sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. Biserică monument istoric, făcută scrum

Update/ ISU Vâlcea: Incendiul a fost lichidat. Se acționează pentru îndepărtarea efectelor negative ale acestuia și pentru stabilirea cauzei probabile de izbucnire. Nu au fost victime. Au ars catapeteasma (datând din anul 1835), aproximativ 20 de icoane de patrimoniu, mobilier, instalația electrică, aparatul de aer condiționat, sistemul de alarmă, sistemul de supraveghere video, structura din lemn a acoperișului, precum și alte bunuri și obiecte de cult. S-au degradat: pereții din lemn ai bisericii, învelitoarea din tablă, ferestrele și ușa aferente pridvorului bisericii, soba din cărămidă, o roabă, o betonieră și un motogenerator electric. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului: efectul termic al curentului electric produs de un redresor defect sau suprasolicitat.

____

Biserica de lemn din Râureni, Vâlcea, a fost distrusă într-un incendiu izbucnit marți dimineață. Pompierii sunt încă la fața locului. Incendiul este localizat și se acționează pentru lichidarea lui.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Pompierii militari vâlceni au fost solicitați, cu puțin timp în urmă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o biserică, în municipiul Râmnicu Vâlcea, zona Râureni.
Au fost alocate de urgență forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri Râmnicu Vâlcea, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autospecială de salvare și intervenție la înălțime.
Echipajele operative sosite la fața locului au constatat că arde generalizat o biserică din lemn, acoperită cu învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de circa 60 de mp.
Nu este pericol de propagare la biserica mare și nici la alte construcții. Nu sunt case în zonă care să fie în pericol”, potrivit ISU Vâlcea.


Biserica a fost ridicată în anii 1746 și poartă hramul „Sfântul Nicolae”.

Actul de naștere al bisericii a fost însemnat peste intrarea în biserică, în slova veacului 18, într-o grafie chirilică caracteristică mai degrabă pietrarilor decât dulgherilor. Textul pisaniei oferă, pe lângă amintirea unui moment semnificativ în comunitatea locală, o întâlnire cu farmecul limbii române vechi. Pisania se poate citi în întregime astfel:

„Această sfăntă și Dumnezăiască biserică unde să cinstește și prăznuiește hramu sf[ân]tului iera[rh] Nicolae den Mira Licheia iaste făcută de 4 creștini de oameni anume Nicula, Gheorghe ereu, Filip, Androne cari din bun găndul lor sau făcut cu toat[e] cele trebuincioase alese cari și ctitori sau numit și sau făcut în zil[e]le lui Io Costadin vod[ă] cu blăg[oslo]venia părintelui chir Clement episcopu întru vecinica pomenire celor mai sus numiților, sept[embrie] 10 l[ea]t 7255”. Anul erei bizantine 7255 se traduce astăzi cu anul 1746.

Piesele decorative ale iconostasului au fost sculptate și probabil pictate odată cu ridicarea bisericii, datorită asemănărilor cu stâlpii pridvorului. Pictura icoanelor de pe iconostas a fost însă reînoită în anul 1837, după cum reiese din însemnarea desfășurată pe grinda de peste ușile altarului: „Aceast[ă] sf[ă]ntă tămplă sau prenoit cu zugrăveala al doilea duprecum să veade la leat 1837 iunie 5 de robii lui D[u]mnezău Costandin, Gheorghie.” Lucrările probabil nu sau limitat la interior deoarece pe peretele exterior de la intrare se găsește o însemnare din aceeași perioadă: „1837 iun[ie] 1”.

Pe peretele dinspre miazăzi al altarului se poate observa o lungă însemnare zgâriată al cărei mesaj așteaptă descifrarea. Se poate totuși citi anul de la Adam 7309, adică 1800-1801. (sursa istoric: wikipedia.ro)

Politica