vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Copiii românilor, înainte şi după anii ‘80

Încă de la naştere, fiecare copil are stilul său unic. Pe parcursul creşterii sale, copilul îşi scrie povestea propriei dezvoltări, având originalitatea şi individualitatea lui, precum şi nevoi specifice care îi vor genera şi motiva evoluţia, dar şi comportamentul. Prima relaţie de tip social pe care orice copil o stabileşte imediat după venirea sa pe lume este cea cu părinţii.
Această relaţie de bază, pentru dezvoltarea copilului şi apoi a adultului, este o piatră de temelie şi un model pentru viaţa lui socială, începând cu cea preşcolară, şcolară şi mai târziu, până la maturitate. De ce este atât de importantă această relaţie părinţi-copii? Pentru că aceasta determină dezvoltarea lui şi împlinirea adecvată a nevoilor sale.
Copiii au nevoie de dragoste. Cu precădere la vârstele mici, copiii înţeleg că sunt iubiţi atunci când sunt dezmierdaţi şi îmbrăţişaţi. Există totuşi momente în care părinţii sunt foarte ocupaţi şi uită să le ofere atenţia necesară celor mici. Dacă acum mai bine de 20 de ani situaţia era cu totul alta, în zilele de azi goana după resursele financiare îi împiedică pe părinţi să le ofere copiilor atenţia şi educaţia de care aceştia au nevoie pentru a se forma.

Dacă o luăm cu trecutul, înainte de anii ‘80, acea educaţie a fost consecventă. Acum, făcând o paralelă, educaţia pe care o primesc tinerii în ziua de azi este inconsecventă. Părinţii nu mai au timp, bunicii poate nu mai sunt şi societatea nu se mai implică. Înainte exista acea ruşine de a face anumite lucruri, care se numeşte lipsa de identitate specială. În această categorie intrau oamenii din mediul rural, cărora le era ruşine să facă anumite lucruri. Respectul nu mai există în vremurile pe care le trăim acum.
Mihai Jianu, psiholog

Societatea românească se confruntă cu o lipsă acută de principii şi reguli morale

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nevoile copilului, dorinţele, gândurile şi sentimentele lui trebuie să fie ascultate de ambii părinţi. Toate acestea vor duce la realizarea unei bune comunicări între părinţi şi copil, care va câştiga astfel încredere în părinţi şi va şti că ori de câte ori va avea o problemă sau o nelinişte, va fi ascultat şi va avea cu cine discuta.
Tot aici poate fi încadrată şi acordarea atenţiei, care în funcţie de vârsta copilului poate consta într-o discuţie despre o anumită temă, ce îl preocupă sau a unui joc pentru copii, sprijinul şi ajutorul la lecţii sau învăţarea unor deprinderi şi cunoştinţe extraşcolare. Din păcate, societatea românească se confruntă cu o lipsă acută de principii şi reguli morale.

Înainte exista o listă întreagă de principii bine cimentate, azi nu mai există. Dezordinea comportamentală, nerespectarea tradiţiilor şi goana după bani sunt principalii factori care au condus la o asemenea situaţie tragică. Familia lărgită, cu tot cu unchi, mătuşi, bunici, părinţi, dar şi comunitatea sunt vinovaţi de toate aceste lucruri negative care se întâmplă în zilele de azi. Până la urmă, diferenţa mai constă şi în modelele care erau promovate acum mulţi ani şi cele care sunt promovate acum. Totodată, este vorba şi de respectul care se acorda înainte dascălilor. Acum elevii nu mai ţin cont de diferenţa de vârstă, de statut. Ei au ajuns să se tragă de şireturi cu profesorii ca şi cum ar fi de aceeaşi vârstă. Fiecare părinte îşi apără copilul indiferent dacă acesta a greşit sau nu. Înainte, situaţia era exact invers.
Mihai Jianu, psiholog

A fi în ton cu moda a devenit din ce în ce mai mult un moft adoptat de majoritatea copiilor

Oamenii se afundă din ce în ce mai mult în muncă, gândindu-se doar la satisfacţiile financiare pe care le vor avea pe parcurs. Majoritatea uită însă un lucru esenţial: importanţa familiei şi întemeierea acesteia după anumite reguli stricte de conduită.
A fi în ton cu moda a devenit din ce în ce mai mult un moft adoptat de majoritatea copiilor ,,de bani-gata’’. Hainele scumpe, telefoanele de ultimă generaţie, dar mai ales sumele uriaşe pe care aceştia le primesc de la părinţi, pentru cheltuielile zilnice îi îndepărtează de familie, devenind astfel nişte marionete ale unor persoane sau anturaje care le fac rău.

