luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Catalogul electronic va deveni obligatoriu în toate școlile din România

Implementarea catalogului electronic școlar va fi extinsă în toate unitățile de învățământ preuniversitar prin intermediul unui sistem unic la nivel național.

Catalogul electronic a fost introdus de Ministerul Educației în anul școlar 2021-2022 doar în anumite unități de învățământ incluse într-un program pilot. Un ordin emis de Ligia Deca prevede ca, din 2026 programul unic să devină operațional în toate școlile incluse în învățământul preuniversitar.

Extinderea programului la scară națională a fost amânată ani la rând, așa se face că școlile au ajuns în situația să achiziționeze softurile necesare, dar fără să aibă la dispoziție catalogul școlar electronic acceptat de ministerul Educației.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Catalogul electronic este sistemul informatic integrat care gestionează situația școlară a preșcolarilor și elevilor prin înregistrarea absențelor, notelor, mediilor, cu generare de rapoarte și statistici relevante la nivel de clasă, unitate de învățământ, județ și sistem național de învățământ preuniversitar, precum și alte date legate de parcursul educațional și procesele administrative aferente acestuia”, se spune în ordinul de ministru pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației, potrivit Mediaflux.

Datele din catalog vor fi corelate cu Sistemul Integrat de Mangement al Școlarității (SIMS), Registrul Matricol Unic/Registrul Unic Național Integrat al Diplomelor și Actelor de Studii. Teoretic, sistemul informatic va genera, în baza datelor introduse, statistici relevante pentru actul educațional, astfel încât Ministerul Educației să poată construi politici publice în domeniul învățământului preuniversitar.

Catalogul electronic școlar presupune niveluri diferite de acces pentru beneficiari. Directorii de școală sau inspectorii școlari nu vor avea dreptul să modifice datele introduse, această sarcină va reveni exclusiv profesorilor de la școală. Unitățile de învățământ în care catalogul electronic propriu funcționează vor fi obligate să renunțe la sistemul propriu în favoarea celui național.

„Catalogul electronic este dezvoltat în termen de maximum 24 de luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin. Operaționalizarea la nivelul întregului sistem de învățământ se face în termen de maximum 3 luni de la încheierea dezvoltării catalogului electronic, la nivel național”, se spune în proiectul de ordin. Acest lucru presupune ca în anul școlar 2026-2027 sitemul digital de notare să fie operabil în toate școlile din ciclul preuniversitar.

Catalogul electronic școlar a fost utilizat pentru prima dată în anul 2021-2022 de școlile care au cumpărat softul dedicat acestui scop. Numărul unităților de învățământ care își notează digital elevii a crescut de la an la an, până la un total de 1.164 unități de învățământ.

Sistemul va respecta fără excepție datele și legislația privind protecția datelor cu caracter personal. Astfel, accesul se va realiza doar prin conexiuni criptate. Doar profesorii pot modifica datele introduse în sistem. Cu toate că proiectul datează din 2019, miniștrii care s-au succedat în fruntea Educației nu au reușit să-l implementeze până la capăt. Fințarea programului a fost introdusă în PNRR și beneficiază de o finanțare de aproximativ 40 de milioane de euro.

Politica