vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

România în Schengen aerian. Primul zbor pe Aeroportul din Craiova

Intrarea în spațiul Schengen a fost marcată și la Aeroportul Internațional Craiova. Evenimentul organizat a avut „menirea să le arate oltenilor importanța acestui moment, unic în România – acela de a călători liberi, fără a mai fi nevoiți să prezinte documentele de identitate la ieșirea sau intrarea în țară, pentru plecările sau sosirile din țările membre Schengen”, după cum au precizat reprezentanții Aeroportului.
Primul pasager care a aterizat pe Aeroportul Internațional Craiova a fost Hristo Tazlakov – reprezentantul Consiliului Municipal Plevna care a sosit la bordul unei aeronave Cessna R172K, însoțit de directorul școlii de pilotaj Olimpia Air din Plevna.


Prima cursă cu pasageri care a decolat către o destinație Schengen a fost zborul W4 3831 CRA-CRL (Bruxelles Charleroi), unde pasagerii s-au bucurat de numeroase cadouri simbolice care să marcheze acest moment important și care să le reamintească mereu că au fost primii pasageri din spațiul Schengen ai Aeroportului Internațional Craiova.
„Este un moment important pentru noi, ca Aeroport, dar în același timp, un moment important pentru noi ca țară că am făcut acest pas ireversibil de intrare în Schengen. Această intrare în spațiul actual Schengen cu siguranță nu se putea întâmpla dacă guvernul Ciolacu nu ar fi făcut pașii necesari să avem acest succes mic, dar un succes care, probabil, spre sfârșitul acestui an va duce la intrarea definitivă a României în spațiul Schengen. Ceea ce se întâmplă cu acea țară care este împotriva noastră, este o măsură nedreaptă pe care o ia. Doar o chestiune de alegeri electorale dintr-un anumit stat face ca România astăzi să nu marcheze intrarea deplină în Schengen. România este pregătită și din punct de vedere tehnic și din toate punctele de vedere să fie parte din Schengen și același lucru cred că se întâmplă și cu țara vecină, Bulgaria. După cum se vede, noi avem acest parcurs european împreună”, a declarat Sorin Manda, directorul Aeroportului Internațional Craiova.


La rândul său, prefectul de Dolj, Dan Diaconu, a spus: „La Craiova lucrurile se mișcă foarte bine. Suntem pregătiți pentru tot ce se va întâmpla în viitorul apropiat. Noul terminal va fi gata la sfârșitul anului”.
Este un moment istoric pentru România, consideră președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin vasile.
„Odată cu intrarea României în Schengen, cel puțin în această etapă, aerian și maritim, se deschid etapele ca fluxul de pasageri, ca traficul de mărfuri, ca oamenii să poată circula mai rapid. Se creează și premisele unor investitori care să vină spre județul nostru. Investitori care au un aeroport, un drum expres, o zonă unde își pot aduce mărfurile sau își pot crea o infrastructură de afaceri. Ne bucurăm să sărbătorim cu partenerii noștri din Bulgaria cu care avem multe proiecte comune, multe realizări, mulți bani de la Uniunea Europeană absorbiți”, a declarat președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile.
„Este o mare onoare să fiu primul pasager care călătorește între Bulgaria și România. Lucrez cu România de mai bine de 20 ani. Majoritatea proiectelor le avem cu Craiova, de aceea am și ales să venim aici. Suntem parteneri vechi. Felicitări pentru ceea ce faceți aici, la acest Aeroport, este impresionant. Dacă am reuși și noi să facem în Plevna măcar 10% din ceea ce aveți aici ar fi extraordinar”, a afirmat, la rândul său, Hristo Tazlakov – reprezentantul Consiliului Municipal Plevna.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Ne concentrăm pe Autostrada Craiova – Calafat”
Prezentă pe Aeroport, Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei a vorbit despre următorii pași importanți pentru a dezvolta zona și a atrage investitori.
„Acum, într-adevăr este foarte importat pentru pasageri, dar pentru toți producătorii români și pentru schimburile comerciale va fi mult mai important ceea ce se va întâmpla la sfârșitul acestui an. Noi suntem sediul grupului de la Craiova de 10 ani. Aici este sediul de întâlniri al guvernelor din România, Bulgaria și Serbia. În ultimii ani s-a discutat foarte mult și de Grecia. Asta înseamnă că suntem la distanța cea mai mică între cele trei capitale europene și aici este cel mai simplu să se întâlnească reprezentanții guvernelor.
Vom avea nevoie nu numai de un Aeroport care se dezvoltă așa de frumos grație eforturilor pe care le face Consiliul Județean Dolj și domnul președinte Cosmin Vasile, dar avem nevoie și de o autostradă Craiova – Calafat care să ne lege de cele două capitale europene. Pentru administrația noastră devine prioritar să avem această autostradă, după ce am reușit să punem la punct detaliile pentru celelalte autostrăzi sau drumuri expres”, a precizat Olguța Vasilescu, primarul Craiovei

Politica