Chiar dacă pare bizar, această problemă a educaţiei care ţine mai ales de lipsa de comunicare apare şi la copiii de 8,9,10 ani, nu numai la adolescenţi. Părinţii lucrează foarte mult, sunt dezorientaţi, aleargă după bani, copilul nu ştie ce model să adopte, pe cine să imite. Societatea este o permanentă fugă. Nimeni nu mai are timp pentru nimic, decât pentru a face bani. Copiii consideră că trebuie să fie în permanenţă în ton cu moda, să îmbrace numai haine de firmă, să poarte cele mai scumpe bijuterii şi mai ales să aibă cele mai scumpe telefoane. La ei totul se rezumă la obiectele materiale.
Mihai Jianu

«Părinţii nu au timp sau nu vor să le explice copiilor anumite lucruri esenţiale»

Părinţii ar trebui să se ghideze după principiul Respectă-te pe tine şi apoi pe ceilalţi!. Aplicabilitatea acestor principii, modelele pe care ni le oferă societatea reprezintă un câştig în relaţia copil-părinte. Din păcate, în ziua de azi nu mai există formatori de opinie în adevăratul sens al cuvântului. Televizorul promovează sexualitatea, drogurile, armele, alcoolul, tutunul. Desenele animate sunt mult mai agresive în limbaj şi acţiuni, în comparaţie cu desenele de atunci. Majoritatea părinţilor le permit celor mici să stea cât mai mult în faţa televizorului sau a calculatorului. Copilul trebuie să se descopere pe sine însuşi, nu să preia o informaţie nu tocmai bună, fiindcă nu are partea mentală tocmai bine pregătită. Părinţii nu au timp sau nu vor să le explice copiilor anumite lucruri esenţiale.
Mihai Jianu

Sistemul educaţional nu-i ajută foarte mult pe adolescenţi

Nici sistemul educaţional nu-i ajută foarte mult pe adolescenţi. Dascălii sunt la extreme: fie foarte buni, fie dezinteresaţi.

Există extreme- unii profesori sunt foarte buni, care se implică, alţii sunt dezinteresaţi, cărora nu prea le pasă de copii. În general vreau să cred că dascălii îşi desfăşoară cu profesionalism şi cu pasiune munca la catedră.
A explicat psihologul

«Bucuria constă în lucrurile clasice, mărunte»

Specialiştii spun că cei mici trebuie să fie întrebaţi de părinţi dacă au înţeles mesajul pe care aceştia încearcă să-l transmită. Totodată, părinţii nu trebuie să le satisfacă acestora orice moft, întrucât riscă să-i determine pe  copii să urmeze o cale greşită.

În primul rând, soţii trebuie să comunice între ei, dar şi cu copilul, strict pe baza nevoilor de care tânărul sau tânăra are nevoie. Pe stradă putem observa mămici care îşi bat copiii pentru că nu înţeleg. Este firesc ca cei mici să nu înţeleagă, pentru că limbajul copilului este format din câteva sute de cuvinte, nu ca al mamei din mii de cuvinte. Comunicarea trebuie să fie cu dublu sens. Trebuie ca cei mici să fie întrebaţi ce au înţeles, nu este bine să fie plasată o directivă. Poate că cel mic nu înţelege şi nu trebuie luat la bătaie din această cauză. Părinţii trebuie să ofere copiilor valori, principii şi norme. În vremurile pe care le trăim, părinţii practic îşi cumpără copiii cu tablete, haine, bani de buzunar care constau în sume uriaşe. Ei consideră că aceste lucruri reprezintă o dovadă de iubire, ceea ce este o mare eroare. Iubirea se demonstrează prin comunicare, prin diversele activităţi pe care familia ar trebui să le desfăşoare împreună. Mai nou, din câte am observat, este o adevărată modă ca încă de o vârstă fragedă copiii să fie sărbătoriţi în diverse baruri, restaurante, chiar şi cluburi. Părinţii ar trebui să se gândească că o petrecere organizată acasă ar însemna mult mai mult pentru cei mici. Bucuria constă în lucrurile clasice, mărunte. Uneori este bine ca şi copilul să fie implicat în acţiunile casnice, iar satisfacţia ar fi mult mai mare de ambele părţi. Nu totul trebuie cumpărat gata făcut. Unde mai este emoţia, amintirea că am făcut totul împreună?
Mihai Jianu, psiholog

«Oamenii gândesc superficial acum, nu mai au timp să respecte şi mai ales să se respecte»

Un motiv des invocat de români este că acum 10, 20 de ani oamenii nu-şi permiteau atât de multe lucruri ca în ziua de azi, că tehnologia nu avansase atât de mult. Mulţi părinţi ajung să divorţeze când copiii au vârste destul de fragede.

