vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fostul primar din Malu Mare scapă cu amendă penală în dosarul încăierării electorale din 2012

Alexandru Dicu, fostul primar al comunei doljene Malu Mare, a scăpat cu amendă penală în dosarul în care fusese condamnat, în primă instanță, la 1 an și 10 luni închisoare cu suspendare pentru un incident violent din campania electorală din 2012. Hotărârea a fost luată marți, 17 aprilie a.c., de Curtea de Apel Craiova, și este definitivă. Fostul edil a fost acuzat că și-a instigat susținătorii să-i agreseze pe simpatizanții candidatului PPDD la fotoliul de primar. Ceilalți șapte inculpați din dosar s-au ales și ei cu pedepse mai mici la apel.

Reamintim că, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului primar din comuna Malu Mare, Alexandru Dicu, acuzat de instigare la lovire sau alte violenţe, lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Alături de el, în acest dosar mai sunt inculpaţi David Constantin Mătuşa, minor la data comiterii faptelor, acuzat de tentativă la omor, lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Marian Marius Fugaru zis Moni, acuzat de complicitate la tentativă la omor, lovire sau alte violenţe (două infracţiuni) şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Constantin Cosmin Fugaru zis Neamţu, acuzat de complicitate la tentativă la omor, lovire sau alte violenţe (două infracţiuni), lipsire de libertateîn mod ilegal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Gheorghe Rogojinaru, acuzat de lovire sau alte violenţe (două infracţiuni), lipsire de libertate în mod ilegal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Ion Ursu, acuzat de lipsire de libertate în mod ilegal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Marin Sbora, acuzat de lovire sau alte violenţe, lipsire de libertate în mod ilegal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Stelică Mătuşa, acuzat de lovire sau alte violenţe, lipsire de libertate în mod ilegal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Conform anchetatorilor, inculpaţii, respectiv candidatul la funcţia de primar şi susţinătorii săi, au procedat în mod diferit, în sensul că o parte a inculpaţilor a urmărit şi blocat în trafic un autovehicul, a sechestrat şi a exercitat violenţe asupra a trei persoane vătămate (constituite părţi civile în cauză), provocând totodată un scandal care a tulburat ordinea şi liniştea publică pe raza comunei Malu Mare. În urma administrării materialului probator, s-a evidenţiat faptul că, la îndemnul şi în prezenţa inculpatului Alexandru Dicu, majoritatea inculpaţilor s-a dedat la comiterea unor acte de violenţă, context conflictual în care persoana vătămată Stănică Titel Marius a fost lovit în zona capului cu un corp contondent, cu consecinţa producerii unor leziuni traumatice grave, care i-au pus acestuia în primejdie viaţa, faptele petrecându-se pe 7 iunie 2012.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După patru ani de anchetă, dosarul cu cei opt inculpaţi s-a înregistrat pe 4 octombrie

2016 la Tribunalul Dolj, iar pe 19 decembrie instanța a dispus începerea procesului.

Pe 14 decembrie 2017, judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunțat sentința, toți inculpații primind pedepse cu suspendare, după ce, pe parcursul procesului, au ajuns la înțelegere cu victimele. Astfel, fostul edil din Malu Mare a primit o pedeapsă de 1 an și 10 luni închisoare cu suspendare și 90 de zile de muncă în folosul comunității; David Constantin Mătușa a primit 3 ani închisoare cu suspendare și 90 de zile de muncă în folosul comunității; Marian Marius Fugaru – 1 an şi 10 luni închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 4 ani, și 90 de zile de muncă în folosul comunității; Constantin Cosmin Fugaru – 2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare, pe durata termenului de încercare de 4 ani, și 90 de zile de muncă în folosul comunității; Ion Ursu – 1 an şi 2 luni închisoare cu suspendare, pe durata unui termen de 2 ani, și 60 de zile de muncă în folosul comunității; Gheorghe Rogojinaru – 2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare, pe durata termenului de încercare de 4 ani, și 90 de zile de muncă în folosul comunității; Marin Sbora – 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 2 ani, și 60 zile de muncă în folosul comunității, iar Stelică Mătușa a primit 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 2 ani, și 60 zile de muncă în folosul comunității.

Cu toții au făcut apel, iar Curtea de Apel Craiova a pronunțat marți, 17 aprilie a.c., hotărârea definitivă. Fostul primar a primit o amendă penală, însă și ceilalți inculpați s-au ales cu pedepsele scăzute: „Desfiinţează sentinţa penală în parte sub aspectul laturii penale şi civile. Condamnă pe inculpatul Dicu Alexandru la pedeapsa de 5.400 lei amendă penală (180 zile amendă penală x 30 lei). Condamnă pe inculpatul FUGARU MARIAN MARIUS la pedeapsa 2500 lei amendă penală. (250 zile amendă x 10 lei). Condamnă pe inculpatul FUGARU CONSTANTIN COSMIN la pedeapsa de 1 ani şi 4 luni închisoare. Reduce termenul de supraveghere prevăzut de art. 92 c.p. de la 4 ani la 3 ani. Condamnă pe inculpatului URSU ION la pedeapsa de 9 luni închisoare. Menţine dispoziţiile art. 91 – 93 cod penal.Condamnă pe inculpatul ROGOJINARU GHEORGHE la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare. Reduce termenul de supraveghere prevăzut de art. 92 c.p.de la 4 ani la 3 ani. Condamnă pe inculpatul SBORA MARIN la pedeapsa de 1 an închisoare, cu suspendare pe perioada unui termen de încercare de 2 ani. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate ce nu contravin prezentei”, se arată în hotărârea instanței.

Alexandru Dicu a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu, cauza fiind înregistrată la Judecătoria Craiova.

Politica