sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Locuitorii Râmnicului nu vor închiderea magazinelor în weekend

Am dorit să cunoaștem opiniile vâlcenilor legate de eventualele măsuri guvernamentale ce vizează limitarea programului de lucru în magazinele mari alimentare sau în toate magazinele. Discuțiile de pe posturile centrale de televiziuni durează de câteva zile și  au fost lansate de asocițiile micilor comercianți.

În fapt, aceștia au solicitat prima dată închiderea supermarketurilor. În zilele de sâmbătă și duminică sau reducerea programului de lucru. Este adevărat că marile lanțuri de magazine afectează vânzările magazinelor de cartier care ar putea beneficia de un plus de vânzări. Cei ce doresc închiderea parțială sau totală în weekend a magazinelor motivează nevoia de zile libere de odihnă pentru salariați. Dar există și multe alte magazine deschise în afara celor alimentare.

Am discutat cu salariați a trei lanțuri alimentare mari, cu salariați ai micilor magazine de cartier și cu clienți ai acestora.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În mod clar, vâlcenii  spun  că niciun Guvern nu este îndreptățit să dicteze prin lege cât are voie să fie deschis și când un magazin din Râmnicu Vâlcea.

În fiecare localitate din România primăriile aprobă, în urma solicitărilor agenților economici, un program de funcționare a tuturor magazinelor și spațiilor comerciale.

În oraș există și câteva magazine de tip alimentar mic deschise non stop și este nevoie de acestea pentru că oamenii circulă, lucrează în schimburi, pot veni acasă de undeva la orice oră și să aibă nevoie de o pâine, de apă, de ceva de mâncare. Nu este normal să pui populația să umble disperată prin benzinării pentru a-și lua în weekend sau noaptea produse  de care are nevoie.

Oamenii spun că într-adevăr mare parte din forța de muncă din magazine și mari și mici lucrează prea multe ore și are prea puține zile libere, dar acest lucru ar putea fi reglementat printr-o lege care să oblige toate firmele de profil să ofere zile libere imediat după weekendul lucrat. Deci, ai lucrat o sâmbătă și duminică, ai dreptul legal să nu vi la servici luni și marți sau toate formele care au nevoie de personal în weekend să aibă contracte de muncă separate pentru week-enduri. Adică să existe personal care lucrează de luni până vineri, și personal care acceptă să lucreze sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale unde ora de muncă este considerată dublu, deci unde la un program de 9 ore ar trebui să fi plătit cât pentru 18.

Nici vâlcenii din mediul rural pe care i-am consultat nu sunt de acord cu închiderea magazinelor prin lege.

În fapt, un asemenea amestec guvernamental pare de neconceput și aduce aminte de vremuri dinainte de 1990. Rolul unui  ministru sau parlamentar nu este acela de a spune unei comunități când să lucreze, când să mănânce și când să-și facă cumpărăturile.

Andi Niculescu

Foto Ilustrativ sursa Odinea.Ro

Politica