joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Importanţa participării la vot a tinerilor

Consiliul Tineretului în România împreună cu Centrul pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă – CDCD şi Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) Craiova au dat startul unei campanii <> prin care să îndemne tinerii să meargă la vot pentru că ei sunt viitorul ţării şi este necesar să se implice pentru a contribui la bunăstarea comunităţii.
Ieri, a avut loc lansarea evenimentului la nivelul regiunii Sud-Vest. Tinerii au fost informaţi cu privire la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai 2014.

Campania Naţională de informare şi conştientizare Tinerii votează – Tinerii contează s-a născut pe fundalul unui dezinteres al tinerilor atât din Europa şi din România referitor la procesul democratic şi la implicarea în societatea civilă. Este vorba de 60 la sută din tinerii europeni care au spus că nu vor să participe la alegerile europarlamentare din mai 2014, 40 la sută din tinerii din România care nu au declarat niciun interes pentru procesul democratic, dintre aceştia doar cinci la sută sunt cei care sunt realmente implicaţi în procesul social la nivelul societăţii civile. Această campanie are rolul de a stimula cultura participativă, încercăm să-i convingem pe tineri să participe la alegerile democratice, dar pe termen mai lung ca tinerii să poată deveni actori principali în procesul social.
Mădălina Mihai, reprezentant Consiliul Tineretului în România

Informaţia merge de la tineri la tineri

Policlinica Buna Vestire Craiova

Campania se desfăşoară pe mai multe luni, a început în ianuarie şi se va finaliza în luna iunie.

Vor urma dezbateri cu viitori europarlamentari, să-i aducem mai aproape de tineri, să-i aducem în contact cu instituţiile locale şi naţionale şi o campanie naţională de informare în mediul online, prin toate canalele de social media, am format şi o comunitate, noi o numim Liga Tinerilor Ambasadori, 15 tineri din toate regiunile de dezvoltare ale ţării se vor implica activ în comunităţile lor locale prin organizarea diverselor evenimente pentru a-i stimula şi pe tinerii din jurul lor să participe activ la societatea civilă.
Mădălina Mihai, reprezentant Consiliul Tineretului în România

Totodată, prin intermediul campaniei se pune accentul, aşa cum specifică şi denumirea campaniei că tinerii contează şi este primordial să se implice în orice activitate care să sprijine societatea în care trăiesc.

«Participarea este un exerciţiu care se învaţă»

Venim de la Ciubega, o comunitate mică şi ceea ce am învăţat lucrând cu tinerii este că participarea este un exerciţiu care se învaţă; înveţi să participi şi în momentul acesta înveţi că este important să îi faci şi pe alţii să participe. Organizaţiile nonguvernamentale sunt din ce în ce mai active, activând o parte a sectorului Tineret, am obţinut sprijinul autorităţilor locale.
Adina Clefeteanu, preşedintele Centrului pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă

Participarea tinerilor este o activitate importantă atât în activitatea instituţiilor cât şi în ceea ce înseamnă mişcarea de exercitare a votului, în general la toate mişcările apărute în ultimii ani, mişcările de ecologizare, cele care presupun voluntariatul. Aş vrea să contrazic sondajul care spune că tinerii nu se implică în aceste activităţi din societatea de astăzi. Am un exemplu elocvent, de la Casa de Cultură a Studenţilor, într-un an de zile am reuşit să strângem un număr de 170 de tineri care se implică activ.
Ionuţ Dumitrache, directorul Casei de Cultură a Studenţilor

Tinerii trebuie să ştie pe cine pun ştampila de vot

Participarea la vot nu ştiu dacă ar trebui să fie un scop al tinerilor, dar ar trebui să le ofere mulţumirea de a putea decide cine să meargă în Parlamentul European.Ar trebuie să se documenteze de fiecare persoană în parte, la unii se candidează uninominal, la alţii pe liste, ar trebui să vadă în ce direcţie merg partidele care susţin candidaţii respectivi, să îşi exprime dreptul şi dacă nu participă la vot nu ar trebui criticaţi pentru că avem dreptul la exprimare, suntem liberi, dar consider că cel mai bine ar fi să-l exercite (nr. dreptul la vot) şi să arate în ce direcţie consideră că ar trebui să ne îndreptăm în aceste momente.
A declarat Ionuţ Dumitrache, directorul Casei de Cultură a Studenţilor

De asemenea Mădălina Mihai, reprezentantul Consiliul Tineretului în România a mai adăugat cu privire la campania Tinerii votează – Tinerii contează că aceasta este una apolitică, nepartizană, dar că oferă posibilitatea tuturor partidelor politice să se implice în această campanie, care este şi un prilej de a pune în contact instituţiile publice cu tienerii şi organizaţiile nonguvernamentale.
Autoritatea Electorală Permanentă sprijină desfăşurarea alegerilor.

«Oamenii pe care îi veţi alege vă vor reprezenta interesele pe plan european»

Ţinând cont de participarea slabă la scrutinele anterioare şi de neparticiparea tineretului la alegerile europarlamentare din 2007 şi 2009 şi la celelalte tipuri de scrutin, Autoritatea Electorală Permanentă este o instituţie autonomă, anul acesta în septembrie împlinim 10 ani de înfiinţare. Avem la nivel regional, filiale, fiecare are arondat câte un număr de judeţe, anul acesta reuşim să deschidem şi birourile teritoriale din fiecare judeţ, o instituţie cu activitate permanentă, spre deosebire de celelalte structuri care se înfiinţează cu ocazia organizării scrutinelor şi strict pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor. După cum bine ştiţi, anul acesta avem două tipuri de scrutin, alegerile prezidenţiale şi alegerile europarlamentare, în sistemul nostru de drept avem pentru fiecare scrutin o anumită lege, pentru alegerile europarlamentare avem legea 33 publicată şi intrată în vigoare în anul 2007 odată cu organizarea primului scrutin de europarlamentare din România. Dreptul de a alege, de a vota este constituţional, de aceea organizarea acestei campanii este de a vă convinge într-un fel să mergeţi la vot, oamenii pe care îi veţi alege vă vor reprezenta interesele pe plan european.
A concluzionat Lidia Vidău, director Autoritatea Electorală Permanentă, filiala S-V Oltenia

«Politicul ne influenţează viaţa tuturor»

Rolul nostru ca şi Direcţie este de a crea contextul în care tinerii să se manifeste şi să se exprime. Dreptul la vot şi participarea la vot este o discuţie sensibilă deoarece ne place sau nu să recunoaştem clasa politică poate nu are o imagine foarte bună şi de aici şi lipsa de interes a tinerilor. Dar, politicul ne influenţează existenţa tuturor, indiferent că suntem tineri sau în vârstă, în mediul privat, sistemul public, va trebui să influenţăm şi noi politicile care sunt aplicate în ţara noastră dar şi la nivel european, prin votul nostru.
A relatat Alina Ionescu, director Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Dolj.

Susţinem participarea tinerilor la vot din mediul rural, simţim că există reticenţe, Tinerii nu au încredere că un singur vot contează, dar să îşi imagineze că se află o noapte închişi într-o cameră cu un ţânţar, a declarat Adina Enache.
Centrul Educaţional pentru Resurse şi Training

Politica