marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pelerinajul de Sfântul Dumitru, din București nu va avea loc

Ludovic Orban a anunţat că pelerinajul de Sfântul Dumitru din Bucureşti nu va putea avea loc din motive de securitate sanitară. Şeful Guvernului speră să găsească înţelegere şi la reprezentanţii Bisericii.

„Sunt un om credincios, sunt un om care respectă Biserica, întotdeauna am fost alături de proiectele Bisericii. Pe de altă parte, riscul este foarte mare. Să ne gândim la următorul aspect, foarte mulţi dintre credincioşii care participă la aceste sărbători religioase, la aceste pelerinaje, sunt oameni în vârstă, care sunt expuşi unor riscuri foarte mari. Noi ştim cum funcţionează. În parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul, în nişte condiţii pe care nu le putem controla. Riscul de răspândire există, atâta timp cât se fac deplasări care durează ore întregi, este foarte greu de asigurat condiţiile de distanţare fizică şi de protejare a sănătăţii, cum sunt anumite lucruri care se desfăşoară, care pot pune în pericol viaţa credincioşilor. Eu sunt convins că şi în Biserica Ortodoxă există înţelegere pentru această decizie a noastră şi îi rog pe credincioşi să înţeleagă că nu am făcut-o decât pentru a proteja sănătatea”, a mai explicat Orban, potrivit Adevărul.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a reacţionat după anunţul premierul şi a declarat că gestul reprezintă „un excesiv superior dispreţ faţă de realitatea socială imediată”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Exerciţiile negative de imaginaţie la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioşi (declaraţi aprioric suspecţi), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităţilor) şi la importanţa prezenţei şi manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare. Lipsa dialogului interinstituţional, a cooptării în reflecţia asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie şi temporară, a unor libertăţi fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experţi în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului şi sănătăţii publice denunţă un excesiv superior dispreţ faţă de realitatea socială imediată”, a afirmat Vasile Bănescu.

Politica