vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Şedinţă extraordinară pentru apa Doljului

Consilierii judeţeni s-au întrunit ieri în şedinţă extraordinară. Aceştia au aprobat cofinanţarea de la bugetul Doljului a Masterplanului de Apă şi Canalizare al judeţului. De asemenea, aleşii au aprobat şi repartizarea sumelor defalcate din TVA şi impozitele pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale şi pentru drumuri.

Masterplanul de apă, în care Consiliul Judeţean este cel care îl iniţiază de mai bine de 6-7 ani de zile, dar în acest moment îl implementează Compania de Apă Craiova, cu care avem o relaţie excelentă şi care ne-au cerut imperativ ca până la această dată să dăm o Hotărâre de Consiliu Judeţean în care să stabilim cofinanţarea acestui proiect, prilej cu care ne-am gândit că trebuie să mai introducem încă două puncte la ordinea de zi, legate de bugetul acestui an.  În data de 19 decembrie a fost aprobat bugetul la nivel naţional. Conform legii, în 45 de zile el trebuie să fie aprobat de către toate unităţile administrativ teritoriale. Data limită este 5 februarie. Pentru a scurta într-un fel această perioadă şi a le permite celor din teritoriu să-şi aprobe propriul buget, am pus la ordinea de zi şi cele două elemente pe care Consiliul Judeţean le repartizează, respectiv banii pe drumurile comunale şi banii care revin din impozite şi din taxa pe valoarea adaugată, respectiv cei 20% din banii pe care îi repartizează Consiliul Judeţean.
Ion Prioteasa, preşedinte CJ Dolj

Jumătate de miliard de euro, pe apa Doljului

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ceea ce priveşte Masterplanul de Apă şi Canalizare, consilierii au aprobat cofinanţarea locală în sumă de 9.286,60 euro fără TVA, reprezentând 1% din valoarea estimată a proiectului “Asistenţă Tehnică pentru pregătirea Aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Dolj în perioada 2014-2020”.

În acest moment suntem în faza a doua a Masterplanului de Apă. Este cred că cel mai galonat proiect al Doljului, indiferent cine îl are în acest moment,  pentru că, într-o primă fază, aşa cum ştiţi, am avut 185 de milioane de euro, o sumă colosală la acea vreme, era al doilea mare proiect la nivel de ţară şi iată că în acest moment se extinde cu 315 milioane de euro. Sunt peste 500 de milioane de euro pe apă şi apă uzată care intră în judeţul Dolj.
Ion Prioteasa, preşedinte CJ Dolj

Consilierul judeţean Marcel Marcea a cerut mai multă responsabilitate în implementarea masterplanului şi a atras atenţia că preţul apei ar putea fi o problemă pentru mulţi doljeni.

Discutăm astăzi despre cofinanţarea pentru asistenţă tehnică pentru etapa a doua. Dar înainte de etapa a doua aş vrea să ridic două probleme. Prima problemă, suntem în anul 2014, ianuarie 2014, nici una din cele 11 componente nu este finalizată. Nu aş vrea ca prin 2020 să fim în aceeaşi situaţie ca astăzi. Trebuie puţină responsabilitate în implementare. A doua problemă-am fost în judeţ, de exemplu în zona Poiana Mare, începe să devină o problemă preţul. Dacă în Craiova preţul pentru metrul cub de apă şi implicit pentru canalizare şi epurare este acceptabil, în mediul rural să ştiţi că încep să apară probleme. Compania de Apă trebuie să îşi ia nişte măsuri ca să nu ne pomenim cu 8-10 lei pe metrul cub de apă, pentru că în acel moment s-ar putea să nu avem foarte mulţi abonaţi pentru că starea materială în mediul rural este destul de deficitară.
Marcel Marcea

O să transmitem aceste sugestii şi aceste temeri şi noi am avut în vedere acest lucru. Cu siguranţă că la un moment dat se va plăti practic un preţ de solidaritate cu oamenii aceştia care acum încep să plătească apa şi gunoiul.
Ion Prioteasa

Pe de altă parte, consilierul Daniel Drâgnei a cerut lămuriri cu privire la Masterplanul de Deşeuri.

La el se lucrează de peste 7 ani de zile, în acest moment ştim foarte clar care este valoarea acestui proiect, adică de 54 de milioane şi trecând de 50 de milioane el ar trebui să fie aprobat de Comisia Europeană. Proiectul merge mai departe şi nu este stagnat şi toate discuţiile sunt de a rezolva cu celeritate acest proiect.
A răspuns Ion Prioteasa

–––––-
Dezbatere publică pe buget, la Craiova

Primăria Municipiului Craiova organizează pe data de 24.01.2014, orele 1600, Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Craiova, dezbaterea publică a Proiectului privind Bugetul de venituri şi cheltuieli al Municipiului Craiova, pentru anul 2014.
La această dezbatere sunt invitate să participe persoanele fizice şi juridice interesate, în limita locurilor disponibile.
Proiectul de act normativ poate fi consultat pe site-ul primăriei www.primariacraiova.ro la rubrica „Proiecte de hotarâre supuse dezbaterii publice”.
Persoanele fizice sau persoanele juridice interesate pot depune în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, până la data de  29.01.2014, la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei Municipiului Craiova strada A.I. Cuza nr.7, prin fax: 0251.411.561 sau e-mail: [email protected].

Politica