vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ALDE Dolj: „România, a șaptea putere economică a Europei”

ALDE Dolj a prezentat, vineri, într-o conferință de presă, programul economic al partidului. Acesta poartă numele de „România, a șaptea putere economică a Europei” și are mai multe puncte de interes. Printre acestea, se numără programul „Prima afacere”, înființarea unui Minister al Repatriaților, crearea a 500.000 de locuri de muncă până în 2020, dar și susținerea construirii a  20.000 de locuințe până în același an.

Președintele ALDE Dolj, Ion Cupă, alături de echipa sa, a prezentat, vineri, programul economic al partidului și ceea ce acesta își propune dacă va ajunge la guvernare. Acesta a explicat că, prin punctele principale ale programului econimic, se va ajunge la sloganul pe care ALDE îl are, „Redăm România românilor”.

„După cum știți, din presa națională, miercurea aceasta a fost o întâlnire la București în care conducerea centrală a partidului a prezentat programul econimic al ALDE, la care am participat și eu. Vreau să vă spun că noi punem bază foarte mare pe acest program. Este unul realist, bazat pe realitățile României și face trimitere foarte clară la mesajul pe care noi îl avem, Redăm România românilor. După ce o să vă prezentăm o parte din programul economic, o să vedeți că este un mesaj cu o esență deosebită”, a spus Cupă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ce înțelege ALDE prin creștere sustenabilă

Acesta a explicat că România ar putea ajunge a șaptea putere economică a Europei, punctând câteva dintre aspectele acestui program economic.

„Am numit acest program „România, a șaptea putere economică a Europei”. După cum vedem, în funcție de populație, România este a șaptea țară a Europei. În funcție de PIB, suntem a 17-a. De aici am pornit noi. Dacă tot suntem a șaptea țară în funcție de populație, de ce nu am ajunge a șaptea putere econimică a Europei? Toate astea țin de noi, dacă noi redăm România românilor. Creșterea cea mai mare a fost în perioada guvernării în care premier era domnul Popescu-Tăriceanu. Noi ne-am bazat pe experiența pe care dumnealui a avut-o, împreună cu specialiști care au participat la redactarea și conceperea acestui program și credem că oamenii își aduc aminte de acea perioadă în care lumea trăia mai bine. Noi am spus „ALDE – busola politicii românești”. Am luat în calcul promisiunile existente la ora asta de-a stânga și de-a dreapta politicii românești. Acolo apar dublarea salariilor medicilor de la 1 iulie 2017, majorarea anuală a salariilor în medie cu 20% începând cu a doua jumătate a anului 2017, până la dublarea acestora, generalizarea cotei unice la 16% pentru toate tipurile de taxe și impozite și crearea a 850.000 de locuri de muncă, până în 2020. Noi considerăm că toate aceste promisiuni, să zicem, sunt nesustenabile deoarece, pentru majoritatea, nu există surse de finanțare. Creșterea se poate face doar susținută de o puternică creștere economică. Ce înțelegem noi prin creștere sustenabilă? Crearea de 500.000 de noi locuri de muncă, ajungând la peste 5.000.000 de angajați, pentru ca numărul angajaților să depășească numărul pensionarilor. Știm că aici este marea noastră problemă în România: numărul pensionarilor a depășit numărul angajaților, ceea ce este un dezechilibru major pentru economie și pentru viața de zi cu zi. Ne-am angajat pentru 500.000 de locuri de muncă pentru că, în prezent, România are 546.000 de șomeri”, a precizat președintele ALDE Dolj.

„Ne propunem o creștere medie anuală de cel puțin 5% a PIB-ului”

Ion Cupă a mai vorbit și despre ajutoarele de stat și despre stimularea capitalului românesc.

