentru un post de senator) stă în închisoare pentru evaziune fiscală. Nu întâmplător, există primari în județ care sunt cercetați de DNA. Nu întâmplător, unii dintre aceștia au ajuns după gratii. Nu, acestea nu sunt niște întâmplări vechi, ci sunt un mod de lucru, pentru că bunul dvs. colaborator Dan Mogoș sau sau chiar Mircea Guță, primarul Calafatului, sunt chiar acum anchetați de DNA. Nu încercați să susțineți că în aceste cazuri vorbim despre răzbunări politice. Știm prea bine că nu-i așa ! Prin urmare, nu vă mirați că oameni reprezentativi ai orașului evită Partidul Național Liberal.
Domnule Voicu, ați dovedit mereu că sunteți incapabil să gestionați activitatea organizației județene. Scuza că județul Dolj este prea mare nu poate fi acceptată, deoarece sunteți la fel de incapabil să gestionați activitatea până și în colegiul pe care susțineți că îl reprezentați. Ca să nu vă fie greu în campaniile electorale, v-ați aranjat cel mai mic colegiu electoral din țară. Cu toate astea, sunteți în continuare aproape un necunoscut în localitățile ce îl compun. Nu interacționați în niciun fel cu oamenii locurilor și probabil exasperați de inutilitatea dvs. politică, toți primarii PNL din localitățile colegiului au părăsit partidul. Subliniez, ca să se știe: toți primarii PNL au plecat, nici măcar unul nu a rămas ! Din nefericire, nu-i prima dată când se întâmplă asta, deci nu este o excepție !
Iată de ce, domnule Voicu, vă rog public să plecați de unde ați venit.
Vă rog să vă găsiți un alt loc sub umbrela PNL-ului, eventual într-o filială puternică cu rezultate notabile, adică într-un loc în care incompetența managerială pe care ați probat-o să nu poată produce efecte atât de grave ca aici.
De asemenea, vă rog să aveți în vedere că cele cuprinse în această scrisoare nu sunt susținute doar de mine, ci de mulți alți membri PNL din Craiova și de de pe cuprinsul județului Dolj. Sperăm cu toții că veți avea înțelepciunea de a da curs acestei pretenții justificate, dar dacă demisia dvs. nu se va întâmpla, vom trece cu toții la adunarea de semnături prin care vom cere președintelui partidului și Biroului Permanent Central demiterea dvs.”


Se creionează unificarea dreptei

O decizie în privinţa mişcărilor de forţe din PNL va fi luată abia peste o lună, respectiv în perioada 28-29 iunie când este programat să aibă loc acel Congres Extraordinar al partidului.  
Pe de altă parte, se creionează unificarea dreptei. Atât PNL, cât şi PDL au decis că este momentul să demareze discuţiile, negocierile pentru a pune bazele unui nou partid, care să dea un oponent candidatului PSD la prezidenţiale.
În această formaţiune care se pare că va fi realizată ca urmare a unei fuziuni prin absorbţie, ar urma să intre PNL, PDL şi probabil Forţa Civică.
De altfel, Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedintele partidului Forţa Civică a transmis o declaraţie de presă în care susţine că nici un vot al dreptei nu trebuie irosit şi că este nevoie de amnistie între forţele de dreapta.

Avem în comun o istorie complicată şi nu trebuie să o lăsăm să ne despartă. Avem nevoie de o viziune pentru România, nu de certuri sau dispute. Mă pun la dispoziţia forţelor de dreapta şi singurul lucru care contează astăzi este realizarea unei Uniuni a forţelor de dreapta care să facă faţă PSD-ului. Nume, ambiţii şi orgolii personale nu mai sunt motive suficiente pentru a împiedica realizarea proiectului de dreapta. Sunt dispus la orice sacrificiu personal pentru a oferi României o alternativă de dreapta.
Mihai-Răzvan Ungureanu

O alianţă cu Mişcarea Populară nu este dorită momentan, pe de o parte pentru că în PDL există animozităţi faţă de Elena Udrea, iar  pe de altă parte Crin Antonescu nu vrea o asociere cu Traian Băsescu.

Cu Vasile Blaga am vorbit chiar azi, este reprezentantul unui partid din PPE, vom fi colegi, avem ce discuta. MRU m-a vizitat la sediul din Kiseleff. Cu Traian Băsescu în acest subiect nu avem ce discuta, mai are câteva luni de mandat de preşedinte al României, face parte din trecutul politic al României. Doamna Udrea e un personaj în vogă, bine mediatizat, nu am de ce să anvizajez o discuţie cu doamna Udrea. Îmi pare rău că PNŢCD a încăput pe mâna unor şarlatani politici, a unor escroci, mă refer la domnul Moisescu.
A declarat CRIN ANTONESCU, marţi seara, la Jocuri de Putere

O candidatură sigură a lui Iohannis la prezidenţiale nu a fost anunţată încă. Poate şi pentru a nu-l arunca pe acesta în “gura leului”. Expunându-l ar da posibilitatea contracandidaţilor ca până în toamnă, la alegeri, să îi terfelească imaginea, eventual la televiziunile aservite.
În plus, Crin Antonescu probabil îşi doreşte în continuare să fie preşedinte al României, dar spune că Iohannis este o variantă “care trebuie analizată serios”.

Sunt pregătit să susţin pe oricine are şanse mari la preşedinţia României. Klaus Iohannis este o variantă, dar este o variantă pe care trebuie să o analizăm serios. S-a minţit destul cu sondajele, cu aceşti infractori ai sondajelor. Încrederea nu este totul. Acolo trebuie un om care să convingă, să se bată, să aibă mai multe şanse mediatice, care să nu aibă un handicap. Klaus Iohannis e cel mai puţin cunoscut, nu ştiu dacă vrea, declaraţiile sale arată o puternică reţinere.
A declarat CRIN ANTONESCU, marţi seara, la Jocuri de Putere

Fie că este Antonescu, fie că este Iohannis, fie că este Cătălin Predoiu, despre care Vasile Blaga spune că este un candidat foarte puternic, noua formaţiune politică de dreapta va avea un singur pretendent la fotoliul de preşedinte.
PSD, cu aliaţii UNPR şi PC, l-au lansat deja, deşi nu oficial, în cursa pentru preşedinţie, pe Victor Ponta.
PMP ar putea avea un candidat propriu pentru primul tur de scrutin la prezidenţiale, la fel şi UDMR, iar în acest caz cele două formaţiuni politice vor împiedica alegerea viitorului preşedinte al ţării din primul tur. În acest caz, bătălia atragerii PMP şi UDMR către PSD sau alianţa dreptei va fi acerbă înainte de cel de-al doilea scrutin.
Acestea sunt însă supoziţii. Cum în politica românească totul se poate schimba peste noapte, iar lupta e acerbă, am putea avea parte de un adevărat spectacol comico-tragic în această vară. Va fi căldură mare, mon cher!

Politica