Oamenii gândesc superficial acum, nu mai au timp să respecte şi mai ales să se respecte. Cu bani nu putem cumpăra dragostea şi afectivitatea unui copil. Acestea se câştigă prin consumul de energie lângă copil. Adulţii nu se cunosc şi consideră că ei le ştiu pe toate. De asemenea, mulţi se ghidează după zicala Mie nu mi se întâmplă! Înainte de a-ţi cunoaşte partenerul trebuie să te cunoşti pe tine. Nu este de ajuns ca oamenii să înveţe câteva materii la facultate, să termine o facultate şi să se considere deştepţi. Astfel, există posibilitatea ca memoria, atenţia, creativitatea să nu mai fie testate niciodată.
Mihai Jianu

Suicidul este tot mai des întâlnit în rândul adolescenţilor români

Majoritatea oamenilor sunt foarte buni atunci când vine vorba să găsească motive şi scuze, dar omul deştept caută să rezolve problemele, nu să se scuze, să scape de ele.
Din păcate, tot mai mulţi tineri aleg calea cea mai uşoară şi totodată cea mai dureroasă pentru părinţi, pentru a scăpa de probleme. Suicidul este tot mai des întâlnit în rândul adolescenţilor români.

Cauzele de suicid întâlnite tot mai des în rândul tinerilor pornesc de la lipsa de identitate, de la un plan afectiv deficitar. Părinţii stau cel mult două ore în compania copiilor, înainte stăteau poate chiar şi şapte, opt ore. Ei nu comunică nimic constructiv pentru adolescenţi. Copilul nu-şi cunoaşte identitatea, nu este pregătit, nu cunoaşte societatea, la psiholog nu merge. Părintele dă vină pe anturaj, pe societate atunci când observă că este ceva în neregulă cu adolescenţii.
A relatat psihologul

Copilul devine haotic şi crede că totul se rezumă la bani

Craiova nu este lipsită de astfel de cazuri dramatice. În momentul în care îşi dau seama că luptă cu morile de vânt şi că nu se mai poate face nimic, părinţii apelează, în al 12-lea ceas, la ajutorul unui specialist. Vârsta la care tinerii sunt cel mai mult predispuşi la astfel de capcane este cea între 15-18 ani.

Am întâlnit chiar şi copii în ultima etapă a degradării, care consumau droguri, alcool. În astfel de momente părinţii fac orice pentru a rezolva situaţia, dar nu-şi amintesc că în urmă cu trei, patru ani nu i-a interesat soarta acestora. Majoritatea acestor copii reuşesc să meargă înainte, să se vindece atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. Totul se întâmplă doar dacă au alături familia, care să-i sprijine necondiţionat. Am văzut şi cazuri în care adolescentul se confruntă cu o astfel de problemă încă de la 14 ani. Dacă nu se consolidează acea încredere în propria persoană, stima de sine este crescută, iar respectul, comunicarea, sinceritatea nu există, atunci copilul devine haotic şi crede că totul se rezumă la bani.
A mai spus Mihai Jianu

Tinerii încearcă să imite tot felul de persoane

Tinerii încearcă să imite tot felul de persoane. La început li se pare foarte interesant, la modă, după care intră într-o zonă întunecată din care nu mai pot ieşi, pentru că nu au pregătirea mentală necesară.

În ziua de azi contează mult prea mult aspectul fizic. Tinerii se duc la sală, trag de fiare, fără a se gândi că mintea nu este deloc antrenată. Dezordinea mentală, haosul, graba se observă cu uşurinţă. Celebra replică ,,nu am timp’’ denotă multă dezordine, incapacitatea de a ne pune la punct anumite obiective pe care dorim să le rezolvăm.
A povestit Mihai Jianu

Ajutorul unui psiholog este mereu binevenit

Părinţii nu trebuie să uite nicio secundă că cel mai important pentru binele copilul este să le acorde cât mai mult timp, să comunice. Ajutorul unui psiholog este mereu binevenit. Psihologul are pregătirea necesară pentru a face faţă anumitor situaţii, în schimb părinţii sunt puşi în faţa faptului împlinit şi nu vor şti mereu cum să procedeze. Fiecare persoană are nevoi diferite.

Trebuie create punţi de legătură între psiholog şi copil, între familie şi psiholog, dar şi între toţi trei. Sunt şi cazuri în care părinţii apelează la ajutorul unui psiholog, iar copii refuză să-l primească. În momentul acela nu se poate face mare lucru. Dacă copilul nu este deschis la comunicare, toată situaţia rămâne nerezolvată. Perioada adolescenţei este refractară. Adolescentul vrea să demonstreze lumii întregi că el este bun, că este priceput şi lui nu i se poate întâmpla nimic. Facem totul de cantitate, nu de calitate. Băieţii cad mai uşor în astfel de capcane, pentru că fetele o doză mai mare de neîncredere faţă de alte persoane. La fete apare o altă problemă. Ele îşi pun încrederea în prietene, însă băieţii sunt mult mai uşor de manipulat.
A conchis Mihai Jianu, psiholog

Politica