duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Viitura de pe Dunăre, supravegheată de la Craiova

Alerta pe Dunăre emisă de hidrologi, l-a adus pe Dragnea la Craiova. Guvernul a constituit aici un centru regional de comandă pentru inundaţii.
Centrul este coordonat de ministrul Administraţiei, vicepremierul Liviu Dragnea.

S-a decis să înfiinţăm aici, la Craiova, un centru regional pentru coordonarea acţiunilor şi a intervenţiilor. La Craiova o să stăm cel puţin până miercuri dimineaţă, cu reprezentanţii instituţiilor care sunt implicate în aceste acţiuni de prevenire a unor eventuale efecte nedorite ale debitelor crescute ale fluviului Dunărea. Se estimează un debit al Dunării de peste 13.000 mc/s. Cert este că acest debit care este destul de mare, faţă de debitul normal pentru luna mai care este undeva de 7.200 mc/s. Timp de patru-cinci săptămâni va fi o presiune constantă şi destul de mare pe digurile de la Dunăre. S-a realizat un sistem de monitorizare permanentă de-a lungul digurilor, de-a lungul Dunării, pentru a observa imediat dacă apar eroziuni, dacă apar grifoane, să putem să intervenim imediat.
Sunt concentrate suficiente forţe umane, suficiente mijloace tehnice.

Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, ieri dimineaţă debitele Dunării erau:
Debitul defluent la PF1 = 11623 mc/s; Debitul defluent la PF2 = 11239 mc/s. În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Calafat şi în creştere prin propagare la s.h Bechet  aflându-se peste COTELE  DE APĂRARE.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La prânz, nivelul fluviului se situa peste COTA DE PERICOL la Bistreţ, peste COTA DE INUNDAŢIE la Calafat şi BECHET şi peste COTA DE ATENŢIE la Gruia.
La vama Bechet, calea de acces spre feribot a fost inundat pe o porţiune de 300 de metri. Circulaţia autivehiculelor a fost restricţionată.

Sunt afectate de creşterea nivelurilor şi debitelor pe fl. Dunărea suprafeţele riverane situate în zonele joase din lunca Dunării, predispuse la inundaţii în zonele neîndiguite. Din informaţiile preluate de la vama Bechet, în punctul de trecere frontieră România- Bulgaria, calea de acces spre feribot este inundată cu o lamă continuă de apă pe o lungime de 300 m şi o înălţime de 50 cm. Circulaţia pentru autoturisme este restricţionată, acestea fiind redirecţionate către vama Calafat, maşinile de mare tonaj – tiruri, autocamioane circulă fără probleme. În următorul interval debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), conform prognozei INHGA va fi în creştere până la valoarea de 13000 mc/s. Pentru intervalul 21.05.2014 – 25.05.2014 conform prognozei elaborate de INHGA -CNPB, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere până la valoarea de 13500 mc/s la sfârşitul perioadei de prognoză, situându-se peste media multianuală a lunii mai (7250 mc/s).
ABA Jiu

Trei curţi inundate în Olt

În judeţul Olt, Dunărea a fost peste COTA DE INUNDAŢIE la Corabia, unde a inundat peste 60 de hectare de păşune şi 18 hectare de pădure. În comuna Gârcov, apa a intrat în trei curţi. Şi aici au fost inundate 225 de hectare de păşune.

Politica