vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Stelian Bărăgan: „Expertizarea tehnică a blocurilor nu se face fracționat și nici individual”

O parte dintre proprietarii apartamentelor din Craiova a primit notificări din partea Primăriei Craiova, potrivit cărora aceștia sunt obligați să facă o expertiză tehnică a clădirii în care locuiesc pentru a stabili dacă prezintă risc seismic. Aceste notificări au fost trimise începând cu a doua jumătate a anului 2016, craiovenilor dându-li-se atunci doi ani pentru a rezolva acest aspect. De teama amenzilor, pentru că în adresa respectivă se stipulează și sancțiunile, oamenii au mers la asociațiile de proprietari dar nici aici nu au fost lămuriți. Reprezentanții Primăriei Craiova le recomandă craiovenilor să insiste la președinții de asociații de care aparțin întrucât această expertizare tehnică nu se face individual.

Reprezentanții Primăriei Craiova au trimis aceste notificări începând cu anul 2016, nu doar asociațiilor de proprietari sau craiovenilor care locuiesc la casă, ci și proprietarilor apartamentelor din blocurile construite înainte de anul 1978 inclusiv. Prin aceste adrese se cere realizarea expertizei tehnice a blocului în care locuiesc, oamenii neînțelegând de ce notificările sunt trimise individual.

Să fac eu expertiza întregului bloc?”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mai mult, în acea notificare se precizează foarte clar că dacă nu fac acea expertiză, în termen de doi ani din momentul în care au fost înștiințați, craiovenii riscă sancțiuni. Cât privește costurile lucrărilor ce se impun, oamenii spun că acestea depășesc suma de 10.000 de lei.

Eu am primit acea notificare în august 2016. Am vorbit la asociație și nu prea mi s-a spus nimic. A trecut deja un an și ceva și nu știu dacă s-a făcut ceva. Nu văd de ce am primit individual acea adresă. Să fac eu expertiza întregului bloc? Nu era suficient să ia legătura cu asociația? Am înțeles că e o procedură greoaie și că este și foarte scumpă. Sare de 10.000 de lei. Poate a fost o greșeală de la primărie. Chiar nu știu de ce mi-au trimis personal notificarea în care se amintesc și niște amenzi, la final acolo. Voi insista la asociație să vedem. Nu cred că s-a făcut ceva pentru că ne anunța de sumă, să dăm bani cumva. Acum vine 2018 și poate ne trezim cu amenzi”, a spus una dintre craiovencele care a primit o astfel de notificare.

Au fost trimise și proprietarilor pentru un plus de conștientizare”

Viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan, a precizat faptul că aceste notificări au fost trimise și proprietarilor de apartamente pentru o conștientizare suplimentară. Bărăgan îi sfătuiește pe craioveni să ia legătura cu președinții de asociație și împreună să rezolve problema.

Această expertiză a imobilelor se face pentru a vedea în ce clasă de risc seismic se încadrează acel bloc, pentru ca apoi să fie luate măsuri de consolidare pentru a reduce riscul de prăbușire în cazul unui cutremur. Cheltuielile cu expertizele și lucrările necesare consolidării sunt suportate de către craioveni, este adevărat, dar nu individual cum au înțeles unii dintre ei. Asociația ia legătura cu locatarii și demarează procedurile. Au fost trimise și proprietarilor pentru un plus de conștientizare. Există și un ghid privind aceste măsuri în care se precizează foarte clar că expertizarea tehnică a structurii de rezistență se face pentru întreaga construcție, nu fracționat pe fiecare apartament în parte. Deci oamenii trebuie să acționeze solidar în acest sens”, a explicat Bărăgan.

În caz de evacuare, intervine primăria

Conform Ghidului privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, în urma concluziilor fundamentate în raportul de expertiză tehnică se hotărăște, în condițiile legii, continuarea acțiunilor privind proiectarea și executarea lucrărilor de intervenție pentru reducerea riscului seismic al construcției. În situația în care în raportul de expertiză tehnică cât și în urma proiectării lucrărilor de intervenție necesare pentru reducerea riscului seismic al construcției este necesară evacuarea persoanelor și bunurilor, Primăria Municipiului Craiova are obligația, în această situație, de a pune la dispoziție locuințe temporare.

Politica