joi, mai 9, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Grevă japoneză cu exces de zel, în mai multe primării de comune

Angajaţii primăriilor de comune vor începe luni acţiunile de protest, având în vedere că Guvernul nu a ţinut cont de solicitările acestora privind salarizarea, a anunţat Federația SCOR.

Potrivit comunicatului sindicatelor, începând de luni, 18 martie, vor avea loc greve de avertisment de 2 ore zilnic, urmate de „grevă japoneză prin exces de zel”.

Sindicatele cer majorarea salariilor cu 36-40% pentru a le ajunge la nivelul anului 2021, la fel ca în cazul personalului din educație, sănătate și asistență socială.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, protestele ar putea fi amplificate printr-o grevă generală de 5-7 zile în perioada 25 martie – 3 iunie, informează g4media.ro

Sindicatele cer primarilor să susțină protestele, întrucât și salariile acestora, pensiile și drepturile salariaților din primării sunt diminuate. Ministerul Muncii nu a oferit un răspuns oficial, însă susține că orice majorări salariale depind de analiza execuției bugetare din aprilie.

Conflictul dintre sindicatele din administrația locală și Guvern pare să escaladeze, iar primăriile riscă blocaje totale în perioada următoare din cauza grevelor anunțate.

”Suntem conștienți de faptul că acțiunea noastră de protest va provoca un anume disconfort în rândul colectivității locale, disconfort care ne dorim să fie înlăturat cât mai repede de către Guvern, dar buna noastră credință a fost dovedită prin cele șase săptămâni succesive de suspendare a protestului, pentru a da guvernului posibilitatea să-și țină promisiunile.

Impactul bugetar al măsurilor convenite inițial cu Guvernul, în ianuarie, reprezenta 0,047% din cheltuielile prevăzute în bugetul consolidat al statului pentru anul 2024. Însă, modul penibil prin care Guvernul și-a motivat refuzul de a rezolva problemele noastre, cel puțin până în luna aprilie, prin “nevoia de a analiza execuția bugetului consolidat al statului pe primul trimestru”, reprezintă un “exces de zel” care nu poate fi tratat decât în oglindă, de aceea am ales să luăm alături de noi întreaga colectivitate locală, pentru a aștepta împreună jumătatea lunii aprilie”, precizează sindicaliștii în comunicat.

Liderul Sindicatului Naţional al Salariaţilor Comunelor şi Oraşelor din România – SCOR, Dan Cârlan, a anunțat joi că, din această săptămână, salariaţii vor rezolva petiţiile şi solicitările, dar la limita termenului prevăzut de lege.

„Sunt lucrări pentru care termenul prevăzut de lege este de 30 de zile, sunt lucrări pentru care termenul este de 15 zile. La limita termenului prevăzut de lege vom elibera toate lucrările. Vom munci la fel ca şi până acum, dar dacă se va simţi o presiune în comunitatea locală, asta va însemna că întreaga suflare din primării în momentul de faţă îşi desfăşoară activitatea într-un parteneriat deplin cu cetăţenii din satele noastre şi că dacă astăzi dăm orice adeverinţă în două ore sau, cel târziu, a doua, a treia zi – un certificat de urbanism sau o autorizaţie de construcţie – înseamnă că noi suntem alături de comunitatea locală. În momentul în care vom trece la rezolvarea lucrărilor în termenul maxim prevăzut de lege, se va simţi diferenţa. Ca să nu ne mai înjure lumea că suntem mulţi, puturoşi şi bine plătiţi. Toate aceste trei calificative sunt jignitoare şi sunt nelalocul lor. Dar le întâlnim pe stradă, în fiecare zi”, a spus Dan Cârlan.

Potrivit acestuia, 60.000 de angajaţi de la nivelul primăriilor de comună „aşteaptă mila Guvernului” pentru o majorare salarială promisă, de 500 de lei brut. El a menţionat că în urmă cu şase săptămâni liderii sindicali au mai fost la Palatul Victoria pentru a notifica Guvernul cu privire la declanşarea grevei generale şi că în acest interval „nu s-a întâmplat absolut nimic”.

„Două zile mai târziu, am semnat o minută cu guvernul, prin care ne-au solicitat două săptămâni, în vederea calculării impactului bugetar pentru cerinţele de natură salarială pe care le-am avut şi pentru a iniţia actul normativ care rezolvă problema, cu promisiunea că lucrurile se vor rezolva amiabil. Promisiunea a fost reiterată de către domnul prim-ministru după două săptămâni, în faţa a 350 de primari prezenţi la Adunarea Generală a ACoR, cum că ‘săptămâna viitoare, gata, ne organizăm şi rezolvăm problema’. Au mai trecut patru săptămâni de atunci şi nu s-a întâmplat absolut nimic. Impactul financiar a fost calculat din prima întâlnire de către colegii de la Ministerul Finanţelor – este unul infim, sunt 315 milioane de lei”, a spus Dan Cârlan.

Politica