„Antropologia și imaginile false despre om”, a opta conferință a Atelierului Synaxis, la Aman

Delia Pătru

A opta conferință a Atelierului Synaxis, intitulată „Antropologia și imaginile false despre om”, organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, Muzeul Cărții și Exilului Românesc, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, și Editura Predania, va avea loc joi, 16 mai, începând cu ora 17, la Sala „Acad. Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” – Dolj.

Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.

Prelegerea va fi susținută de Prof. univ. dr. Nicu Panea, Prorector Relații internaționale și imagine academică în cadrul Universității din Craiova. Dezbaterea se va purta în jurul imaginii sociale și culturale a omului. În termenii lui Vintilă Mihăilescu, când doi oameni se întâlnesc, se confruntă trei realități imaginate: imaginea unuia despre celălalt, imaginea fiecăruia despre ce crede celălalt că ar fi el, respectiv imaginea fiecăruia despre sine. În acest sens, se petrec adesea falsificări ale antropologiei. Privit sub specia comparației, străinul este adesea desconsiderat, fiind omologat doar în măsura în care se apropie de atmosfera familiară a realităților deja cunoscute.

Atelierul Synaxis, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, se află la cea de a doua ediție. Acesta a fost conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale din acest an universitar: „Ce este omul? Perspective transdisciplinare asupra antropologiei și identității”. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați de marcă.

Întâlnirile furnizează cadrul propice nașterii unor discuții vii, a reflecțiilor și a reacțiilor menite să suscite interogații și căutare personală. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.

Distribuie acest articol