vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Urticaria solară poate apărea în primele zece minute de expunere

Arsurile solare, în urma expunerii la soare la ore riscante şi fără fotoprotecţie, sunt însoţite, pe lângă înroşirea pielii, de usturime, frisoane şi dureri de cap.

Medicii dermatologi amintesc că termenul medical pentru arsura solară este eritem actinic, adică înroşirea tegumentului expus, însoţită de usturime, frisoare şi dureri de cap. UVB sunt acele raze responsabile de apariţia bronzului, dar şi de arsurile cutanate, în timp ce UVA sunt cele care pătrund adânc în piele şi ajung să modifice, în timp, structura ADN-ului, scrie Adevărul.

Potrivit acestora, cea mai gravă problemă care se poate ivi după expunerea la soare este acumularea în timp a efectelor ultravioletelor care duce la cancerul cutanat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Aluniţele vechi îşi pot modifica aspectul, cresc în suprafaţă şi volum, îşi schimbă culoarea şi marginile devin neregulate, ca o pată de ulei. Pot să apară leziuni noi, negricioase. Riscul de melanom există, şi uneori singura salvare este controlul repetat al sănătăţii pielii în scop preventiv. Există şi alte tipuri de cancere cutanate, epitelioamele sau carcinoamele spinocelulare sau bazocelulare, apărute ca urmare a expunerii îndelungate la soare“, spune medicul dermatolog.

Pruritul estival, adică acea senzaţie de mâncărime a pielii este o consecinţă mai puţin gravă a expunere la soare şi, în mod normal, ar trebui să treacă după câteva zile de stat la umbră.

Mâncărimea se poate trata cu o mixtură mentolată. Mai pot apărea după plajă atât erupţia benignă de vară – mai frecventă la femeile între 20 şi 30 de ani – şi care se caracterizează prin apariţia de băşici în acele zone ale corpului care nu sunt de regulă expuse la lumina solară, precum şi erupţia polimorfă la lumină care se manifestă prin apariţia unor pete roşii sau violacee, simetrice la nivelul feţei, asemănătoare lupusului eritematos.

Urticaria solară poate apărea şi ea în primele 10 minute după expunerea la soare şi este caracterizată prin pete mari roz sau roşii, însoţite de mâncărimi puternice.

Medicii spun că pentru a repara pielea arsă, duşul cu apă călduţă este prima măsură pe care o putem lua dacă ne-am ars la plajă. Hidratarea cu apă, lapte sau ceai este şi ea importantă, ca şi masajul cu alcool medicinal care răcoreşte şi opreşte arsura celulară. Dacă sunt prezente durerile de cap ele pot fi domolite cu ajutorul unei aspirine. În cazuri mai grave, este recomandat repausul într-o cameră răcoroasă

Politica