„Ne propunem o creștere medie anuală de cel puțin 5% a PIB-ului. Mai avem adoptarea programului celor 100 de miliarde de euro. Un alt punct foarte important – utilizarea fondului de investiții și dezvoltare, cel puțin 10 miliarde de euro, și a ajutoarelor de stat, cel puțin 2 miliarde de euro, ca modalitate de stimulare a capitalului românesc. Noi vorbim aici despre ajutoare de stat, știm foarte bine că în perioada ultimă a noastră, firmele străine au beneficiat de ajutoare de stat într-o proporție covârșitoare față de firmele românești. De aceea, am luat în calcul într-o bună guvernare să putem să apelăm la ajutoarele de stat disponibile la UE într-un echlibru corect în România. Un alt punct important, o creștere a investițiilor străine de la 3 miliarde euro în prezent, la cel puțin 5 miliarde de euro. Investițiile străine au fost pentru toate guvernările un target important de atins, să fie cât mai mari. În perioada domnului Tăriceanu, dacă ne uităm în statistici, investițiile străine au crescut extraordinar de mult. Credem că și acum, dacă vom ajunge la guvernare, vom putea prin experiența și pragmatismul domnului Popescu-Tăriceanu și a echipei dumnealui, să putem să îndeplinim acest obiectiv”, a punctat Ion Cupă.

„Mergem în Dolj și vedem că unele case sunt părăsite”

ALDE își mai dorește să înființeze un Minister al Repatriaților care, prin programele sale, să încerce să stimuleze întoarcerea acasă a celor plecați la muncă în străinătate. Vorbim despre construirea de locuințe și de încurajarea primelor afaceri prin scutiri de impozite salariale și de contribuții sociale datorate de angajator.

„Aș vrea să concluzionăm că după toate lucrurile pe care le-am prezentat – sunt doar câteva obiective, în detaliu o să mai povestească colegii mei, dar vom discuta în precampanie – , în acest fel, în anul 2020, salariul mediu net, de la circa 2.000 de lei poate ajunge la 3.000 de lei, iar pensia medie la 1.500 de lei. De asemenea, un punct important al programului nostru economic se adresează diasporei și generației următoare. Parlamentarii care au fost în campanii până acum și au făcut campanie door-to-door, eu unul am făcut și am fost întrebat în permanență de oameni, printre cele mai importante și mai dese erau solicitările părinților să le aducem copiii acasă. Noi, politicienii. Până acum, guvernările eu spun că nu au avut o preocupare efectivă pe zona aceasta. ALDE a luat o realitate cruntă din România, și anume că în zona Banat nu se mai găsesc oameni să lucreze, sunt locuri de muncă, dar oameni nu mai sunt. Și vin cu microbuzele din Serbia, Ungaria, să lucreze în România. Mergem în Dolj și vedem că unele case sunt părăsite. Oamenii au plecat afară pentru a lucra și a le fi mai bine. Noi vrem să avem un segment imporant pentru programe adresate diasporei și generației următoare. În programul nostru vrem să înființăm un minister pentru repatriați. Există un minister pentru diaspora acum, dar se ocupă mai mult de partea culturală, care este necesară, și lucruri mici care nu sunt de ajuns pentru a determina oamenii să revină acasă, să lucreze și să ajute la repornirea motoarelor economiei pentru că, la ora asta, nu se poate. Diaspora este o mare oportunitate socială și economică pentru România în momentul de față. Prin ministerul economiei, se vor crea programe speciale de finanțare ale afacerilor celor repatriați, în suma de 400 de milioane de euro în 4 ani, un plafon de 50.000 de euro pe afacere. Un program important este „Prima afacere”. Ea va fi scutită de venitul pe impozitul salarial și de contribuțiile sociale datorate de angajator și de impozitul pe dividende pentru o perioadă de trei ani. Dacă aduci oamenii acasă, le dai posibilitatea să deschidă o afacere, după aceea trebuie să intervină și latura socială. Am gândit că oamenii trebuie să aibă și locuințe unde să se simtă bine. Guvernul va susține construirea a 20.000 de locuințe în perioada 2016-2020, locuințele vor putea fi achitate prin credite de tip ipotecar iar prețul fiecărui mp de construcție va fi apropiat de prețul de construcție. Adică, prin lege, se poate stabili că dacă prețul de construcție este 350 euro/mp, să nu poată fi mai mare de 400 euro/mp la cumpărare. Să câștige și cel care vinde locuințe, dar să nu se intre pe o piață speculativă, cum s-a întâmplat în anul 2008, la final”, a spus Ion Cupă.
În încheierea prezentării programului economic, președintele ALDE Dolj a precizat că „Redăm România românilor” se poate face numai printr-o administrație matură, care să unească economia tradițională cu tehnologia modernă, și prin exploatarea eficientă a resurselor naturale ale României, ca suport pentru performanța economică și prosperitatea

Politica