vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Istoria Craiovei de altădată pusă în valoare de vechile vederi poştale

Istoria oraşului Craiova a fost scrisă în multe cărţi, documente, dar pentru generaţia actuală este un domeniu de mult uitat. Craiova de altădată este diferită faţă de cea de acum, vechile clădiri ale Craiovei au căpătat alt contur sau au dispărut cu desăvârşire. Craiova şi-a dobândit  pe bună dreptate titlul de Cetatea Banilor. Înainte existau mulţi boieri foarte bogaţi care îşi construiau conace, foarte multe dintre acestea s-au demolat sau au căzut la cutremurul din 1977. Stilul arhitectural al acelor vremuri denotă că acei oameni aveau mari resurse financiare de a construi asemenea clădiri.

Există persoane care sunt preocupate de istorie şi vor să promoveze turismul istoric. O astfel de persoană este Dragoş Andreescu, a studiat la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice. Dragoş Andreescu a dobândit pasiunea pentru istorie de la tatăl său care i-a povestit încă de mic copil istoria ţării noastre şi l-a făcut curios să afle cât mai multe despre poporul român, despre ceea ce făceau oamenii acelor vremuri. Toate acestea l-au împins să aprofundeze cât mai mult trecutul istoric. S-a gândit să caute în adâncurile istoriei noastre pentru că era sigur că va afla multe lucruri interesante.

Eu am vrut să caut conace, în loc să caut un job, jobul meu este de freelancer, fac grafică pe internet, flyere, cataloage, dar istoria mă preocupă foarte mult, atunci când aflu date despre trecutul nostru, despre cum se trăia atunci, sunt foarte încântat şi devine din ce în ce mai interesantă această muncă pe care o fac pe cont propriu împreună cu un alt amic Mihai Popescu, jurist. Există pe site-uri străine vederi poştale, timbre ale acelor vremuri, care erau trimise de către străinii care veneau să lucreze în Craiova şi le trimiteau celor dragi. Noi le luăm de acolo şi facem poza cu respectivele clădiri cum arată acum din acelaşi unghi din care era fotografiată atunci şi arătăm oamenilor ce era înainte acolo şi ce înseamnă azi. Fotografiem întregul oraş şi punem în evidenţă imaginea de atunci cu imaginea de acum, eu sunt şi cel care editează pozele. Vrem să valorificăm turismul, este o tentă de naţionalism ceea ce dorim să facem, să ne facem cunoscută naţiunea noastră prin aceste clădiri. Se doreşte promovarea istoriei unui oraş care nu mai seamănă aproape deloc cu acele vremuri.
Dragoş Andreescu, grafician designer

Policlinica Buna Vestire Craiova

Multe instituţii s-au păstrat şi astăzi dar sub altă denumire şi sub alt aspect, sau unele dintre ele reprezintă altceva. Sunt monumentele pierdute ale Olteniei.

În perioada interbelică era foarte multă putere economică, vrem să punem în evidenţă puterea economică de atunci, a Craiovei şi a regiunii Olteniei, vrem să fie schimbată imaginea craiovenilor, să fie văzuţi cu alţi ochi, aceste imagini au rămas doar în vederile poştale ale acelor vremuri şi pe timbre, iar noi dorim să înviem trecutul istoric.
Dragoş Andreescu, grafician designer

Nicolae Iorga a spus că: “un om care nu-şi cunoaşte istoria e ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii”.

Noi spunem că unii văd cărămizi, iar alţii văd istorie. Am cercetat multe clădiri şi case ale oamenilor de atunci şi am aflat ce reprezentau acum 100 şi ceva de ani şi ce reprezintă astăzi.Unele dintre ele sunt doar ruine, dar noi căutăm să aflăm ce au reprezentat. Înainte, situaţia financiară a craiovenilor era alta şi a românilor în general, străinii veneau în ţara noastră să muncească, nu ca acum, când se procedează invers. Istoria trece pe lângă tine, treci pe lângă ea şi nu te gândeşti că a fost aşa, de aceea vrem să arătăm cum era Craiova înainte, de către cine era reprezentată şi ce monumente se construiau în acele vremuri.
Dragoş Andreescu, grafician designer

Strada Unirii avea un alt aspect, în locul centrului comercial Mercur se afla Librăria SOCEC.Printre clădirile acelor vremuri amintim Muzeul Aman, devenit astăzi Biblioteca Judeţeană  “Alexandru şi Aristia Aman”.Un conac foarte renumit din acea vreme este Conacul Oteteleşteanu din Melineşti deţinut acum de către Academia Română dar care nu mai are stabilitate, este pe punctul de a se dărâma.În locul Teatrului Naţional Marin Sorescu s-a aflat iniţial Piaţa Moşoiu, din care s-a păstrat doar hala care există acum la Piaţa Centrală, iar Universitatea din Craiova era atunci Palatul de Justiţie.Muzeul de Artă era înainte Palatul Jean Mihail.

Politica