luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

România, a treia țară din Europa ca pondere a populației care nu lucrează

În 2023, rata de supracalificare în România era de circa 16% (față de media UE de 22%), care consideră că un angajat e supracalificat dacă are studii superioare nivelului de calificare cerut de locul de muncă. Femeile românce au o rată de supracalificare ușor mai mare decât bărbații, mai arată Eurostat. Dintre țările UE, rata de supracalificare a fost cea mai mare în Spania (36%), urmată de Grecia (31%) și Cipru (30%), arată datele Eurostat, potrivit hotnews.ro

În Luxemburg (5%), Danemarca și Cehia (fiecare 13%) s-au înregistrat cele mai scăzute rate.

În 18 din cele 27 de țări ale UE, femeile au avut rate de supracalificare mai mari decât bărbații, cele mai mari diferențe fiind înregistrate în Malta și Slovacia (ambele +8 puncte procentuale (pp)) și Italia (+7 pp).

Policlinica Buna Vestire Craiova

În 9 țări din UE, bărbații au avut rate mai mari de supracalificare, cele mai mari diferențe fiind înregistrate în Lituania (+5 pp), Letonia (+4 pp) și Bulgaria (+3 pp).

Eurostat a măsurat de asemenea ratele de ocupare (procentul de persoane angajate din totalul populației în vârstă de muncă) din statele membre UE. A treia cea mai mică e în România (68,7%), după Italia și Grecia.

Cele mai mari rate de ocupare au fost înregistrate în Țările de Jos (84%), Suedia (83%) și Estonia (82%).

Foto: arhivă

Politica