miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. LANSARE PROGRAME PREVENIREA CRIMINALITĂŢII 2014

În anul 2014, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul judeţului Vâlcea,  pe linia prevenirii criminalităţii, se menţin domeniile de acţiune din anul trecut, respectiv prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă şi prevenirea infracţiunilor de furt.
La alegerea categoriilor infracţionale menţionate s-a avut în vedere gradul de pericol social al faptelor penale circumscrise celor trei domenii, impactul pe care acestea îl au asupra sentimentului de siguranţă în rândul populaţiei, distribuţia şi ponderea lor la nivel naţional şi local.
Programele pe cele trei direcţii de acţiune , urmează a fi implementate la nivelul judeţului Vâlcea în perioada februarie –decembrie 2014.

Prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor

În elaborarea programului, structura de prevenire din cadrul IPJ Vâlcea a avut în vedere necesitatea orientării, în mod constant şi continuu, a activităţilor de prevenire către minori, care au un risc ridicat de vulnerabilitate atât în ceea ce priveşte comiterea de infracţiuni, cât şi din punct de vedere al victimizării, ce derivă dintr-o serie de caracteristici ale acestei categorii. Demersurile preventive pot fi asimilate procesului educaţional, în condiţiile în care cea mai mare parte a intervenţiilor preventive este desfăşurată în unităţile de învăţământ, existând posibilitatea implicării cadrelor didactice şi a părinţilor în informarea adecvată a copiilor.
Scopul Programului: Pregătirea antiinfracţională şi antivictimală a minorilor.
Grupuri Ţintă:Elevii unităţilor de învăţământ liceal din judeţ identificate cu risc infracţional, respectiv victimal crescut. – Minorii din centrele de plasament.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă

Deşi se constată valori mai scăzute în anul 2013, faţă de cele din 2012, în analizarea acestui capitol infracţional trebuie avut în vedere impactul pe care faptele penale asociate îl au asupra populaţiei.
În ceea ce priveşte infracţiunile săvârşite contra persoanei, sesizate, în anul 2013, au fost înregistrate  un număr de 3892 de fapte, observându-se o scădere cu 564 de fapte  ( – 5,3 %) faţă de anul 2012 (4456 fapte). În privinţa infracţiunilor constatate în anul 2013 au fost 1441 fapte, faţă de 1521 în anul 2012, remarcându-se o scădere de 12,6%.
Scopul Programului: Prevenirea violenţei şi promovarea unui climat  de convieţuire socială pozitivă în mediul rural.
Grupuri Ţintă: persoanele care sunt frecvent afectate de violenţa domestică; familiile marginalizate social; copiii afectaţi de violenţa în familie.

Prevenirea infracţiunilor de furt

În baza analizelor realizate la nivelul IPJ Vâlcea şi a evoluţiei situaţiei operative,instrumentele de prevenire trebuie să  fie  în concordanţă cu obiectivele şi domeniile de intervenţie stabilite şi să se axeze pe  activităţi informativ-preventive  pentru promovarea modalităţilor de reducere a oportunităţilor infractorilor şi a prejudiciilor cauzate de acţiunile ilegale ale acestora.
Aspectele relevate de analiza situaţiei operative,  denotă adoptarea ca modul în cadrul programului de faţă, a furturilor din locuinţe,conform şi recomandării privind prioritatea naţională.
Furturilor din buzunare, poşete, genţi, reprezintă una dintre infracţiunile cu o creştere semnificativă la nivelul faptelor sesizate, dar si la cel al faptelor constatate, motiv ce a condus la decizia ca acest tip de infracţiune să  constituie modul în cadrul programului.
Scopul Programului:  Prevenirea infracţiunilor de furt la nivelul judeţului Vâlcea.

Grupuri Ţintă:

Modul I – Furturile din buzunare, poşete, genţi, etc.
Populaţia din mediul urban: în principal din cele două municipii Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani.
Turiştii aflaţi în concediu în staţiunile turistice din judeţul Vâlcea – în special în sezonul estival.
Persoanele vârstnice din mediul rural.
Elevii din gimnaziu şi liceu.

Modul II – Furturile din locuinţe
Proprietarii de locuinţe din mediul urban: Municipiul  Râmnicu Vâlcea  şi Oraşul Băbeni

Populaţia din mediul rural: din comunele arondate secţiilor de poliţie, Prundeni, Zătreni, Lăpuşata.

Elevii din unităţile de învăţământ de nivel liceal din judeţul Vâlcea.

Material realizat de Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii

Politica