miercuri, mai 1, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Steve Jobs nu şi-a lăsat niciodată copiii să folosească iPad-uri

Dacă faci parte din generaţia anilor '80-'90, punem pariu că te-ai gândit adeseori asupra celui mai potrivit mod de a-ţi creşte şi educa copiii în societatea de astăzi (asta în cazul în care nu eşti deja părinte). Mai ales în materie de tehnologie, lucrurile s-au schimbat considerabil comparativ cu vremurile copilăriei tale.

În cadrul unui articol al ziarului The New York Times, reporterul Nick Bilton a declarat că l-a  întrebat mai demult pe Steve Jobs: „Cu siguranţă, copiii dumneavoastră sunt îndrăgostiţi de iPad, nu-i aşa?” La care Jobs a replicat: „Nu au folosit niciodată astfel de gadgeturi. La noi acasă avem grijă să limităm expunerea copiilor la tehnologie.” În special în Silicon Valley, desprinderea copiilor de tehnologie a devenit un adevărat trend în rândurile directorilor tehnologici şi inginerilor care îşi protejează odraslele de efectele tehnologiei. Mai mult, îşi trimit copiii la şcoli non-tech, aşa cum este Şcoala Waldorf din Los Altos, care elimină complet folosirea computerelor în procesul de educaţie, concentrându-se exclusiv pe metodele clasice de predare şi învăţare. 
Există un citat care a fost scos în evidenţă în ziarul The Times de către Chris Anderson, director executiv al companiei 3D Robotics şi tată a cinci copii. El explica mai îndeproape motivele care îi determină pe cei care lucrează în industria tehnologiei de calcul să îşi ţină copiii la adăpost de aceste inovaţii. 
„Copiii ne acuză pe mine şi pe soţia mea de faptul că avem o atitudine fascistă şi că ne facem prea multe probleme legate de folosirea gadgeturilor, reproşându-ne mereu faptul că niciunul dintre prietenii lor nu are parte de un tratament atât de aspru în această privinţă… Dar acţionăm aşa pentru că am asistat la pericolele tehnologiei din prima linie. Am constatat efectele negative pe pielea mea, aşa că nu vreau ca şi copiii mei să fie afectaţi.” 
Dacă privim lucrurile prin prisma propriei noastre dependenţe de iPhone-uri şi de alte gadgeturi, atunci este firesc să ne facem probleme că am putea să ne educăm copiii în spiritul unei vieţi disfuncţionale, scindate şi complet lipsite de imaginaţie şi de creativitate atunci când le punem la dispoziţie astfel de dispozitive de la vârste foarte fragede. Am fost ultima generaţie care ne-am jucat afară la aer şi nu în casă cu ochii aţintiţi într-un ecran, iar asta s-a întamplat tocmai pentru că nu am avut smartphone-uri şi laptop-uri. Am învăţat şi ne-am distrat făcând mişcare, interacţionând unii cu alţii în mod direct şi am preluat informaţii din cărţi şi socializând cu alţi oameni, nu căutându-le pe Google. 
Tocmai acest caracter multilateral şi holistic al educaţiei noastre ne-a ajutat să devenim oameni compleţi şi închegaţi. Având în vedere toate aceste lucruri, ar trebui să ne preocupe mai mult faptul că ne privăm copiii de libertatea de a sta ore în şir pe chat şi de a juca încontinuu „Candy Crush” dacă nu le punem la dispoziţie un smartphone, sau faptul ca i-am putea priva de o dezvoltare sănătoasă şi mai autonomă prin decizia de a le pune la dispoziţie un smartphone? În ceea ce mă priveşte, consider că Steve Jobs a procedat cât se poate de corect faţă de copiii săi. 
Aşadar, data viitoare când mai reflectezi asupra modului în care ai vrea să-ţi educi copiii, recomandăm să te gândeşti bine dacă atunci când le înmânezi un gadget le faci un bine sau, mai degrabă, un rău. În loc să-i educi de mici în spiritul tehnologiei, poate ar fi mai bine să-i scoţi de mână afară şi să te joci cu ei în aer liber. S-ar putea să te urască acum pentru asta, dar cu siguranţă vor ajunge să-ţi multumească mai târziu. Suntem convişi că, odată cu înaintarea în vârstă, cu toţii regretăm timpul pierdut în lumea virtuală, timp pe care l-am fi putut petrece bucurându-ne de natură, de soare şi de compania oamenilor în carne şi oase, şi nu a eroilor din jocurile video. (sursa secretele.com) 

Politica