joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Maria Popescu – Blanc. Începutul vieții de artist

O tânără artistă a Craiovei și-a deschis sufletul în fața iubitorilor artei. Vernisajul expoziției „Blanc” a tinerei Maria Alexandra Popescu, organizată la Galeria Arta 2, din oraș, a adunat laolaltă zeci de oameni care au admirat expresia începutului de drum pentru un artist care jonglează cu compoziția. De la grafică la schiță, la portret și manechine, nu întâmplător albe și goale.


Maria Alexandra Popescu este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Frații Buzești, filologie. De mică a iubit și îmbrățișat arta, iar acum a expus-o în fața craiovenilor.
„Îmi place foarte mult să pictez în acuarelă. De peste un an mă pregătesc pentru admiterea la facultate, îmi doresc să urmez design vestimentar la Universitatea Națională de Arte de București, iar apoi aș vrea să urmez masterul în Belgia, la Arte fine. Poate vă întrebați ce mă inspiră pe mine? Mă inspiră ceea ce îmi place. Și paradoxal, am înțeles că orice lucru care nu mi-a plăcut, orice lucru grotesc pus într-un ansamblu poate să placă. Acest fapt m-a schimbat foarte mult, mi-a schimbat practic percepția mea față de viziunea modei, a artei în general. Am ales denumirea expoziției „Blanc” deoarece în fața fiecărui artist la început este o planșă albă, manechinele sunt albe, fundalul este alb, am încercat să aduc în peisaj mult alb. Mă definește această culoare deoarece până de curând am purtat negru și am simțit că este momentul să aleg o altă culoare care să mă reprezinte. În această expoziție am încercat să aduc publicului lucrări din portofoliul meu pe care îmi doresc să îl prezint la facultate, alături de schițe, este și un tablou al mamei mele, făcut pentru mine, când eram mică. Aș vrea lumea când vine în expoziție să observe tehnicile utilizate pentru fiecare exponat”, a spus emoționată Maria.
Alături i-a fost mereu mama, Venera Popescu, subprefect al județului Dolj, care însă a mărturisit că, de data aceasta, nu a putut-o ajuta prea mult cu organizarea expoziției, Maria descurcându-se singură, exemplar.
„Îi mulțumesc pentru că există, pentru că m-a ales să îi fiu mamă. Îi mulțumesc că a organizat această expoziție singură, eu fiind plecată din țară”, a spus Venera Popescu.


„Blanc” este prima expoziție a Mariei Popescu. Este gândită însă o trilogie, ea pregătind alte două expoziții – una de colaje, alta de articole vestimentare.
Maria a început cursuri de desen încă de la trei ani, sub îndrumarea profesoarei Ioana Flueraşu (artist vizual, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România).
„Mi-a fost elevă de la trei ani. Fiind profesoara ei și călăuzind-o și sfătuind-o, m-a ascultat deși este unul dintre acei copii care vor să-și parcurgă singuri experiența. Acum, Maria ne arată o parte din drumul pe care l-a parcurs. Acest drum nu se termină niciodată, un drum lung, greu, cu multă muncă, dar frumos”, a menționat Ioana Fluerașu.

Policlinica Buna Vestire Craiova


Cuvinte de laudă la adresa tinerei a avut și Claudia Mandi, artist plastic, muzeograf la Muzeul de Artă din Craiova: „Sunt impresionată de talentul Mariei. Este o tânără deosebit de talentată, sensibilă și extrem de curajoasă, pentru că a decis să urmeze acest drum al artei. Cred că era dedicată artei încă de la naștere, gândindu-ne că de 14 ani pictează și desenează și urmează cursurile de artă de la Palatul Copiilor, Școala Populară de Artă Craiova și a decis să urmeze Academia de Arte Plastice de la București”.
Lucian Irimescu, profesor la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova, a menționat că expoziția Mariei a avut cel mai mare public de când funcționează Galeria Arta 2.
„Ceea ce remarc la ea, în afară de lucrările expuse, am văzut-o, cum lucru rar se întâmplă în urbea noastră, participantă activ ca și un personaj vizual, la toate expozițiile de marcă organizate de Uniunea Artiștilor Plastici dar și de muzeu. Este foarte atentă și la activitatea de design vestimentar care este un domeniu care, de la distanță, pare ușor accesibil, dar, de fapt, este o lume care înseamnă performanță, rezistență și devenire, care și la noi în țară înseamnă să-și arate roadele”, a adăugat profesorul Irimescu.


Maria se pregătește acum la design vestimentar cu profesorul Valentin Boboc.
Recent a absolvit magna cum laude, un curs de croitorie acreditat de Ministerul Educației și Ministerul Muncii, organizat de Atelierele Ilbah din București.
Expoziția actuală urmează conceptul de metamorfoză: de la schiță la produs.
Piesa centrală e cămașa albă, care a fost realizată de autoare în cadrul cursului de croitorie, a cărei simplitate sugerează începutul.


Deși e la debut, Maria conștientizează importanța simțului artistic în modă.
De de la schița cămășii (tipar) la cămașa propriu-zisă nu este un drum banal de parcurs, ci unul care arată cum creatorul și creația se transformă și se potențează reciproc.  

Politica