sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gaz periculos depistat în multe școli și grădinițe din România

Pericol în școlile și grădinițele din țară. Într-un sfert dintre instituțiile de învățământ din 16 județe a fost detectat un gaz extrem de periculos, care poate provoca boli grave. Este concluzia alarmantă a unor cercetători de la Universitarea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

E vorba despre concentrații mari de radon, un gaz radioactiv, care se acumulează în clădiri și este pe locul 2 în ceea ce privește cancerul pulmonar, după fumat, scrie stirileprotv.ro Specialiștii au măsurat concentrațiile de radon din aproape 5.000 de școli și grădinițe, instituții și clădiri administrative din 25 de județe. În 16 dintre ele au găsit acest gaz, peste limita impusă de Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății vorbește despre o creștere a cazurilor de cancer pulmonar în special la nefumători, iar printre factorii de risc în cazul acestei boli este și radonul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Multe dintre ele nu au placă de beton peste fundație și atunci, practic, fundația nu este protejată. Radonul poate pătrunde din sol și atunci se acumulează inclusiv prin fisuri invizibile, pătrunde în interior”, a spus Alexandra Cucoș, coordonator proiect, potrivit stirileprotv.ro

Într-un liceu din Cluj-Napoca, valoarea de radon a fost de trei ori mai mare decât cea admisă.

S-au luat măsuri, iar concentrația a scăzut deja.

Specialiștii spun că de ajutor în scăderea valorilor de gaz sunt și măsurile simple, cum ar fi aerisirea încăperilor.

Dimineata, înainte cu două ore de la venirea elevilor, se deschid toate geamurile în sala de clasă.

Potrivit legislației, înaintate de a începe construirea unei clădiri publice este obligatoriu să se măsoare nivelul de radon. În județele în care sunt valori mari, trebuie făcute verificări și când se construiește o clădire privată.

Foto: arhivă

Politica